Uzbrukumā Dārfūrā nogalināti 60 cilvēki (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ierocis. Ilustratīvs foto.
Ierocis. Ilustratīvs foto. Foto: SERGEI ILNITSKY / EPA

Bruņotā uzbrukumā Sudānā Dārfūras reģionā nogalināti 60 cilvēki, bet vēl 60 ievainoti, svētdien, 26. jūlijā, pavēstīja ANO Humāno jautājumu koordinācijas birojs (OCHA).

Uzbrukums noticis sestdien Masteri ciematā netālu no robežas ar Čadu un 48 kilometrus uz dienvidiem no Rietumdārfūras provinces galvaspilsētas Džuneinas.

"Pēc tam kad pēdējo nedēļu laikā strauji pieauga drošības incidentu skaits un biežums, Rietumdārfūrā saglabājas liela spriedze," tviterī pavēstīja OCHA Sudānas birojs.

Sestdienas uzbrukums bija "pēdējais drošības incidentu virknē, par kuriem ticis ziņots pēdējās nedēļas laikā. Tajos nodedzināti vairāki ciemati un ēkas, izlaupīti tirgi un veikali, nodarīti postījumi infrastruktūrai", norādīja OCHA.

20. jūlijā Rietumdārfūras administrācija paziņoja par stingra izolācijas režīma ieviešanu Džuneinā un netālajā Beidā, un tas būs spēkā līdz turpmākajiem rīkojumiem.

Centienos panākt stabila miera iestāšanos jaunā Sudānas valdība risina sarunas ar vairākiem Dārfūras un citu nemierīgo reģionu kaujinieku grupējumiem.

Dārfūrā 2003. gadā izraisījās konflikts starp etnisko minoritāšu kaujiniekiem, kas sūdzējās par netaisnībām, un spēkiem, kas bija lojāli tobrīd pie varas esošajām prezidentam Omaram al Baširam, arī džandžavīdiem  - arābu lopkopju kopienu kaujiniekiem.

Konfliktā 300 000 cilvēku nogalināti, vēl 2,5 miljoni devušies bēgļu gaitās, liecina ANO aplēses.

Armija pērn aprīlī atstādināja Baširu no amata. Tas notika pēc vairākus mēnešus ilgušiem protestiem, ko pamatā izraisīja smagais ekonomiskais stāvoklis.

Septembrī amata zvērestu nodeva civilistu un armijas pārējas administrācija.

Janvārī deviņu nemiernieku grupējumu koalīcija, ar Dārfūras grupējumi, pēc vairākām sarunu nedēļām parakstīja provizorisku vienošanos ar valdību.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu