"Cigarešu mafija" tirgus rajonā zeļ un plaukst. Kur apstājies solījums par bargākiem sodiem? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Centrāltirgus.
Centrāltirgus. Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Pagājis pusgads pēc raidījuma "Aizliegtais paņēmiens" ievērojamās operācijas, kas atmaskoja, kā tiek pārdotas kontrabandas cigaretes Rīgas Centrāltirgū. Likuma izmaiņas par bargākiem sodiem vēl nav ieviestas, bet nelegālā "andele" vēl joprojām notiek, vēsta LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Novembra beigās Valsts policija tirgū veica vērienīgu reidu, tika aizturētas vairākas personas, tostarp arī viens no cigarešu tīkla "bosiem" Tigrans. Ar nopietnību problēmas risinājumam ķērās klāt arī Rīgas dome, uzdodot tirgus vadībai lauzt līgumu ar nomnieku, kuru teritorijā cigaretes tika tirgotas.

Atklājās arī, ka uzņēmuma izbūvētajiem namiņiem jau sen bija beidzies ekspluatācijas termiņš, un tos sāka nojaukt. Ar solījumu šo biznesu izsvēpēt klajā nāca arī iekšlietu un tieslietu ministri, vienojoties, ka par šādu nelegālu akcīzes preču tirdzniecību, līdzīgi kā par alkoholu, ir jāparedz ne tikai administratīva, bet kriminālatbildība.

Bet pusgadu pēc šiem notikumiem nelegālo cigarešu bizness atkal plaukst un zeļ, tirgotāji ir tikpat nekaunīgi, tikpat bezbailīgi.

"Aizliegtā paņēmiena" rīcībā ir ziņas, ka pie šī rūpala par spīti sāktajam kriminālprocesam ir atgriezies arī tirgus veterāns Tigrans.

Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvnieks atzina, ka tirgus vērsās pie Iekšlietu ministrijas, jo no pagājušās gada nogales situācija bija uzlabojusies, bet "šobrīd mums ir tāda sajūta, ka

viss sāk atgriezties vairāk vai mazāk vecajās sliedēs ar to atšķirību, ka arī paši cigarešu tirgotāji ir kļuvuši daudzkārt uzmanīgāki un izveidojuši sistēmu, lai viņus būtu grūtāk identificēt un aizturēt".

Pārsvarā viņi šobrīd atrodas tunelī, kas no Centrāltirgus puses iet uz staciju, kas vairs nav Centrāltirgus teritorija.  

Tirgus atbildība beidzas līdz ar tā robežu, bet uzreiz aiz tās viss turpina notikt. Policija līdzīgā situācijā kā pērn - kaut ko noķer, kaut ko soda, bet patiesībā visi gaida brīdi, kad tad beidzot būs solītie bargāki sodi.

Priekšlikumi par sodiem ir izstrādāti, kriminālatbildība paredzēta pat par vienas cigarešu paciņas pārdošanu, bet tie vēl nav pieņemti Saeimā.

Saeimas Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisijas vadītājs Andrejs Judins  skaidroja, ka Covid-19 epidēmijas dēļ "mēs nevarējām virzīt jautājumu uz priekšu", darbs pie šīm izmaiņām Krimināltiesību apakškomisijā  ir pabeigts un projekts ir sagatavots. Un arī Juridiskā komisija izskatīja likuma projektu un atbalstīja nodošanu Saeimai.Judins cer, ka vasaras laikā šie labojumi tiks pieņemti.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu