Īpašo cilvēku kafejnīcai "RB Cafe" atteikts dīkstāves pabalsts (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"RB Cafe"
"RB Cafe" Foto: Evija Trifanova/LETA

Bruņinieku ielu 63 kopš 2019. gada vasaras par savām mājām sauc kāda īpaša kafejnīca. No citām to atšķir ne vien savs konditorejas izstrādājumu klāsts, bet arī tas, ka visus ikdienas darbus šeit veic cilvēki ar invaliditāti.

Tiesa, ārkārtējās situācijas dēļ uzņēmums spiests uz laiku slēgt durvis klientiem. Sarunā ar portālu "Apollo" biedrības "Rīgas pilsētas rūpju bērns" valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis pastāstīja par "RB Cafe" dzīvi Covid-19 pandēmijas laikā.

Grāvis norādīja, ka pagaidām kafejnīca ir slēgusi durvis uz nenoteiktu laiku, kamēr Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija.

"Galvenais iemesls, kāpēc esam slēguši kafejnīcu - ārkārtējais stāvoklis. Tā dēļ mums samazinājās apmeklētāju skaits un tika atcelti visi pasūtījumi, kas bija ieplānoti. Tāpat arī mūsu personāls ir riska grupa, tādēļ arī aizvērām ciet kafejnīcu.

Mums rūp darbinieku veselības stāvoklis," norādīja Grāvis.

Biedrības valdes priekšsēdētājs atklāja, ka dīkstāves pabalsts "RB Cafe" tika atteikts.

"Dīkstāves pabalsts mums ir atteikts, jo 2019. gada marta apgrozījums mums ir mazāks nekā šī gada marta apgrozījums. Principā, 2019. gada martā mēs vispār vēl nedarbojāmies, tāpēc šogad, strādājot aptuveni pusi marta, mums ir lielāki ieņēmumi nekā pērn šajā pašā laikā."

Grāvis atzīst, ka uzņēmums pieņēmis Valsts ieņēmuma dienesta lēmumu, samierinās un dzīvo tālāk.

"Šobrīd mēs gaidām ārkārtējās situācijas beigas, jo vēl nezinām, vai pēc tam būs kaut kādi ierobežojumi, kas saistīti ar pasākumiem un konferencēm, jo tas ir mūsu lielākais ieņēmumu veids," par "RB Cafe" nākotni izteicās Grāvis.

Viņš pauda cerību, ka pēc ārkārtējās situācijas beigām "RB Cafe" savu darbību atsāks.

"Noteikti būs jāpārorganizējas un jāmaina darbības. Būs jāliek citi akcenti un jāmainās.

Idejiski ceram, ka varēsim atsākt mūsu darbību un ceram, ka varēsim turpināt darīt to, ko līdz šim esam iesākuši darīt."

Savukārt VID pārstāvis Andrejs Vaivars aģentūrai LETA norādīja, ka valdības pieņemtie noteikumi paredz, ka, izvērtējot dīkstāves pabalsta pieteikumu, jāņem vērā konkrētā uzņēmuma saimnieciskā darbība laika posmā no pagājušā gada marta līdz šā gada martam. "Nevienos noteikumos nav paredzēta situācija, kad uzņēmums dibināts pirms minētā datuma, bet reāli sācis strādāt pēc tam," viņš skaidroja.

Tikmēr Labklājības ministrijas pārstāvji portālam "Apollo" norādīja, ka dīkstāves pabalsta zemākais slieksnis būs 130 eiro, pabalstu maksās arī uzņēmumiem, kuri neatbilst kritērijiem

Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) uzsver, ka koalīcijas partneriem piedāvājusi risinājumus, lai palīdzētu cilvēkiem, kuriem dīkstāves pabalsta izmaksa atteikta un tiem, kuriem Valsts ieņēmumu dienesta aprēķinātais dīkstāves pabalsts ir vien daži eiro, par ko izdzīvot nav iespējams.

"Mēs operatīvi piedāvājam jaunus risinājumus, lai neviens cilvēks nepaliktu ārpus palīdzības saņēmēju loka. Vētījot informāciju par aprēķinātajiem dīkstāves pabalstiem, ir redzams, ka izmaksāto summu apmērs nereti ir ļoti mazs, jo par darbiniekiem acīmredzot nav pilnībā maksāti nodokļi. Tomēr valsts šajā ārkārtējā situācijā ir nolēmusi efektīvi rīkoties, lai palīdzētu ikvienam, kurš nonācis grūtībās," norādīja ministre.

Labklājības ministrijas piedāvājums paredz noteikt dīkstāves pabalsta zemāko slieksni - neviens nevarēs saņemt mazāk par 130 EUR.

Vienlaikus palīdzība paredzēta arī tiem, kam dīkstāves pabalsta izmaksa atteikta. VID (Valsts ieņēmumu dienests) datus pārsūtīs VSAA (Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai), kas šiem cilvēkiem izmaksās sociālo pabalstu 130 EUR apmērā, kā arī 50 EUR par katru par apgādībā esošu bērnu, par kuru piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums.

Portāls "Apollo" jau ziņoja, ka "RB Cafe" ir kafejnīca, kurā pirmoreiz Latvijā un, iespējams, Baltijā, lielāko daļu no darba pienākumiem un uzdevumiem veic cilvēki ar invaliditāti.

Kafejnīcas darbinieki ir ar dažādiem invaliditātes veidiem, dažādu iepriekšējo darba pieredzi un dažādu motivāciju, taču visam kolektīvam ir kopīgs mērķis - mainīt sabiedrības uzskatu par to, ka šiem cilvēkiem ir nepieciešams kas pārlieku īpašs vai labdarība.

Kolektīvs tā vietā vēlas informēt, ka cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, galvenokārt, ir vajadzīgs, lai sabiedrība sāk domāt tieši par to, kā radīt darba vietas un normālus apstākļus cilvēkiem ar invaliditāti.

Video: Portāla "Apollo" saruna ar "RB Cafe" īpašnieku

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu