"Nevar teikt, ka tie ir pilnvērtīgi realizēti." Covid-19 laikā beidzot ieviests e-nosūtījums, taču tas darbojas tikai daļēji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dators. Ilustratīvs attēls
Dators. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Laikā, kad Covid-19 dēļ daudzas lietas notiek attālināti, e-veselībā beidzot ieviests sen gaidīts pakalpojumus – e-nosūtījums, taču bieži vien ar to arī viss apstājas, jo nosūtījums uz jebkuru citu izmeklējumu nav atverams. Ir jāpieslēdzas centrālajai e-veselībai, taču ne visiem datu apstrādātājiem ir šī pieeja, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Lai gan lēni, tomēr nu e-veselībā iespējams pieteikt nosūtījumu uz Covid-19 analīzēm.

"Es, godīgi sakot, neticēju, ka tas tā darbosies, bet aizgāja tīri vienkārši," atzina ģimenes ārsts Staļģenē Ainis Dzalbs.

Taču ar pārējiem e-nosūtījumiem jau atkal vecā liksta. Piemēram, rentgens - ārsts pats nevar ierakstīt neko, ir jāizvēlas viens nosaukums no sistēmā definētajiem. Un pat tad, kad e-nosūtījums ir izveidots, nav nekādas garantijas, ka iestāde to spēs atvērt, jo lokālās sistēmas nav salāgotas.

"Manis izveidotais nosūtījums nav integrēts viņu lokālajās programmās, ko viņi izmanto. Tad ir jāiet atsevišķi e-veselībā, un ne visiem reģistratoriem ir pieeja e-veselībai. Tad sākas tās lietas, ka nosūtījums ir uzrakstīts, bet daļa iestāžu nav spējīgas to ieraudzīt atvērt. Tad jāzvana, jāskaidro, jāmeklē. Katru dienu pamazām sakārtojas. Bet īstenībā šī krīzes situācija parāda e-veselības vājās puses, ko nebijām attīstījuši," sacīja Dzalbs.

Nacionālā veselības dienesta direktors Edgars Labsvīrs atzina, ka situācija piespieda palaist jaunu pakalpojumu, lai gan bija solīts jaunas funkcijas e-veselībā neattīstīt.  

Dienestā piekrīt, ka jaunā e-rīka ērtums atkal ir apšaubāms. Nosūtījums uz Covid-19 analīzēm darbojas labi, bet pārējie e-nosūtījumi vienkārši nav atverami slimnīcu e-vidē.

"Nevar teikt, ka tie ir pilnvērtīgi realizēti, jo tie pašlaik nav integrēti ar lokālajām sistēmām slimnīcās. Attiecīgi, lai dabūtu piekļuvi pie e-nosūtījuma, jālieto portāls. Tas darbiniekiem slimnīcās nav parocīgi un ātri. Tas nav ilgtermiņa risinājums," atzina Labsvīrs.

NVD izsludinātā konkursā vispirms cer atrast kādu jaudīgu informācijas tehnoloģiju uzņēmumu, kurš būtu gatavs uzturēt esošo programmu.

Jau ir identificētas 10 kļūdas, kuras jālabo un kā sistēma jāuztur. 

Pēdējo reizi, kad e-veselība paralizēja ārstu darbu februārī, Veselības ministrijā solīja esošās sistēmas auditu un darba grupu pilnīgi jaunas sistēmas izstrādē.   

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu