Pūce: Depozīta sistēmas ieviešana veicinās iedzīvotāju iesaisti aprites ekonomikā un jaunu darba vietu radīšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Depozīta sistēmas ieviešana veicinās iedzīvotāju iesaisti aprites ekonomikā un jaunu darba vietu radīšanu, komentējot šodien valdībā pieņemtos "Depozīta sistēmas darbības noteikumus", pauda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

"Depozīta sistēmas piemērošana palielinās kopējo izlietotā iepakojuma pārstrādes un reģenerācijas apjomu. Iespēja atgūt depozīta maksu ir stimulējoša, līdz ar to iedzīvotāji aktīvāk iesaistīsies izlietotā iepakojuma šķirošanā. Prognozēts, ka depozīta sistēmā iekļauto dzērienu iepakojums aptvers aptuveni 8%-10% no kopējā iepakojuma masas," sacīja Pūce.

Pēc viņa teiktā, attīstoties izlietotā iepakojuma pieņemšanas sistēmai, prognozējama arī jaunu darba vietu izveide. Perspektīvā paredzams, ka, pilnveidojoties depozīta sistēmas piemērošanai, varēs papildināt un paplašināt dzērienu un iepakojuma klāstu, kam piemērot depozīta sistēmu," skaidroja ministrs.

LETA jau ziņoja, ka valdība šodien pieņēma "Depozīta sistēmas darbības noteikumus", kas paredz depozīta sistēmas piemērošanas kārtību un prasības sistēmas darbībai. Līdz ar šo noteikumu stāšanos spēkā 2022.gada 1.februārī depozīta sistēma varēs uzsākt darbu.

Depozīta sistēmā iekļauti tie dzērienu iepakojuma veidi, kuriem ir vislielākais risks nonākt pilsētvidē vai dabā, tie ir stikls, plastmasa (PET) un metāls (skārdenes). Depozīta sistēmā varēs nodot bezalkoholisko dzērienu, alus vai citu fermentētu produktu ar alkohola saturu līdz 6% iepakojumus, kas pildīti dažāda tilpuma PET vai stikla pudelēs, kā arī skārdenēs.

Depozīta sistēma attieksies uz stikla pudelēm ar tilpumu no 0,1 līdz trīs litriem (neieskaitot), stikla pudeles citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6% no 0,1 līdz 0,75 litram (neieskaitot), plastmasas pudeles ar tilpumu no 0,1 līdz trīs litriem (neieskaitot), plastmasas pudeles alum un citiem fermentētiem produktiem ar alkohola saturu līdz 6% no 0,1 līdz 0,5 vai viena litra un skārdenes ar tilpumu no 0,2 līdz vienam litram.

Depozīta maksa noteikta desmit centu apmērā par iepakojuma vienību, tāpat kā tas ir Lietuvā un Igaunijā.

Tā tiks saņemta, ja uz nododamā iepakojuma būs nolasāma speciālā atpazīstamības zīme, svītrkods vai kvadrātkods un iepakojums būs iztukšots.

Paredzēts izlietoto dzērienu depozīta iepakojumu pieņemt tirdzniecības vietās vai to tuvumā līdz 150 metriem, iepakojuma pieņemšanas punktos un šķiroto atkritumu savākšanas laukumos. 

Saskaņā ar Iepakojuma likumu Valsts vides dienests pieņems lēmumu par depozīta sistēmas operatoru un, pamatojoties uz pieņemto lēmumu, slēgs līgumu par depozīta sistēmas darbības nodrošināšanu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu