FOTO ⟩ Tūkstošiem sieviešu iziet ielās. Polija izstāsies no Stambulas konvencijas (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Protestējošo pūlis Varšavā.
Protestējošo pūlis Varšavā. Foto: EPA/ Scanpix

Polijas tieslietu ministrs Zbigņems Zjobro nedēļas nogalē pavēstīja, ka viņa ministrija oficiāli ieteiks valdībai sākt izstāšanās procesu no Eiropas Padomes konvencijas par vardarbības pret sievietēm un ģimenē novēršanu un apkarošanu jeb tā dēvētās Stambulas konvencijas.

Polijā kopš 2015. gada pie varas ir nacionālkonservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS). Valdošajai partijai ir ciešas saites ar valstī ietekmīgo katoļu baznīcu, tāpēc tā par vienu no saviem virsuzdevumiem ir pasludinājusi "kristīgo un ģimenes vērtību" aizstāvību, bet konvencija esot apdraudējums šīm vērtībām. 

Konvencija ir Eiropas Padomes 2011. gadā pieņemts dokuments par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu. Konvencija mudina valstis darīt visu iespējamo, lai aizsargātu ikviena, īpaši sieviešu, tiesības uz dzīvi bez vardarbības gan sabiedriskajā, gan privātajā dzīvē.

Foto: EPA/Scanpix

Polija ratificēja konvenciju 2015. gadā, kad pie varas bija centriskā partija "Pilsoniskā platforma".

Šo partiju nomainījusi "Likums un taisnīgums", kas uzskata, ka Stambulas konvencija neciena reliģiju un uzspiež "liberālo vērtību" mācīšanu skolās.

Pēc nākšanas pie varas konservatīvais spēks paziņoja, ka Polija izstāsies no konvencijas, bet līdz šim šādu soli nespēra. Taču šajā nedēļas nogalē Polijas tieslietu ministrs Zbigņevs Zjobro paziņoja, ka viņš pirmdien vērsīsies Darba un ģimenes lietu ministrijā ar prasību uzsākt procedūru, lai izstātos no Stambulas konvencijas.

Ministrs pauda viedokli, ka konvencija satur "ideoloģiskus elementus", kas esot kaitīgi Polijas sabiedrībai.

Foto: EPA/Scanpix

Zjobro vietnieks Marcins Romanovskis iepriekš sacīja, ka Polijai pēc iespējas ātrāk vajadzētu izstāties no Stambulas konvencijas. Viņš apgalvoja, ka šajā dokumentā reliģiju uzlūkojot kā cēloni vardarbībai pret sievietēm.

Piektdien galvaspilsētā Varšavā un vēl vairākās Polijas pilsētās desmitiem tūkstošiem cilvēku izgāja ielās, lai protestētu pret valdības plāniem izstāties no Stambulas konvencijas. Sievietes tur plakātus, uz kuriem redzami tādi vēstījumi kā "Sieviešu streiks", "Ticiet upuriem", "Ļaujiet dzīvot" un citi.

Protestu organizatori uzskata, ka, izstājoties no konvencijas, "Likums un taisnīgums" sekmēs vardarbību pret sievietēm.

Foto: AFP / Scanpix

Arī Eiropas Padomes ģenerālsekretāre Marija Pejčinoviča-Buriča svētdien izplatītā paziņojumā norādīj, ka Polijas lēmums izstāties no Stambulas konvencijas esot satraucošs un tas būtu solis atpakaļ cīņā par sieviešu tiesībām valstī.

Polijas nacionālkonservatīvā valdība iepriekš izpelnījusies sieviešu tiesību aizstāvju kritiku arī par mēģinājumiem ieviest gandrīz pilnīgu abortu aizliegumu.

Martā Eiropas Komisija nāca klajā ar jaunu dzimumu līdztiesības stratēģiju nākamajiem pieciem gadiem. Stratēģijas prioritāte ir panākt, ka Stambulas konvenciju ratificē tās Eiropas Savienības dalībvalstis, kas to vēl nav izdarījušas. To vidū ir Latvija, Lietuva, Čehija, Ungārija, Slovākija un Bulgārija.

Latvija Stambulas konvenciju parakstīja 2016. gadā, bet Saeima līdz šim to nav ratificējusi.

Pasaules Veselības organizācija paziņojusi, ka Eiropā šogad ir ievērojami pieaugusi vardarbība ģimenēs. Tas laikā, kad miljoniem eiropieši bija spiesti ilgstoši uzturēties mājās, lai ierobežotu koronavīrusa izplatīšanos.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu