Policija atbrīvojusi trīs pie Brīvības pieminekļa aizturētos piketētājus. Draud sods līdz 2000 eiro (18)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pikets pie Brīvības pieminekļa
Pikets pie Brīvības pieminekļa Foto: TVNET aculiecinieks

Policija ir atbrīvojusi visas trīs piektdien, 1. maijā, pie Brīvības pieminekļa aizturētās personas un pret tām sāktas administratīvās lietvedības par ārkārtējās situācijas ierobežojumu neievērošanu un pretošanos policijas darbiniekiem, aģentūrai LETA apstiprināja Valsts policijas pārstāve Gita Gžibovska.

Policijas darbinieki aizturēja trīs personas, no kurām divas tika nogādātas Rīgas centra iecirknī, bet viena - Brasas iecirknī. No aizturētajām personām pieņemti paskaidrojumi un viņas ir atbrīvotas.

Pret visām personām sāktas administratīvās lietvedības pēc Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksa 175.panta jeb par ļaunprātīgu nepakļaušanos policijas darbinieka, pašvaldības policijas darbinieka, robežsarga vai zemessarga, kā arī karavīra likumīgajam rīkojumam vai prasībai, kad viņi izpilda sabiedriskās kārtības sargāšanas vai dienesta pienākumus un pēc 176.panta - par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu.

Latvijas Administratīvo pārkāpumu protokolā teikts, ka par 175.panta neievērošanu uzliek naudas sodu līdz 280 eiro vai piemēro administratīvo arestu uz laiku līdz 15 diennaktīm. Savukārt par 176.panta neievērošanu uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 10 līdz 2000 eiro, bet juridiskajām personām - no 140 līdz 5000 eiro.

Gžibovska uzsvēra, ka Valsts policija maija brīvdienās strādā pastiprinātā režīmā un pārbaudīs, vai cilvēki ievēro fiziskās distancēšanās un pulcēšanās, kā arī citus ārkārtējās situācijas ierobežojumus. Valsts policija aicina ikvienu apzināties, ka noteikto ierobežojumu galvenais mērķis ir nepieļaut Covid-19 izplatīšanos un neapdraudēt citus.

Kā ziņots, Latvijas Radio vēstīja, ka aizturētie ir organizācijas "Tautas varas fronte" dalībnieki, kuri pie Brīvības pieminekļa rīkoja piketu pret valdības izsludināto ārkārtas stāvokli.

Sākotnēji kāds organizācijas dalībnieks uzrunājis sanākušos, kuri ievēroja divu metru distanci, tomēr policijas uzmanību sanākušie izpelnījušies, kad kāds organizācijas dalībnieks izvilka līdzi paņemto plakātu. Ārkārtas situācijas laikā ir aizliegti piketi, protesti un cita veida pulcēšanās, tādējādi sanākušie pārkāpa ārkārtas situācijas laikā noteiktos ierobežojumus.

Policija aizturēja plakāta turētāju, tikmēr citi sanākušie dziedāja valsts himnu, bet vēl kāds "Tautas varas frontes" vestē tērpies cilvēks nogūlās priekšā policijas auto. Kārtības sargi policijas automašīnā nogādāja arī šo personu, vēstīja Latvijas Radio.

Organizācijas "Facebook" profilā norādīts, ka starp aizturētajiem bija arī organizācijas izveides iniciatori Valentīns Jeremejevs un Roberts Raimo.

Organizācijas mājaslapā norādīts, ka tās mērķis ir "rīkot nevardarbīgas tautas akcijas, kamēr vara ieklausīsies tautas vajadzībās un tās sāks īstenot", "iet līdz galam, kamēr netiek realizētas visas mūsu prasības" un citi. Tā kritizē pie varas esošos politiķus, to lēmumus un arī vēlēšanu kārtību, apgalvojot, ka esošās varas vairākums tautu vēloties "apzagt un paverdzināt".

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu