"Viņš komandā bija kā dievs." Niko Rosbergs stāsta par skarbo pieredzi ar Mihaelu Šūmaheru (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Niko Rosbergs un Mihaels Šūmahers
Niko Rosbergs un Mihaels Šūmahers Foto: AP/Scanpix

Bijušais F-1 pilots Niko Rosbergs sarunā ar Deividu Kulthardu atklāja, cik grūti ir bijis būt leģendārā Mihaela Šūmahera komandas biedram "Mercedes" rindās.

Rosbergs "Mercedes" vienībai pievienojās 2010. gadā ar cerībām kļūt par komandas jauno līderi. Par nelaimi vācietim, komandas vadītājam Rosam Braunam bija citi plāni.

"Tas nebija labs mirklis. Biju priecīgs, ka varēšu būt šīs "Mercedes" vienības līderis. Tāds vārds kā Šūmahers pat nebija pie apvāršņa. Neviens par to pat nerunāja. Un tad es saņēmu zvanu no Brauna: "Starp citu, tavs komandas biedrs nebūs Džensons Batons vai Niks Haidfelds, bet gan Mihaels Šūmahers.""

Šāda ziņa, protams, sagrāva jaunā pilota cerības būt par komandas pirmo numuru: "Manam prātam cauri izskrēja pašas trakākās domas. Man nebūs izredžu, jo Mihaels spēs manipulēt ar visu komandu tā, lai viņi būtu pret mani. Kā es viņam spēšu turēt līdzi? Viņš taču ir visu laiku labākais pilots."

Kā atklāj Rosbergs, "Mercedes" komandas pārstāvji tik tiešām ir izrādījuši necieņu jaunajam vācietim. "Viņš komandā bija kā dievs. Kad mums bija tikšanās par stratēģiju, pat mans nākamās sacīkstes plāns tika pārspriests tikai ar Šūmaheru, kaut gan es arī atrados tajā pašā telpā. Situācija mainījās tikai tad, kad uzstāju, ka arī man ir tiesības piedalīties stratēģijas veidošanā."

"Mihaels ir psiholoģisks kareivis. Pretinieku un komandas biedra psiholoģiska ietekmēšana viņam sanāca dabiski," stāstīja Rosbergs, kurš jau iepriekš nāca klajā ar stāstu par leģendārā Šūmahera prāta spēlēm.

Rosbergs atklāja, ka reiz Šūmahers viņam sagādājis pamatīgas problēmas ar tualetes apmeklējumu. Pavisam neilgu mirkli pirms kvalifikācijas brauciena vajadzējis apmeklēt labierīcības. Tās, protams, apzināti aizņēmis Rosberga leģendārais komandas biedrs.

"Protams, tualetē bija Mihaels, kurš bija atspiedies pret sienu un skatījās pulkstenī. Viņš zināja, ka, izejot no tualetes trīs minūtes pirms kvalifikācijas sākuma, atliks pietiekami daudz laika, lai paspētu ielēkt mašīnā, uzlikt drošības jostas un doties trasē, nesabojājot komandas taktiku," Šūmahera viltību atcerējies Rosbergs.

Rosbergs gan atklāja, ka šādi mazi incidenti bijuši ļoti daudz un tie viņu padarījuši garīgi stiprāku. Šūmahera "skolā" iegūtais rūdījums bijis ļoti noderīgs, kad Rosbergs braucis kopā ar britu pilotu Luisu Hamiltonu.

Šis nav vienīgais gadījums, kad kāda F-1 sabiedrībā vērā ņemama persona izsakās par Šūmahera dominanto lomu viņa pārstāvētajās komandās. Būtisku niansi par pilotu līgumiem ar Šūmahera pārstāvētajām vienībām atklāja F-1 veterāns Edijs Džordans.

"Ir viena būtiska nianse. Katrā līgumā, ko Ferrari parakstīja ar, piemēram, Ediju Ērvinu vai Rubensu Barikello, bija konkrēts punkts, kas paredzēja, ka viņiem obligāti būs jāspēlē otrā vijole aiz Mihaela," skaidroja Džordans.

Lai arī "Mercedes" komandas attieksme pret Šūmaheru bijusi tāda, kas lika noprast, ka viņš ir vienības pirmais pilots, tieši Rosbergs visās trīs sezonas bija pārāks par savu pieredzējušo komandas biedru.

Rosbergs savas karjeras laikā vienu reizi kļuvis arī par čempionu. Tas notika 2016. gadā, pārstāvot to pašu "Mercedes" vienību. Pēc šīs sezonas tobrīd 31 gadu vecais vācietis paziņoja par F-1 pilota gaitu noslēgšanu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu