Bailes par uzbrukumu, dzirdes zudums un apjukums sabiedrībā. Aculiecinieki par sprādzienu Beirūtā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Glābēji turpina meklēt izdzīvojušos pēc sprādziena Libānas galvaspilsētā Beirūtā, kas paņēmis vismaz 100 cilvēku dzīvības, bet vēl vismaz 4000 cilvēku ir ievainoti, vēstī portāls "Reuters".

Libānas premjerministrs Hasans Diabs paziņoja, ka ir eksplodējušas 2750 tonnas lauksaimniecības mēslojuma amonija nitrāta, kas sešus gadus glabājās kādā ostas noliktavā, izraisot "katastrofu jebkurā šī vārda nozīmē".

"Šeit izskatās kā kara zonā. Man nav vārdu. Šī ir katastrofa," sacīja Beirūtas mērs.

Libānas Sarkanā Krusta pārstāvis paziņoja, ka vismaz 100 cilvēki ir miruši, bet vēl 4000 ir ievainoti.

"Mēs turpinām pārmeklēt notikuma vietu. Varētu būt vēl upuri, bet es ceru, ka ne," viņš sacīja.

Daļai Beirūtas iedzīvotāju eksplozija atsauca atmiņā Libānas pilsoņu karu, kas notika no 1975. līdz 1990. gadam, kad libānieši piedzīvoja gaisa uzlidojumus un spridzināšanas. Citi notikušā aculiecinieki sprādzienus noturējuši par zemestrīci.

Pa ielām klīst daudz apjukušu un ievainotu cilvēku.

"Sprādziens aizsvieda mani vairāku metru attālumā. Es biju apdullusi un klāta asinīm. Tas atsauca atmiņā citu sprādzienu, ko esmu redzējusi - pret ASV vēstniecību 1983. gadā," stāsta Beirūtā dzīvojošā dizainere Huda Barudi.

"Visi nokrita zemē. Atceros, ka atvēru acis - tirdzniecības centrā uz grīdas bija tikai putekļi un gruveši. Pēkšņi sašķīda stikli un ieslēdzās trauksmes sirēna. Visi tirdzniecības centra skatlogi bija sašķīduši, uz grīdas bija asinis," brīžus pēc sprādziena apraksta aculiecinieks Laits Balluts. 

"Es atrados taksometrā, man pēkšņi pazuda dzirde. Laikam biju pārāk tuvu. Dažas sekundes neko nedzirdēju, bet zināju, ka kaut kas ir noticis. Tad mašīnai sašķīda visi stikli," stāsta Nadi Nasralla.

Nasralla norāda, ka laikā no 2013. līdz 2015. gadam Beirūtā bieži sprāguši automašīnās ievietoti spridzekļi.

"Tikko kā sadzirdēju sprādzienu, uzreiz prātā iešāvās doma, ka atgriezies sprādzienu un uzbrukumu vilnis - tas ir kaut kas tāds, ko gribējām aizmirst," viņš uzsver.

Pilsētā joprojām notiek pazudušo meklēšana. Cilvēki izmisīgi meklē savus ģimenes locekļus un draugus, tomēr naktī meklēšana ir apgrūtināta, jo nav elektrības.

Portāls "Apollo" jau vēstīja ka sprādzieni Beirutā notika ostas rajonā. Otrais sprādziens raidīja debesīs milzīgu oranžu ugunsbumbu, kurai sekoja tornado līdzīgs triecienvilnis, kas izpostīja ostu un ēkas tās apkārtnē, izsitot ēku logus vairāku kilometru attālumā.

Sprādzieni bija ļoti spēcīgi pat priekš pilsētas, kas pieredzējusi pilsoņkaru, pašnāvnieku sprādzienus un Izraēlas bruņoto spēku triecienus. To troksnis bija dzirdams pat Kiprā, kas atrodas Vidusjūrā vairāk nekā 200 kilometru attālumā.

Seismologi sprādzienu radīto satricinājumu pielīdzināja 3,3 magnitūdu stiprai zemestrīcei.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu