Gadu plānota slepkavība slavas dēļ. Sodīts jaunietis, kurš Londonā no muzeja desmitā stāva nosvieda bērnu (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pērnā gada 4. augustā pasauli pāršalca ziņa, ka kāds 17 gadus vecs pusaudzis no "Teita modernās mākslas galerijas" 10. stāvā izvietotās skatu platformas nogrūdis sešus gadus vecu zēnu. Nu britu jaunietim piespriests sods - 15 gadi aiz restēm, vēstī raidsabiedrības BBC krievu valodas versija.

Zēns izdzīvoja, taču cieta no nopietnas iekšējās asiņošanas un guva virkni citu nopietnu ievainojumu.

Nule 18 gadu vecumu sasniegušais Džontijs Breiverijs, kurš nometa zēnu, tiesai paskaidroja, ka darīja to, jo kāroja pēc slavas un atpazīstamības.

Sprieduma paziņojumā tiesnese Mora Makgovana rakstīja, ka Džontijs bija izplānojis slepkavību un gandrīz realizēja savu nodomu.

"Šis mazais zēns guva ievainojumus, kas uz visiem laikiem mainīja viņa dzīvi," norādīja tiesnese.

"Jaunietis devies uz skatu laukumu ar mērķi... Tur novērojis upuri un viņa ģimeni. Pēc neilga laika viņš panāca pretim zēnam, pacēla viņu un pārmeta pār margām. Nav iespējams iedomāties bērna piedzīvotās bailes un vecāku šausmas," piebilda tiesnese.

"Tas, ko jūs izdarījāt šī negadījuma dienā, pierāda, ka jūs nopietni apdraudat sabiedrību. Jūs to plānojāt, un bija skaidrs, ka jūs izbaudījāt paveikto," viņa vērsās pret gados jauno slepkavu.

Foto: AFP/SCANPIX

Tiesas procesa laikā atklājās, kā Breiverijs 4. augustā uzkāpa uz "Teita modernās mākslas galerijas" skatu platformas un, kā redzams videonovērošanas kamerās, sāka tuvoties maziem bērniem.

Upuris, kurš ieradās Londonā no Francijas, bija atrāvies no saviem vecākiem Breiverija virzienā.

Prokurore Dīna Hēra paziņoja, ka "Breiverijs viņu pacēla un bez vilcināšanās aiznesa viņu tieši uz platformas malu un meta pāri margām".

Upuris izdzīvoja pēc kritiena no 30 metru augstuma, bet cieta smagu intrakraniālu asiņošanu un guva vairākus lūzumus. Tagad viņš pārvietojas ratiņkrēslā.

2019. gada septembrī viņš tika pārvests uz Francijas slimnīcu. Tiek ziņots, ka viņam būs nepieciešama ārstu uzraudzība visu diennakti vismaz līdz 2022. gadam.

Apsūdzētā advokāts Pippa Makatasnijs paziņoja, ka uzbrukuma laikā Breiverijs bija Hemersmitas un Fulemas pašvaldības sociālo darbinieku aprūpē.

Tiesas procesa laikā kļuva zināms, ka Džontijs ir bijis sociālo darbinieku uzraudzībā visu šo laiku, taču, neskatoties uz paveikto, viņam tāpat tika atļauts atstāt māju līdz četrām stundām ikkatru dienu.

Advokāts BBC parādīja iegūto sarunu ierakstu, kurā dzirdams, ka Breiverijs sociālajiem darbiniekiem pirms slepkavības bija pastāstījis par savu nodomu kādu nogalināt gadu iepriekš. Turklāt jaunietim tika diagnosticēts autisms.

"Abi vecāki centās uzlabot viņa dzīves apstākļus," atklāja advokāts, sakot, ka vecāki viņu mīlēja un viņam bijuši labi dzīves apstākļi.

"Viņiem nebija pamata aizdomām, ka viņu dēls izdarīs tik briesmīgu noziegumu. Par Džontiju atbildīgās personas nenosūtīja šokējošo ierakstu saturu viņiem," advokāte piebilda.

Februārī ievainotā zēna vecāki tiesai sacīja, ka Džontija rīcību nevar aprakstīt.

"Vārdos neaprakstāmas šausmas un bailes, kuras mēs piedzīvojām viņa rīcības dēļ," sacīja bērna vecāki.

"Mūsu dēls sešus mēnešus pēc negadījuma joprojām jautā, kāpēc viņš atrodas slimnīcā," viņi piebilda. "Katrs cilvēks, ar kuru viņš satiekas, tagad šķiet potenciāls nelietis, kurš spēj radīt milzīgas sāpes un ciešanas."

Cietušā un Breiverija radinieki sprieduma paziņošanas laikā nebija klāt.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu