Bezdarbnieka palīdzības pabalsts būs 180 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
10 eiro banknote.
10 eiro banknote. Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, bezdarbnieka palīdzības pabalstu nosakot 180 eiro apmērā līdz šim paredzēto 130 eiro vietā.

Sākotnēji Labklājības ministrijas (LM) un valdības virzītajā piedāvājumā bija paredzēts pabalstu noteikt līdz 130 eiro apmērā. Tāpat bija plānots pabalstu pielīdzināt pēdējos divos mēnešos saņemtajam bezdarbnieka pabalsta apmēram, bet nosakot to ne lielāku par 130 eiro. 

Tomēr Labklājības ministrijā aģentūrai LETA apliecināja, ka bezdarbnieka palīdzības pabalsta summa visiem būs vienāda - 180 eiro. Pabalstu izmaksās gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas perioda beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus.

LM informēja, ka vienlaikus likuma grozījumos noteikts, ka personām, kas darbu uzteikušas pašas, bezdarbnieka pabalstu piešķirs no dienas, kad Nodarbinātības valsts aģentūrā saņemts iesniegums par bezdarbnieka pabalsta piešķiršanu.

Līdz šim personām, kas darbu uzteikušas pašas, pabalstu piešķīra ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Plānots, ka šāda kārtība būs spēkā līdz 2020.gada 31.decembrim personām, kurām bezdarbnieka statuss piešķirts sākot no 2020.gada 12.marta.

Iepriekš opozīcijas pārstāvji bija norādījuši, ka nepieciešams palielināt maksimālo summu līdz 180 eiro. Priekšlikumus par to iesniedza opozīcijas deputāts Andrejs Klementjevs (S) un vairāki citi opozīcijas deputāti, kā arī labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Klementjevs Saeimas debatēs skaidroja, ka komisijas kopīgais darbs ir bijis labs, vienojoties par kopīgu komisijas priekšlikumu, tajā iekļaujot arī opozīcijas deputātu priekšlikumus. "Tā vajag reāli strādāt komisijai - ja redz reālu brāķi, tad tas tiek labots, mudinot mūsu mīļāko absurda ministriju arī pastrādāt. Šodien ierēdņi bija arī ļoti augsta ranga, piedalījās sēdē un atbalstīja deputātu vēlēšanos grozīt likumprojektu. Bet labklājības ministre Ramona Petraviča gan neatrada iespēju iesaistīties darbā, turklāt vakar viņa pieļāva kļūdu, prezentējot šo likumprojektu un pieprasot daudz mazāku pabalstu," teica politiķis.

Rosinot turpmāku diskusiju par atgriešanos pie līdzšinējās kārtības bezdarbnieku pabalsta saņemšanai, Klementjevs arī akcentēja, ka, viņaprāt, ikkatrs bezdarbnieks, kurš tagad sajutīs iepriekš pieņemtos grozījumus bezdarbnieka pabalsta apmēra un izmaksas ilgumā, atcerēsies Petravičas vārdu un domās, vai vajag vēl par viņu balsot.

Deputāts šodien Sociālo un darba lietu komisija komisijas sēdē pozitīvi novērtēja, ka komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) esot panācis, ka labklājības ministre piedāvā attiecīgās izmaiņas.

Komisijas debatēs Skride arī norādīja, ka šajā jautājumā opozīcija un koalīcija ir panākusi "zolīdu vienošanos".

Kā ziņots, LM pārstāvis Egils Zariņš aģentūrai LETA iepriekš norādīja, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu izmaksās gadījumā, ja persona pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas termiņa, kas ir astoņi mēneši, beigām nebūs atradusi darbu un neveiks saimniecisko darbību.

Pabalstu izmaksās par periodu no 2020.gada 12.marta līdz persona sāk gūt ienākumus kā darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, bet ne ilgāk kā četrus mēnešus. Tāpat plānots, ka šis atbalsta mehānisms pastāvēs līdz 2020.gada 31.decembrim.

Vienlaikus, pabalsta saņēmēja pienākums būs turpināt piedalīties Nodarbinātības valsts aģentūras noteiktajās aktivitātēs, tostarp, turpināt darba meklēšanu un pieņemt piemērotu darba piedāvājumu, kā arī ievērot citus aģentūras nosacījumus.

Plānots, ka bezdarbnieka palīdzības pabalstu nevarēs saņemt vienlaicīgi ar kādu no sociālās apdrošināšanas pabalstiem, valsts pensijām, apdrošināšanas atlīdzību vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Jau vēstīts, ka ārkārtējā situācija valstī Covid-19 izplatības mazināšanai pagarināta līdz 12.maijam. Valsts šajā laikā noteikusi dažādus atbalsta pasākumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu