Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

"Kā var neatšķirt seksuālu vardarbību no "rupja seksa"?" Policija noraida divu izvarošanas upuru iesniegumus (13)

Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Rupjš sekss" vai izvarošana? Šo divu lietu atšķiršana Lielbritānijas policijai radījusi gaužām daudz problēmu, jo attiecīgās iestādes vairāku gadu garumā ļāvušas brīvībā būt vīriešiem, kuri izvarojuši sievietes. Britu raidorganizācija BBC sarunājās ar divām seksuālās vardarbības upurēm, kuru iesniegumus policija noraidīja.

Lūsijas gadījums

23 gadus vecā Lūsija (vārds mainīts) pirms došanās uz policiju vairākus mēnešus nespēja sadūšoties, lai izstāstītu patiesību par savu bijušo draugu, kurš viņu izvaroja.

Lai pārliecinātos, ka viņa tiešām bijusi izvarošanas upure, sieviete ilgi meklējusi un pārbaudījusi informāciju internetā.

Kad sieviete beidzot saņēmusies un devusies uz policiju, viņai nācās sastapties ar šķēršļiem. 

"Policija teica, lai neuztraucos. Viņi man deva cerību, lai gan pirms tam ļoti uztraucos par to, ka tiks uzsākta krimināllieta," stāstīja Lūsija.

Sieviete policijai iesniedza savu mobilo telefonu, kurā bija nofilmēts Lūsijas un viņas bijušā puiša sekss. Draugs, uzzinot, ka Lūsija iemūžinājusi šos kadrus, bijis ļoti satraukts un draudējis, ka viņu pametīšot.

"Pirms izvarošanas mēs sastrīdējāmies, jo es biju komentējusi kāda cita puiša "Instagram" bildi," atminējās sieviete.

"Es atvainojos un mēs gulējām gultā un klusējām. Tad es centos aiziet, bet viņš man neļāva. Lai mani sodītu, viņš vēlējās nodarboties ar seksu gandrīz piecas stundas bez apstājas," stāstīja Lūsija.

"Es kliedzu, ka es to nespēju. Lūdzos, lai tas beigtos. Es sāku raudāt un pretojos, bet viņš teica, lai nodarbojos ar seksu pirms viņš kļūst dusmīgs," atminējās sieviete.

Sešus mēnešus vēlāk policija paziņoja Lūsijai, ka viņas lietā nekas turpmāk vairs netiks darīts, jo tas bijis vienkārši "rupjš sekss".

"Policija šādu lēmumu pieņēma, jo manā telefonā bijuši vēl līdzīgi video, kuros mums patiešām bijis "rupjš sekss". Likumsargi uzskatīja, ka mans bijušais puisis nespēja iedomāties, ka es to patiešām nevēlos darīt," skaidroja Lūsija.

Lūsija ir kļuvusi par sieviešu aizstāvības aktīvisti un kopā ar daudziem domubiedriem aicina policiju rūpīgāk izmeklēt lietas, kas saistītas ar "rupju seksu".

"Atpakaļceļa nav - tu esi izvarota!"

Gadu iepriekš Lūsija saņēma vēsti no policijas, jo bija radušās bažas par to, ka sieviete esot aizskarošās attiecībās. 

Lūsija likumsargiem norādīja, ka vairs ar agresīvo draugu neesot attiecībās. Sieviete izstāstījusi situāciju, kā abi uzsākuši attiecības.

Attiecību sākumā puisis jokojis, ka ar bijušo draudzeni tēlojis, ka viņam esot orgasms. 

"Kad mums bija sekss, viņš mani žņaudza tik stipri, ka es gandrīz zaudēju samaņu. Viņš man teica, lai es nemeloju, citādi viņš žņaugšot mani vēl stiprāk," stāstīja Lūsija.

Attiecībām turpinoties, puisis kļuvis arvien agresīvāks un agresīvāks. Sieviete sapratusi, ka tā neesot normāla uzvedība un sākusi saglabāt ekrānuzņēmumus no abu sarakstēm lietotnē "Snapchat".

"Policija izskatīja visu saraksti un tā sākās sarunas par potenciālo izvarošanas lietu," stāstīja Lūsija.

Kādā no sarakstēm puisis bija draudējis, ka Lūsiju izvarošot, ja sieviete nebūšot laba pret viņu.

"Ar spēku es varu tavu ķermeni piespiest darīt to, ko vēlos," rakstīts bija kādā ziņā.

Divas dienas pēc izvarošanas puisis nosūtīja Lūsijai ziņu: "Vairs atpakaļceļa nav - tu tagad esi izvarota!"

Juzdamās pārāk neaizsargāta, Lūsija sākotnēji nevērsās policijā ar iesniegumu par seksuāla rakstura noziegumu. Viņa draudēja puisim, ka to darīs. Puisis nobijās un atvainojies par agresīvajām ziņām.

"Policija neturpināja izmeklēšanu tieši video dēļ, jo viņi to uztvēra kā parasta "rupja seksa" video. Man neesot bijusi taisnība," skaidroja sieviete.

Ellas stāsts 

Pirms trīs gadiem Ella (vārds mainīts) saņēma ziņu no policijas, kas noraidīja viņas iesniegumu par izvarošanu.

"Mans advokāts bija neapmierināts. Viņš bija neizpratnē par to, kā var palikt nesodīts izvarotājs, jo pierādījumi ir acīmredzami," stāstīja Ella.

Pretēji Lūsijai Ella nebija attiecībās un ar izvarotāju iepazinās tiešsaistes tikšanās vietnē.

Randiņš esot ritējis ideāli līdz brīdim, kad sācies Londonas tilta terorakts. Pilsētā tika apturēta visa dzelzceļa satiksme un sieviete netika mājās, tāpēc viņa piekrita piedāvājumam palikt pie puiša.

Sākotnēji viņi nodarbojušies ar seksu pēc abpusējas gribas, taču vēlāk puisis sācis viņai vardarbīgi uzbrukt.

"Viņš mani žņaudza. Uz kājām bija nobrāzumi, bet viss ķermenis bija klāts ar zilumiem. Es pēc tam sēdēju un domāju, kas nupat notika," atminējās Ella.

Kad sieviete atgriezusies mājās, viņa sabrukusi. "Es izstāstīju draugiem par to, kas notika. Nejutos droša un nolēmu nofotografēt zilumus un nobrāzumus."

"Pēc notikušā man bija mentālas problēmas. Biju sagrauta, visu laiku raudāju un dzīvoju bailēs. Vēlāk nolēmu par šo gadījumu ziņot policijai," atminējās Ella.

Pie Ellas ieradās policists, kurš uzreiz vaicāja, vai tas tiešām nav bijis "rupjš sekss". "Viņš uzvedās tā, it kā nezinātu atšķirību starp seksuālu vardarbību un "rupju seksu". Tas ir ļoti sāpīgi un traumatiski."

"Ja viņš tiktu sodīts, tad man būtu iekšējs miers, ka ir kaut kāds taisnīgums. Tagad man ar šo būs jāsadzīvo visu atlikušo mūžu," norādīja Ella.

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu