Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Kad seksuālas frustrācijas noved līdz masu slepkavībām. Kas ir "piespiedu celibāta" kopienu dalībnieki (14)

Foto: Unsplash
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Trešdien, 20. maijā, 17 gadus vecam pusaudzim Kanādā, kurš februārī nodūra sievieti un ievainoja vēl divus cilvēkus, izvirzītas apsūdzības par "piespiedu celibāta" jeb incelu kultūras iedvesmotu teroraktu. Diemžēl šis nav pirmais gadījums, kad kāds no šīs kopienas dalībniekiem pastrādājis nāvējošu uzbrukumu.

2018. gada aprīlī Aleks Minasians ar auto nobrauca desmit cilvēkus un ievainoja vēl 16. Viņš vēlāk policijai atklāja, ka uzbrukums bija atmaksa par gadiem ilgiem sieviešu noraidījumiem un ka viņš identificējas kā incelu kustības dalībnieks.

Minasiana noziegums ir nāvējošākais uzbrukums ar auto Kanādas vēsturē, taču tas nebija pirmais gadījums, kad slepkavības pastrādājuši inceli.

Kas ir "incels"?

Vārds "incels" ir saīsinājums angļu valodas vārdiem "involuntary celibate" (piespiedu celibāts). To izmanto, lai apzīmētu cilvēkus, lielākoties vīriešus, kuri nespēj uzsākt romantiskas un intīmas attiecības. Inceli nereti pulcējas tiešsaistes kopienās.

Šo kopienu pārstāvju uzskati plaši atšķiras, taču nereti tiek paustas dusmas pret seksuāli ražīgiem vīriešiem ("Čadiem") un sievietēm ("Steisijām"). Incelu forumos nereti tiek paustas skaļas frāzes pret feminismu un sievietēm.

Piemēram, mājaslapā "incels.co" publicēti diskusiju un forumu ieraksti ar tādiem virsrakstiem kā "Sievietes labāk pārgulētu ar skeletu nekā ar incelu", "Oficiāli. Esmu pabeidzis vidusskolu nevainīgs", "Nūdeļu mauka (apzīmējums, kā tiek sauktas aziātu sievietes - red.) burtiski raksta akadēmisku darbu par to, kāpēc viņas sugai patīk balti locekļi", "Es domāju, ka baltās sievietes ir vissliktākās, kādas vien ir". 

Savukārt vietnes "Twitter" lapā lasāmi tādi ieraksti kā "[sievietes] izbauda seksu vienīgi ar pievilcīgiem vīriešiem. Viņas gan to nekad neatzīs."

Inceli arī pulcējās tādās vietnēs kā "Reddit", publicē video "Youtube", kā arī citur. Kaut gan pēc nāvējošajiem uzbrukumiem viņu publicētais saturs tiek rūpīgāk uzraudzīts un "Reddit" ir dzēsis incelu apakšsadaļas, mizogīniski un rasistiski ieraksti joprojām ir plaši izplatīti.

Kā raksta laikraksts "The Washington Post", šīs kopienas parasti ir pašnostiprinošas. To dalībnieki tic, ka viņu izskats vai personības iezīmes viņus nolēmušas mūžīgai vientulībai, un vienlīdz drūmi biedri pielej eļļu ugunij. Incelu kopienas izveidojušas smalkas (un smalki mizogīniskas) teorijas, lai citos vainotu savās grūtībās. To centrā ir pieņēmums, ka sievietes ir seklas, dumjas un cietsirdīgas un ka viņas izvēlas tikai vispievilcīgākos vīriešus, bet pret citiem jūt riebumu. Inceli uzskata, ka visiem vīriešiem pienākas mirklis ar sievieti, taču visu laimi dabū daži vīrieši, kamēr viņiem netiek nekā.

Kad frustrācijas noved līdz slepkavībai

Pēdējos gados izdarītas vairākas masu slepkavības, kuras vai nu pastrādājuši inceli, vai arī tos izdarījušos kopienas pieņēmušas par "savējiem". Viena no pirmajām un skaļākajām bija masu slepkavība, ko 2014. gada 23. maijā Kalifornijā izdarīja Eliots Rodžers.

Rodžers nogalināja sešus cilvēkus un ievainoja vēl 14. Tad viņš izdarīja pašnāvību, pirms tam "Youtube" publicējot "atmaksas video" un nosūtot garu autobiogrāfisku dokumentu vairāk nekā 20 paziņām.

Rodžers bija Holivudas filmu veidotāja dēls, kurš uzauga priviliģētā un nosacīti pārtikušā vidē. 141 lappusi garajā "manifestā", ko viņš izplatīja dzīves pēdējās stundās, vīrietis runāja par savu uzaugšanu, psihisko veselību un dziļi iesakņojušos nicinājumu pret sievietēm, ko veicināja milzīgās frustrācijas par to, ka viņš ir nevainīgs.

Publicētajā video Rodžers sēdēja "BMW" markas auto, ko viņam bija iedevusi ģimene, un sūdzējās, ka ir nevainīgs 22 gadu vecumā un, sacīja, ka "viņš nekad nav pat noskūpstījis sievieti.

Dokumentā viņš sevi aprakstīja kā "ideālu lielisku džentlmeni" un nespēja saprast, kāpēc sievietes nevēlas nodarboties ar seksu ar viņu.

Slepkavniecisko plosīšanos Rodžers plānoja kā "Atmaksas dienu" un apgalvoja, ka viņam "nav citas izvēles kā atriebties sabiedrībai", kas viņam "noliegusi" seksu un mīlestību.

Rodžers uzsvēra, ka plānojis uzbrukumu "Alpha Phi" studentu korporācijai, kuras biedres viņš bija atzinis par "seksīgākajām" koledžā, "tādas meitenes, kādas es vienmēr esmu iekārojis, bet nekad neesmu varējis dabūt".

Sava manifesta noslēgumā Rodžers pasludināja: "Es esmu patiesais šā visa upuris. Es esmu labais."

Slepkava kļūst par elku

Daļai incelu Rodžers kļuvis par elku. Viņa video tika pārpublicēti "Youtube" un internetā pat bija nopērkami T-krekli ar viņa attēlu. Pēc tam, kad BBC 2018. gadā sazinājās ar šīm vietnēm, T-krekli tika izņemti no pārdošanas un nav nopērkami arī šodien, taču dzēstie video atkal ir atrodami.

Taču sliktākajos gadījumos Rodžers ne tikai tiek slavēts interneta forumos, bet iedvesmojis citus masu slepkavas.

Nikolas Krūzs, kurš 2018. gadā Floridas vidusskolā nogalināja 17 cilvēkus un vēl 17 ievainoja, "Youtube" komentārā bija slavējis Rodžeru, vēstīja "NBC News", rakstot "Eliots Rodžers netiks aizmirsts".

Rodžeru slavējuši vai uz viņu atsaukušies vēl vismaz četri masu slepkavas ASV un Kanādā. Kā vēstīja BBC, Minasians savā "Facebook" lapā pirms uzbrukuma rakstīja: "Incelu Sacelšanās jau ir sākusies! Mēs gāzīsim Čadus un Steisijas! Lai slavēts Augstākais Džentlmenis Eliots Rodžers!"

Incelu kultūra arī radījusi bažas saistībā ar popkultūru. Piemēram, kad pērn iznāca filma "Džokers" (Joker), liela daļa tai veltītās kritikas bija vērsta tieši uz to, kā tā ietekmēs šādus cilvēkus. Portālā "Indiewire" žurnālists Deivids Ērličs to nodēvēja par "toksisku pulcēšanās saucienu sevi žēlojošiem inceliem". Portāla "Vulture" filma tika saukta par "himnu inceliem".

Par laimi, līdz šim nav ziņots, ka šī filma kādu būtu iedvesmojusi kļūt vardarbīgiem.

Incelu fenomens izgaismo plašāku problēmu

Kā vēstīja laikraksts "The Washington Post", neskatoties uz radikālajām pārliecībām, incelu secinājumi par sabiedrību, maigi izsakoties, nepareizi. Pat vispievilcīgākajiem cilvēkiem ir pieredze būt vieniem, pat ja to negribas, un sievietēm nav pienākuma iesaistīties attiecībās, it īpaši seksuālās, ar jebkuru cilvēku.

Taču laikrakstā norādīja, ka būtu jāpievērš uzmanība tam, ko parāda šāda izmisuma līmenis - inceli ir vīriešu paaudzes, kurai ir grūtības, galējā robeža.

Autors un kādreizējais "The New York Times" žurnālists vīriešus mileniāļus apraksta kā "jaunos zudušos zēnus". Neizpratne par viņu vietu pasaulē aizvien vairāk veicina trauksmi un nomāktību.

Incelu kopienas spilgti izgaismo mūsdienu problēmu - vientulības, sociālās izolētības - pieaugumu, norādīja "The Washington Post". Dusmīgi, frustrēti vīrieši sīki apspriež sievietes, kas, viņuprāt, ir viņus noraidījušas, un to, kā sociālās pārmaiņas kļuvušas pār nepārvaramu šķērsli, ko viņiem uzspiež pasaule.

Portālā "incels.co" kāds vīrietis rakstīja, ka "mēs visu mūžu dzīvojam melos, ko mums stāsta sabiedrība. Strādā smagi un tiksi atalgots. Esi tu pats, un atradīsi jauku meiteni. Bet dzīve mums ir bijusi grūta, cilvēki pret mums ir bijuši skarbi, un nekam no šiem sūdiem nebija jēgas, līdz pēkšņi bija klikšķis: mēs dzīvojam nožēlojamas dzīves, jo mēs esam neglīti."

Incelu fenomens ir paredzamas sekas kultūrai, kurā arvien vairāk sekss tiek uzskatīts par panākumu rādītāju, kamēr cilvēciska kontakta nozīme zūd un tiek aizvietota ar internetu, norādīja "The Washington Post". Risinājums nebūs, iemācot šiem vīriešiem "atslēgties" un atrast draudzeni, vai vienkārši atgādinot, ka mizogīnija ir slikts ceļš. Lai ārstētu mūsdienu dzīves sliktākos simptomus, jāķeras pie slimības ārstēšanas.

Taču incelu pastrādāto vai iedvesmoto noziegumu skaita pieaugums pēdējos gados liecina, ka problēma kļūst aktuālāka. Kaut gan lielākā daļa veikto uzbrukumu notikuši ASV un Kanādā, daži mediji ziņoja, ka apšaudes Hānavā, Vācijā, kurās tika nogalināti deviņi cilvēki sarīkojušais vīrietis identificējies kā incels. Šāvējs, iespējams, rīkojies rasistisku motīvu vadīts, un rasisms ir bieži sastopams incelu forumos.

Labējo ekstrēmistu draudi Eiropā turpina aktualizēties, pēc apšaudes Vācijā paziņoja Valsts drošības dienests (VDD). Minēto apliecina arī Latvijas pieredze. VDD atgādināja, ka pērn dienestam izdevās novērst teroraktus, ko labējais ekstrēmists plānoja īstenot vairākās vietās Jūrmalā.

"Terorisms izpaužas dažādos veidos, un ir svarīgi uzsvērt, ka tas nenotiek tikai vienas grupas, reliģijas vai ideoloģijas ietvaros," pēc 17 gadus vecā terorista aizturēšanas paziņoja Kanādas policija.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu