"Smagos gadījumos bija jāievada pretinde." Nedēļas laikā Latvijā piecus cilvēkus sakodušas odzes (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Parastā odze (Vipera berus)
Parastā odze (Vipera berus) Foto: Klaus Echle

Nedēļas laikā pieciem cilvēkiem Latvijā pēc saskarsmes ar odzi bija nepieciešama steidzama mediķu palīdzība. Lai arī odzes pašas cilvēkam neuzbrūk, ja tās sajūt draudus vai cilvēks tām nejauši uzkāps, čūska iecirtīs indes zobus, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Odzes koduma sekas ir neprognozējams. Piemēram, Toksikoloģijas un sepses klīnikā šonedēļ ievietotais vīrietis atlaba pēc dažām dienām. Taču daļai citu cilvēku ārstēšana var aizņemt vairākas nedēļas. Reti, bet var būt arī nāvējošs iznākums.

"Smagākos gadījumos tas prasa pretčūsku seruma ievadi, dažādu dzīvības funkciju nodrošinājumu, piemēram, plaušu mākslīgā ventilācija, nieru aizvietojošā terapija, arī ķirurģiska iejaukšanas var būt nepieciešama," stāsta Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārsts-toksikologs Roberts Stašinskis.

Pēc odzes koduma un indes iekļūšanas asinīs, cilvēkam var parādās izteikti slikta pašsajūta, vemšana un paaugstināta temperatūra. Ir steidzami un obligāti jāsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība. Līdz mediķu ierašanās brīdim ar pašdarbību nedrīkst nodarboties.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

"Vajadzētu šo sakosto vietu mēģināt turēt mierā, nekustināt, neraustīt un neberzēt, jo tas viss var veicināt indes izplatību. Nedrīkst nekādā gadījumā neko griezt un sūkt. Nedrīkst likt žņaugu, jo nepareiza uzlikšana var beigties ar ķermeņa daļu amputāciju," brīdina Stašinskis.

Nedrīkst lietot arī alkoholu, jo tas paplašina asinsvadus, un inde var straujāk izplatīties pa ķermeni. Tikmēr Rīgas zoodārzā skaidro – Latvijā odžu nav kļuvis vairāk kā varētu šķist pēc sakosto cilvēku skaita.

Rīgas Nacionālā zooloģiskā dārza speciālists Māris Lielkalns stāsta: "Drīzāk tas ir saistīts ar to, ka cilvēki vairāk staigā kaut kur pa tādām vietām, kur arī odzes dzīvojas vairāk. Paaugstinoties temperatūrai, čūsku aktivitāte ir lielāka."

Taču arī paši cilvēki savās piemājas teritorijās mēdz radīt čūskām labvēlīgus apstākļus, un odzes izvēlas dzīvot tuvu cilvēkiem.

"Piemēram, akmeņu kaudzes, veci mūri no kūtiņām vai šķūnīšiem. Tās ir odžu vietas. Čūskām patīk arī nepļauta zāle, krūmāji. Komposta kaudzes, lapu kaudzes ir jānovieto tālāk no mājas, mauriņš jāpļauj. Mājas pamatos spraugas visas jāaizdara. Tur čūskas slēpjas un jūtas droši," skaidro Lielkalns.

Ja čūsku midzeni vēlas likvidēt, noķertie rāpuļi jānogādā vairāku kilometru attālumā no mājas, pretējā gadījumā tie atgriezīsies. Jāatceras, ka čūsku aiz astes ņemt nedrīkst, tā cilvēkam iekodīs.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu