Tuvojas Perseīdu lietus maksimums. NASA ieteikumi, kā vislabāk vērot "krītošās zvaigznes" naksnīgajās debesīs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

NASA ikgadējo Perseīdu meteoru lietu sauc par gada labāko "krītošo zvaigžņu" periodu, pateicoties daudzajiem gaišajiem meteoriem, kas vasaras beigās zibsnī naksnīgajās debesīs.

Jau vēstīts, ka tuvojas Perseīdu lietus maksimums. Pīķa laiks meteorītu lietum gaidāms naktī uz trešdienu, 12. augustu.

Zvaigžņu lietu varēs redzēt jau uzreiz pēc krēslas iestāšanās, blāvajā periodā pēc saulrieta. Taču visvairāk "vēlēšanos varēs ievēlēties", kad iestāsies tumša nakts.

Lai vērotu Perseīdas, atrodiet vietu ar skaidru skatu uz debesīm, piemēram, klaju kalnu. Teritorijai jābūt pēc iespējas tālāk no mākslīgajiem apgaismojumiem. Sēdiet vai guliet, un skatieties debesīs! Citi pūliņi nav nepieciešami.

Medijs "Business Insider" vēstī, ka diemžēl šī gada Perseīdu lietum zināmu konkurenci sagādās Mēness. Mēness pirmo dienu būs dilstošs, tāpēc tā dabīgā spozme samazinās redzamo meteorītu skaitu. 

Tas, cik daudz meteorītu cilvēks var redzēt, ir atkarīgs no daudziem mainīgiem lielumiem, taču NASA apgalvo, ka 2020. gadā šis skaits varētu būt vidēji ap 30 stundā.

Perseīdu lietus norims trešdienas, 12. augusta rītā, bet vairākas "krītošas zvaigznes" varēs saskatīt vēl dažas dienas pēc tam.

Perseīdas ir vispopulārākā un visvairāk novērojamā meteoru plūsma gan Latvijā, gan arī citviet pasaulē. Tās rodas krustojoties Zemes un Svifta – Tatla komētas orbītām. Šīs komētas atliekas lielāku un mazāku akmentiņu veidā triecas Zemes atmosfērā un sadegot veido uzliesmojumus un spilgtas līnijas, ko mēs dēvējam par krītošām zvaigznēm.

Katru gadu Perseīdas ir novērojamas laika posmā no 17. jūlija līdz 24. augustam, maksimums parasti ir ap 12. augustu, kad var novērot no 60 līdz 80 meteoriem stundā. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu