Drošības dienests aizturējis ilggadējo Satversmes aizsardzības biroja vadītāju Sparānu (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pixabay.com

Valsts drošības dienests (VDD) šodien aizturējis bijušo ilggadējo Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieku Aigaru Sparānu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

VDD aģentūrai LETA apliecināja, ka dienests šodien ir veicis procesuālas darbības, taču plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturēšana varētu būt saistīta ar iespējamu korupciju un valsts noslēpuma izpaušanu.

TV3 raidījums "Nekā personīga" pērn februārī ziņoja, ka Sparāns devies izdienas pensijā. Sparāns izdienas pensijā devies 2018.gada nogalē, tomēr tas nav noticis bez spiediena, jo raidījuma rīcībā esošā informācija liecināja, ka savu neapmierinātību ar Sparāna darbību SAB vadībai izteikusi ASV vēstniecība.

Tāpēc raidījums pieļauj, ka vēstniecība vāca informāciju pret Sparānu jau ilgāku laiku, bet nesen atrasti pierādījumi, ka Sparāns pārkāpis dienesta pilnvaras, ko pats Sparāns arī atzinis.

Tas esot bijis pietiekams pamats, lai SAB vadītājs Jānis Maizītis rīkotos, lai gan viņš notikušo nekomentē.

Sparāns toreiz raidījumam sacīja, ka viņš priecātos, ja viņa pieredze varētu noderēt valsts tiesiskuma stiprināšanā, bet nav atklājis savus tālākos plānus. 

Sparāns nekad nav ieņēmis vadošus amatus SAB, taču viņam piedēvēta liela ietekme. 15 gadu laikā Sparāns bijis klāt ne vien noziegumos, kuros saskatāmi riski valsts drošībai. Viņš palīdzējis kārtot arī ekonomiski - politiskus jautājumus, par ko izpelnījies pretrunīgu slavu, norādīja raidījums.

Sparāns bijis klāt bijušā Valsts ieņēmuma dienesta Muitas kriminālpārvaldes vadītāja Vladimira Vaškeviča spridzināšanas vietā. SAB darbinieks toreiz to skaidroja ar nejaušību, bet kā bijis patiesībā neviens neesot izmeklējis. Tāpat aculiecinieki redzējuši Sparānu iesaistāmies Ventspils tranzītkaros, kā arī neoficiāli zināms, ka Sparāns kontaktējies arī ar Grigoriju Guseļņikovu, kurš savulaik iegādājās "Norvik banku", un vēlāk Latviju iesūdzēja tiesā par to, ka valsts kaitē viņa biznesam.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu