Video AM sagatavojusi informatīvu bukletu 72 stundu izdzīvošanai ārkārtas situācijās (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks Foto: Edijs Pālens/LETA

Tapis informatīvs buklets par to, kā iedzīvotājiem rīkoties krīzes gadījumos. Sākotnēji to bija plāns publiskot rudenī, bet Covid-19 pandēmija izgaismojusi nepieciešamību pēc skaidras informācijas par rīcību krīzes situācijā jau tagad, ziņo "TV3 ziņas".

Izdzirdot jautājumu, vai jūs zinātu, kā rīkoties krīzes situācijā, "TV3 Ziņu" uzrunātie rīdzinieki apmulst un savas zināšanas par rīcību ārkārtas situācijā vērtē kā zemas.

"Droši vien, ka ne… grūti atbildēt, jūs mani pārsteidzāt vienkārši, es nezinu, katrā gadījumā pasei jābūt, kaut kādiem iekrājumiem jābūt, naudiņai jābūt, lai var kaut kur kaut ko nopirkt," atbildēja Dana.

"Baterijas stabili, ūdens pēc iespējas vairāk, kaut kāda sausā pārtika gan jau, lampiņa nebūtu slikti, benzīns arī par sliktu nenāks," sacīja Ralfs.

Aizsardzības ministrija akcentē, ka pandēmija apliecināja, ka ārkārtas situācija var pienākt negaidot. Tāpat katastrofu, pandēmiju vai karadarbības dēļ var pazust elektrība, internets un mobilie sakari, var nestrādāt veikali, degvielas uzpildes stacijas un bankomāti.

Aizsardzības ministrs norāda, ka šādos gadījumos iedzīvotājiem ir jāzina, kā rīkoties, un jāspēj sevi nodrošināt, lai krīzes apstākļos spētu izdzīvot 72 stundas jeb trīs diennaktis, kas ir starptautiski atzīts standarts krīzes situācijām, līdz brīdim, kad palīdzības sniegšanā iesaistās atbildīgie dienesti.

"Jebkuru nākamo krīzi mēs paredzēt nevaram. Līdz ar to šī brošūra ir pilsoņiem – dod iespēju sagatavoties fundamentāli pamatu līmenī.

Mēs varam nosaukt, piemēram, 2005. gada vētru, mēs varam nosaukt finanšu krīzi, krīzi, ko izraisīja Krievijas agresija Gruzijā vai Ukrainā. Pandēmiju mums ir pilna buķete ar darbībām, kas cilvēkiem būs jādara šajā konkrētajā gadījumā," sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Bukleta mērķis ir sniegt praktiskus padomus iedzīvotājiem, kā rīkoties ārkārtas situācijā. Tajā atrodami padomi par to, kā salikt somu ārkārtas gadījumos, kādiem pārtikas produktiem un medikamentiem jābūt mājās, kā atpazīt valsts atbildīgos dienestus, kuri krīzes situācija veiks evakuāciju vai nodrošinās sabiedrisko kārtību.

Šādas brošūras tūlītēju nepieciešamību apliecinājusi Covid-19 pandēmijas pieredze. Sākoties ārkārtējai situācijai, iedzīvotāji neziņā par turpmāko notikumu attīstību masveidā steidza uz veikaliem iepirkt pārtiku.

"Redziet, ja cilvēki būtu iepazīstināti ar 72 stundu brošūru, varbūt viņi neskrietu pēc tualetes papīra un griķiem uzreiz, jo viņiem jau tas būtu bijis mājās," uzsvēra Pabriks.

Pēc atbildīgo dienestu apkopotās informācijas, ikvienam valsts iedzīvotājam ir jābūt nodrošinātam ar šādām precēm, ko jebkurā brīdī likt ārkārtas gadījumu somā: dokumenti, nauda, medikamenti, ilgi uzglabājama pārtika – ūdens krājumi, viss nepieciešamais, lai bez elektrības, gāzes un ūdens – cilvēks spētu nodrošināt savas pamata vajadzības.

"Tas ir tas minimums, kuram vienmēr būtu jābūt mājās, bet jūs esat vienmēr brīvi to papildināt nevis, teiksim, ar griķiem, bet ar rīsiem vai ar franču smaržām, tā ir jūsu izvēle, bet bez šī, lūdzu, lai nebūtu nevienas mājas," akcentēja aizsardzības ministrs.

Vienlaikus buklets informē par rīcību karadarbības gadījumā. Ministru kabinets izsludina izņēmuma stāvokli, armija un atbildīgie dienesti īsteno aizsardzības pasākumus. Bukletā norādīts, ka iedzīvotāju pienākumos ir aizstāvēt valsts neatkarību, brīvību un demokrātisko valsts iekārtu, pildīt atbildīgo dienestu rīkojumus, piemēram, iesaistīties glābšanas darbos vai nodot materiāli tehnisko līdzekļus, kas nepieciešami valsts aizsardzībai.

Vienlaikus ieteikts neizplatīt informāciju par Latvijas armijas un sabiedroto spēku pārvietošanos un bez vajadzības neprovocēt neidentificētus bruņotus cilvēkus.

Video: "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu