"Zināju, ka HIV mani neapturēs." Vīrietis, kurš apstrīdēja Lielbritānijas CAA noteikumus un piepildīja sapni kļūt par pilotu

Foto: Facebook/James Bushe
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Džeimsa Buša sapnis kļūt par pilotu apstājās mirklī, kad viņam tika diagnosticēts HIV - fakts, kas neļāva viņam iegūt medicīnisko izziņu, kas nepieciešama lidošanai Lielbritānijā. Džeimss nepadevās un, apstrīdot Civilās aviācijas aģentūras (CAA) noteikumus, piepildīja savu sapni, vēstī medijs "Lonely Planet".

"Es vienmēr esmu bijis piedzīvojumu meklētājs un mīlestība uz ceļošanu man ir bijusi kopš bērnības, kad es, būdams septiņus gadus vecs zēns, iesoļoju "Boeing 747" pilotu kabīnē," atklāj Džeimss.

"Es zināju, ka es gribu redzēt pasauli, un es to gatavojos darīt no vislabākās iespējamās sēdvietas - es grasījos kļūt par pilotu.

Tomēr 2014. gada janvārī šis sapnis tika sagrauts. Man diagnosticēja HIV. CAA noteikumu dēļ šī diagnoze man liedza iegūt nepieciešamo medicīnisko sertifikātu, lai kļūtu par pilotu."

Džeimss atceras diagnozes noskaidrošanas dienu, it kā tas būtu noticis vakar.

"Bija auksts janvāra rīts un man vēderu savilka krampjos, kad dzirdēju šos vārdus - Džeimss, tu esi HIV pozitīvs... Mans pirmais jautājums bija - cik ilgi man ir atlicis? Uz ko atbilde izrādījās vienkārša - man mūžs ir tikpat ilgs kā jebkuram citam, jo cilvēks, kurš veiksmīgi ārstējas no HIV, vīrusu nomāc tā, ka to pat nevar noteikt asins analīzēs un to nevar pārnest citiem," atklāj Džeimss.

"Tomēr tolaik es to nezināju. Pametot slimnīcu, es jutu, ka pasaule man aizver visas durvis, jo es zināju, ka bērnības sapņa realizēšana var nebūt tik vienkārša, kā es domāju. Mana diagnoze varētu nozīmēt, ka es nekad nevarēšu kļūt par pilotu un tajā laikā tā tas arī bija."

Džeimsam nācās samierināties ar savu diagnozi. "Es aizgāju no darba un sāku ceļot, lai atgūtu savu piedzīvojumu meklētāja garu, kāds man bija jaunībā."

Džeimss padzīvoja Barselonā, kur iemācījās spāņu valodu un vadīja hosteli Gvatemalā, kuģoja pa Amerikas līci Karību jūrā, nira ar akvalangu Hondurasā un padzīvoja Kolumbijas džungļos.

"Es satiku dažus neticami fantastiskus cilvēkus, ieguvu brīnišķīgas atmiņas, bet pats svarīgākais, ko es ieguvu, bija laiks sevi sadziedēt un koncentrēties uz mērķi.

Es atgriezos mājās daudz apņēmīgāks nekā jebkad agrāk. Es grasījos kļūt par pilotu un es zināju, ka HIV mani neapturēs."

2017. gada janvārī Džeimsu uzņēma izmēģinājuma apmācības programmā, un viss, kas bija nepieciešams pirms viņš varēja uzsākt mācības, bija medicīniskā izziņa.

"Visiem komerciālo lidsabiedrību pilotiem ir nepieciešama teju ideāla medicīniskā izziņa, noteikumi bija tik stingri, ka personai, kam ir HIV, šī apliecība tika liegta. Neskatoties uz to, pilotam, kuram jau bija kvalifikācija un kuram vēlāk tika atklāta saslimšana ar HIV, joprojām bija atļauts turpināt lidot.

Ne tikai es jutos, ka šī nostāja ir diskriminējoša, bet arī no medicīniskā viedokļa tai nebija jēgas. Jāņem vērā, ka kāds, kurš veiksmīgi ārstējas ar HIV, nevar nodot vīrusu citiem. Es zināju, ka šie noteikumi ir novecojuši un tie ir jāmaina," pauž Džeimss.

Džeimss veica plaša mēroga izpēti un savāca medicīniskos pierādījumus no visas pasaules, lai pierādītu, ka HIV neapdraud lidojumu drošību.

"Es sazinājos ar Skotijas un Lielbritānijas politiķiem un amatpersonas pieprasīja CAA pārskatīt noteikumus. Paralēli tam es aģitēju sociālajos medijos un sniedzu intervijas plašsaziņas līdzekļiem, līdz ar to mans stāsts guva starptautisku atspoguļojumu."

2018. gada janvārī pēc gandrīz gadu ilgas nerimstošas ​​kampaņas CAA paziņoja, ka noteikumi tiks mainīti. Persona, kas dzīvo ar HIV un vēlas kļūt par pilotu, tagad varēja sākt mācības.

2020. gada sākumā, 11. janvārī, pirmais Eiropā kvalificētais pilots, kurš ir HIV pozitīvs, pilotēja "LM470 Loganair" lidojumu no Glāzgovas uz Stornoveju.

"Es tajā dienā jutos lepns ne tikai par sasniegto, bet arī par to, ko mani panākumi nākotnē varētu nozīmēt citiem."

Par laimi, šīs kampaņas rezultātā ne vien Lielbritānija pārskata aviācijas noteikumus, bet tos plāno reformēt visā Eiropā. Tomēr visā pasaulē ir daudz valstu, kas joprojām atpaliek.

"Gandrīz ceturtā daļa pasaules novēršas no HIV pozitīvas personas, kas vēlas uzturēties viņu valstī, un joprojām pastāv novecojusi stigma, kas apņem vīrusu.

HIV ir mainījies, un ir pienācis laiks mainīties arī mums. Tagad mana misija ir novērst šo aizspriedumu un palīdzēt izveidot pasauli, kurā ikviens, piemēram, es, kurš ir HIV pozitīvs, var īstenot savus sapņus," apņēmības pilns ir Džeimss.

Are you a Pilot or Cabin Crew and able to support our #NHSheroes during the #COVID__19 crisis? Join us @project_wingman2020 ! Please share ?

Posted by James Bushe on Saturday, May 2, 2020
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu