"Uzticēt dīkstāves atbalstu administrēšanu VID bija kļūda." Dombrovskis par Covid-19 krīzes risinājumiem (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputātas Vjačeslavs Dombrovskis
Saeimas deputātas Vjačeslavs Dombrovskis Foto: Ieva Leiniša/LETA

Covid-19 krīzes risinājumiem vajadzētu būt specifiskiem katrai nozarei, šorīt, 27. aprīlī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Saeimas deputāts, Ilgtspējīgas attīstības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (S).

Šādu viedokli viņš pauda, atbildot uz jautājumu, kā palīdzēt uzņēmumiem, kuri patlaban turpina ražot, bet sastopas ar problēmām eksportēt savu produkciju.

Opozīcijas deputāts atzīmēja, ka, piemēram, valdības sniegtais atbalsts lauksaimniekiem bija ļoti dāsns un arī specifisks, jo risinājuma izstrāde tika uzticēta Zemkopības ministrijai, kura vislabāk pazīst savu nozari.

Taču, piemēram, Ekonomikas ministrijai, pēc Dombrovska teiktā, nav divpusēju dialogu ar valstī aktīvajām tautsaimniecības nozarēm.

"Mums ir vairāk enerģētikas ministrija un mājokļu politikas ministrija. Diemžēl šai ministrijai šāda dialoga un iestrāžu nav, jo risinājumi jāizstrādā un jāpiedāvā tieši nozaru līmenī, saprotot to, kas notiek, piemēram, rūpniecības nozarē, farmācijas nozarē, tūrisma nozarē utt.," sacīja politiķis, piebilstot, ka risinājumiem nevajadzētu būt šablonveidīgiem jeb vienādiem visām nozarēm.

Opozīcijas deputāts arī pauda viedokli, ka no valdības puses bija kļūda dīkstāves pabalstu administrēšanu uzticēt Valsts ieņēmumu dienestam (VID), jo tam neesot pietiekamas kapacitātes.

Viņaprāt, problēma ir VID "mentalitātē" - tajā, ka iestāde ir fokusējusies uz nodokļu iekasēšanu, nevis pabalstu izmaksāšanu. Tikpat neapmierinošs rezultāts būtu, ja sociālajam dienestam pēkšņi uzticētu nodokļu iekasēšanu un cilvēku sodīšanu, salīdzināja Dombrovskis.

Pēc viņa teiktā, valdībai vajadzēja uzņemties daudz stingrāku politisko kontroli pār pabalstu izmaksāšanu, lai neizveidotos situācija, ka dīkstāves pabalstiem kvalificējas vien retais uzņēmums.

Kā ziņots, lai mazinātu Covid-19 krīzes radītās negatīvās sekas tautsaimniecībā, valdība nāca klajā ar vairākiem atbalsta mehānismiem uzņēmējiem un bez darba palikušajiem cilvēkiem. Viens no šādiem risinājumiem bija dīkstāves pabalstu ieviešana, uzticot to administrēšanu VID.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu