Viss, kas jāzina par auto riepām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Braucot ar auto, starp Jums un ceļa virsmu atrodas vien četras riepas, tādēļ svarīgi, lai tās garantē pilnīgu drošību. Diemžēl ne visi patērētāji saprot specifiskos terminus, ar kuriem tiek marķētas auto riepas. Kā zināt, vai izvēlētās auto ir kvalitatīvas un piemērotas Jūsu auto?

Izvairieties no nepatīkamiem pārsteigumiem, iegādājoties auto riepas – apskatiet dažus svarīgākos aspektus, kas būtu jāņem vērā!

Gaisa spiediens

Visticamāk, ka ikviens autovadītājs zina, cik svarīgi ir regulāri pārbaudīt auto riepu spiedienu. Tomēr tas, ko daudzi nezina, ir iemesls, kādēļ riepām ir noteikts spiediens. Gaiss nodrošina atbilstošu auto svaru un stabilitāti – ja riepa ir piepūsta nepietiekami vai pārāk piepūsta, pārvietošanās ar auto ir bīstama, jo riepa nespēj noturēt auto svaru. Līdz ar to samazinās veiktspēja, kalpošanas ilgums un drošība.

Gaisa spiediens, ko nepieciešams ievadīt riepā, visbiežāk tiek norādīts tabulā auto durvīs, uz degvielas tvertnes iekšpuses vai auto rokasgrāmatā. Maksimālo gaisa spiediena rādītāju var apskatīt uz riepām, sānos, un parasti tas tiek izteikts mērvienībā psi. Lai pārvērstu psi uz bar, reiziniet psi skaitli ar 0,06895.

Ātruma indekss

Uz ikvienas riepas ir norādīts maksimālais ātrums, kādam konkrētā riepa ir piemērota. Ātrumu apzīmē ar burtu, kas attēlots uz riepas sāna - tas vienmēr ir rindas pēdējais burts. Piemēram, ja uz riepas ir norāde 205/55 R16 W 91, tad ātruma novērtējums ir apzīmēts ar burtu W.

Katram burtam ir atbilstošs maksimālais ātrums, tātad, ja riepai ir W ātruma novērtējums, šī riepa ir piemērota ātrumam līdz 270 km/h.

Riepu izmērs

Vienkāršākais veids, kā saprast, kāda izmēra riepas nepieciešamas Jūsu auto, ir pārbaudīt riepas, kas jau atrodas uz auto. Uz riepu sāna noteikts arī to izmērs, taču atcerieties, ka priekšējās un aizmugurējās riepas pēc izmēra var atšķirties.

Lai noteiktu izmēru patstāvīgi, jāapskata riepas apzīmējumi. Piemēram, ja uz riepas atkal ir iepriekš minētā norāde 205/55 R16 W 91, tad:

  • Riepas platums mm no viena sāna līdz otram – 205 mm;
  • Riepas augstuma koeficients jeb augstuma platuma attiecība – 55 jeb riepas augstuma sastāda 55% no riepas platuma;
  • Riepas diametrs collās jeb diska augstums no vienas malas līdz otrai – 16 collas.

Visbiežāk Jūs gluži vienkārši varat pateikt riepu pārdevējam, ka Jums nepieciešamas R16 izmēra riepas (konkrēti šajā gadījumā), un viņš piemeklēs Jums piemērotāko variantu! Tomēr atcerieties, ka ir nozīme arī tam, kādas sezonas riepas tās ir  - atcerieties, ka ir gan ziemas, gan vasaras riepas (iegādāties var https://220.lv/lv/auto-preces/riepas/vasaras-riepas).

Kordu skaits

Riepas kordu skaists norāda, cik daudz auduma slāņu ražotājs izmantojis, lai izgatavotu riepas korpusu. No riepas ārmalas mēs redzam vien gumiju, kura nosedz šos slāņus, taču kāda nozīme šiem slāņiem riepas kvalitātē?

Galvenokārt pēc kordu skaita var noteikt, cik izturīga ir riepa – ziemas riepas dažos gadījumos var būt plānākas, tādēļ vasarā tās var nodilt ātrāk. Lielākajai daļai auto riepu ir divi kordi, taču kravas auto var būt pat trīsdesmit kordu. 

Protektoru raksts

Riepu protektoriem nav dekoratīvs mērķis! Dažādu tipu riepām, tostarp ziemas riepām ir tik plašs piedāvājums kā vēl nekad, un katram riepu modelim ir noteikts protektoru raksts.

  • Pret-virziena

Pret-virziena protektoriem ir viens raksts, kas stiepjas visā riepas garumā. Šis ir visizplatītākais protektoru veids, kas visbiežāk atrodams uz standarta, salīdzinoši zemas veiktspējas auto riepām. Šādi protektori ir daudzpusīgi, jo tos iespējams pielāgot atbilstoši ērtumam, turklāt tie tiek uzskatīti par ilgmūžīgiem.

  • Virziena

Virziena protektoriem ir V-veida raksts ar lielām rievām. Šis protektoru veids paredzēts gadījumiem, kad ir augsta ūdens drenāža, palīdzot samazināt hidroplanēšanas risku.

  • Asimetriski

Asimetriski protektori visbiežāk sastopami uz sporta auto riepām. Šim protektoru veidam ir daudz un dažādi raksti. Neatkarīgi no raksta, asimetrija nodrošina augstāku saķeri ar ceļa virsmu un labāku stabilitāti gan uz sausas, gan slapjas virsmas.

  • Virziena + asimetriski

Daudzi vēlas apvienot vairāku protektoru rakstu īpašības, tādēļ izvēlas riepas, kuru protektors apvieno gan virziena, gan asimetriskos protektorus. V-veida raksts samazina hidroplanēšanas risku, savukārt asimetriskais raksts garantē saķeri, dubultojot drošību.

Tagad, kad zināt, kas jāņem vērā, iegādājoties riepas, varat aprīkot savu auto ar vislabākajām riepām. Riepas interneta veikalā 220.lv pieejamas plašā izvēlē – ienāciet un izvēlieties piemērotākās riepas par izdevīgu cenu!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu