"Nevajag baidīties. Tiksim pāri!" Profesors Danilāns dalās pārdomās par Covid-19 izplatību Latvijā (20)

Anatolijs Danilāns Foto: Mārtiņš Otto/TVNET
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Kā jau visi vīrusi, tā arī šis pāries," runājot par situāciju saistībā ar Covid-19, optimistisku skatu par nākotni biedrības "Zikurāts" video tiešraides lekcijā aprīļa sākumā pauda pašmāju gastroenterologs, profesors Anatolijs Danilāns. 

Jautāts, vai pārlieku stipra imunitāte var būt kaitīga Covid-19 gadījumā, profesors izsakās tieši:

"Tagad skandina, ka koronavīrusa gadījumā visi plaušu bojājumi rodas švakas imunitātes dēļ. Ziniet, tas vēl ir jāpierāda! Zinātnieki līdz galam šo slimību nav izpētījuši.

Parādās arvien vairāk pētījumu un datu. Vēl jau jāgaida, jo nekam vēl nav gala slēdziens. Bet ir pieņēmums, ka tiem slimniekiem, kam koronavīruss norit ļoti smagi, un viņi pat nomirst, imūnā atbilde ir pārmērīgi stipra," norāda Danilāns.

Profesors pauž, ka "plaušās saskrien visi tie koronavīrusi, un pie plaušu audiem saskrien arī imūnās šūnas - neitrofilie leikocīti, monocīti un citi, un sāk tur dauzīt tos vīrusus". 

"Bet  imūnās sistēmas šūnas reizēm, īpaši neitrofilie leikocīti, ir dumjas! Viņas neredz, kur acis, kur piere. Viņas sit gan pa vīrusu, gan pa pašu plaušu audiem," atklāj Danilāns.

Danilāns skaidro, ka vajadzētu noskaidrot, kas vairāk bojā plaušu audus - vīruss vai cilvēka imunitāte. "Pašlaik zinātne nav vēl galavārdu sacījusi, vai lielāku ļaunumu nenostrādā tā pārmērīgi stiprā imunitātes atbilde."

"Mīļie, iespējams, ka daudziem cilvēkiem imūnsistēma ir pārlieku stipra, un tu, duraks, vēl dosi viņai visu ko, lai viņu pastiprinātu!" klausītājiem aizrāda profesors, norādot, ka tas ir tikai viņa "domu grauds" un ir jāstiprina imunitāte, kamēr vēl nekas nav pierādīts.

"Tie, kas saka, ka koronavīrusa gadījumā jāēd ķiploks, ingvers, lai stiprinātu imunitāti, neko no medicīnas nesaprot. Tie ir murgi, ķiploki imūnsistēmā neko nemainīs,"

savu skatījumu uz šo tēmu lekcijā "Zikurāts" sniedz Anatolijs Danilāns

Profesors visai latviešu tautai novēl nebaidīties, norādot, ka viņš piekrīt uzskatam, ka vīruss kādu laiku vēl būs un arī ekonomiskas problēmas izjutīsim, bet viņš vēršas pie skatītājiem un klausītājiem ar jautājumu:

"Es tev rītdien pajautāšu, ko tas tev deva, ka tu baidījies vakar? Tas notiks rīt, nevajag no tā baidīties tagad!

Pāries... Kā jau visi vīrusi, tā arī šis pāries. Kaut kādas klapatas jau sadarīs, bet arī ekonomisko kritumu pārvarēsim."

Danilāns noteic, ka mūsu zeme ir piedzīvojusi lielākas bēdas par šo pandēmiju, piesaucot pirmo un otro pasaules karu.

"Nevajag baidīties, izturēsim. Tiksim pāri! Bet, ziniet, kas var būt vēl sliktāk par bailēm? Skaudība!" turpina Danilāns.

"Mīļie, skaudība ir ļoti slikta īpašība. Man žēl to cilvēku, kuri apskauž citus. Ko tu sevi moki? Tu jau nemoki to, kuru tu skaud," pauž Anatolijs Danilāns, skaidrojot, ka tikai skaudība ir sliktāka īpašība par bailēm.

Danilāns par Covid-19 pandēmiju izsakās, ka šis nav pirmais un pēdējais vīruss, sakot, ka būs vēl citi. "Visādas klapatas ir bijušas!"

"Es ticu, ka visi Latvijas iedzīvotāji pēc šīs krīzes kļūs daudz inteliģentāki, daudz draudzīgāki, daudz prātīgāki. Jā, kad mēs izlīdīsim no bedres, kam virsū ir koronavīruss, mēs būsim vēl foršāki nekā bijām pirms tam," norāda profesors.

Gastroenterologs Anatolijs Danilāns plašākai sabiedrībai pazīstams kā allaž priecīgais un humora pilnais profesors, kurš dažādu vecumu cilvēku atzinību ieguvis, stāstot par veselības saglabāšanu un uzlabošanu viegli uztveramā veidā, sniedzot praktiskus piemērus un ieteikumus.

Video: Ne tikai par kafiju un cukuru. Saruna ar profesoru Anatoliju Danilānu

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu