"Tā ir salauzta dzīve pašam, tuviniekiem, ģimenei." Pacients un mediķi brīdina par smagajām traumām, ko iespējams gūt lecot uz galvas ūdenī

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Gandrīz pirms trim gadiem Jevgēnijs uz galvas leca sev labi zināmā ūdens tilpnē. Pirmajā reizē viss bijis veiksmīgi, taču pēc otrā lēciena viņš lauza kakla skriemeli, kā rezultātā kļuvis par pirmās grupas invalīdu, ziņo "TV3 ziņas".

"Ļoti smagi tas bija. Pirmkārt, morāli par to, ka nevari nedz kājas pakustināt, nedz rokas, rokās paņemt neko nevari, man pirksti stāvēja tā, ka tikai ar delnām varēju paņemt. Morāli tas bija ļoti smagi," stāstīja Jevgēnijs.

Jau divus ar pusi gadu Jevgeņijs atkopjas dažādos rehabilitācijas centros un ikdienu strādā ar sevi mājās. Notiek progress, pats spēj pārvietoties ratiņkrēslā, veikt dažādus vingrinājumus, kustināt kājas. Bet joprojām ķermenis neļauj piepildīt Jevgēņija galveno mērķi – atkal piecelties kājās.

"Vajag cīnīties, vajag gribasspēku, pirmkārt. Otrkārt, morāli vajag sevi nostādīt, ka tev tas ir jādara. Vai nu tu gribu visu mūžu palikt ratos un neko nedarīt, palikt par dārzeni, teiksim kā ir, vai strādāt un tiekties pēc labākā," viņš turpināja.

Mediķi uzsver, dažādas muguras vai kakla traumas vasaras sezonā nav nekāds retums, tādēļ lekšanu ūdeni uz galvas sauc par neprātu. Pietiek ar vienu vienīgu neapdomīgu lēcienu, lai sekas būtu traģiskas.

"Ja gūst mugurkaula, kakla daļas traumas, labākajā gadījumā ir sasitumi. Sliktākajā gadījumā cilvēks paliek par invalīdu, jo ir traumēts mugurkauls, muguras smadzenes," skaidroja traumatologos – ortopēds Guntis Naglis.

Rehabilitācijas centrā "Vaivari" ik gadu nonāk vairāki "lēcēji", kā viņus dēvē centra darbinieki. Lielā daļā gadījumu smagās traumas gūst vīrieši, nereti – alkohola reibumā. Jauniešiem un pusaudžiem tā ir arī neapdomība vai vēlme izrādīties.

"Blakus esošie cilvēki pat uzreiz var nepamanīt, ka jauns, spēcīgs, pilnīgi vesels cilvēks vienā mirklī, atrodoties ūdenī, ir kļuvis par pilnīgu invalīdu, dažos gadījumos pat par pilnīgi asistējamu cilvēku, kurš turpmākajā dzīvēs būs absolūti atkarīgs no citiem cilvēkiem," stāstīja Rehabilitācijas centra "Vaivari" 3. nodaļas vadītāja Dina Namniece.

Tikai veiksmes gadījumā "lēcējs" nonāk ratiņkrēslā, uzsver mediķi. Sliktākajā visu atlikušo mūžu pavada guļošs, nespējot kustināt nedz kājas, nedz rokas. Arī vieglāku traumu gadījumā, atlabšanas process ir smags un ilgstošs.

"Jebkurā gadījumā tā ir salauzta dzīve pašam, tuviniekiem, ģimenei. Šie cilvēki lielākoties nespēj dzīvot neatkarīgi, vajadzīga tāda vai cita mēra palīdzība," stāstīja Rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja Anda Nulle.

Mediķu pieredze liecina, ka karstās vasarās smagas traumas, lecot ūdenī, gūst pat padsmiti cilvēku.  Citviet pasaulē tie ir tikai atsevišķi gadījumi, tāpēc eksperti uzskata, ka iedzīvotāji ir jāizglīto.

"Lai tas būtu kaut kas neiedomājams, lai tas būtu neiedomājami stulbi lekt uz galvas ūdenī, doties kaut kur bez aizsarglīdzekļiem, peldēt, ja nemāk to darīt. Šo traumu labākā  ārstēšana un rehabilitācija ir vienkārši šo traumu nepieļaušana," turpināja Nulle.

Tādēļ mediķi uzskata, ka atbildība jāuzņemas ikvienam. Vecākiem jāatgādina savām atvasēm, cik bīstama var būt lekšana ūdenī ar galvu pa priekšu, bet pārējiem jācenšas nepieļaut šādas neprātības.

Video: "TV3 ziņas"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu