Foto Izraēlā jaunietis atrod podu ar vairāk nekā 1000 gadu senām zelta monētām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Kāds jaunietis Izraēlā, brīvprātīgi piedaloties arheoloģiskajos izrakumos valsts centrālajā daļā, atradis 425 zelta monētas, kas māla podā zemē nogulējušas aptuveni 1100 gadus, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Lielākā daļa monētu ir kaltas agrīnā islāma periodā, kad šis reģions bija daļa no Abāsīdu kalifāta. 

Foto: Reuters/ScanPix

Monētas sver 845 gramus un to aprakšanas brīdī bija ļoti ievērojama naudas summa -pietiekami liela, lai iegādātos greznu namu kādā no kalifāta pilsētām. Tiesa, kuram piederēja šī bagātība un kāpēc neviens neatgriezās to savākt, joprojām ir mistērija. 

"Cilvēks, kurš apraka šos dārgumus pirms 1100 gadiem, visticamāk, cerēja tos atgūt. Pods pat bija nostiprināts ar naglu, lai neizkustētos no vietas. Tik liela daudzuma zelta monētu atrašana ir ļoti rets notikums. Mēs gandrīz nekad izrakumos tās neatrodam, jo zelts vienmēr ir bijis ļoti vērtīgs materiāls, tāpēc monētas bieži vien tika pārkausētas atkal un atkal," komentēja arheoloģisko izrakumu direktors Liats Nadavs-Zivs. 

Jaunietis Ozs Koens, kurš atrada monētas, sacīja, ka "tas bija brīnišķīgi."

"Es raku zemi un, kad pacēlu augsnes kārtu, pamanīju tādas kā plānas lapiņas. Kad palūkojos rūpīgāk, izrādījās, ka tās ir zelta monētas."

Foto: AFP / Scanpix

Monētu eksperts Roberts Kūls atklāja, ka pods ir pilns ne tikai ar zelta dināriem, bet arī 270 mazākiem dināru gabaliem, kas kalpoja kā sīknauda. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu