Kā skolēnam iemācīt gudri apieties ar kabatas naudu?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Līdz ar skolas sākumu sākas laiks, kad bērni kļūst daudz patstāvīgāki - mazie skolēni mācās ne tikai nokļūt uz skolu un apzinīgi mācīties, bet arī rīkoties ar vecāku doto kabatas vai pusdienu naudu. Lai bērns ar sev pieejamajiem naudas līdzekļiem rīkotos atbildīgi, vecākiem nākas sniegt ieskatu bērnam vēl nesaprotamā finanšu pasaulē. Lūk, daži praktiski padomi, kas bērnam iemācīs ne tikai krāt, bet arī prātīgi rīkoties ar naudu.

Nauda nav ļauns bubulis

Nauda ir finanšu līdzeklis visā pasaulē, tāpēc ir labi, ja par tās esamību, nozīmi un rīkošanos runā ar savām atvasēm - bērna izpratne veidojas jau no bērnības un ģimene ir vieta, kur bērns pirmo reizi sastopas ar naudu. Nebaidieties ģimenē runāt gan par to, kā nauda tiek pelnīta, gan par preču cenām un to, ko saime var un nevar atļauties.

Tēriņu apzināšana

Skolas vecuma bērniem visbiežāk ērtākais veids ir piešķirt noteiktu kabatas naudu - vislabāk naudu dot uz nedēļu, kas ļautu pakāpeniski izprast līdzekļu izmantojumu un sadalīt budžetu katrai dienai. Ar skolēnu vajadzētu aprunāties par to, kā tieši naudu sadalīt pa dienām - radiet bērnam sajūtu, ka šis aspekts ir nozīmīgs.

Jāapspriež arī tas, ko darīt, ja nauda paliek pāri - vai to bērns var iztērēt tajā pašā dienā, pietaupīt to nākamās dienas tēriņiem, vai tomēr ielikt krājkasītē.

Ja bērnam esiet sagādājuši debetkarti, tad veiciet regulārus izmēģinājumus ar norēķiniem kopā, kas iemācīs bērnam vēlāk būt patstāvīgam arī neesot tiešā vecāku uzraudzībā.

Lai veicinātu vēl lielāku izpratni, vēlams katru nedēļu ar bērnu izpētīt viņa tēriņus un ietaupījumus, kā arī izanalizēt tos - tas veidos lielāku izpratni par izdevumiem un uzkrājumiem, kas nākotnē jebkuram bērnam var iemācīt daudz vieglāk rīkoties ar saviem līdzekļiem.

Krāšanas paradums

Tāpat kā vecāki, kuri krāj un uzstāda kādu mērķi, piemēram, lielāku pirkumu, arī bērni var tiekties pēc kādas ilgi kārotās lietas. Visiem ir labi zināms, ka vislielākā vērtība ir tam, kas ir ilgi lolots un krāts paša spēkiem, nevis uzdāvināts! Iegājieties bērnam krājakasīti, kurā viņš katru dienu var ievietot savu neiztērēto naudu. Redzot, kā krājkasīte pildās, var rasties motivācija naudu netērēt nevajadzīgos sīkumos, kas, savukārt, priekšdienās var iemācīt loģisku un praktisku savu līdzekļu pārvaldību.

Ja bērnam ir debetkarte, ieviesiet mājās tradīciju, ka pāri palikušo kabatas naudu pārnes uz krājkontu - redzot pieaugam uzkrāto summu katru nedēļu, bērns jutīsies motivēts un rūpīgi pārdomās mērķi, kam šo naudu varētu iztērēt.

Bonusi

Ja Jūsu bērnam ir debetkarte un viņš ir sociāli aktīvs, iepazīstieties ar debetkartes priekšrocībām, piemēram, atlaidēm, kas var būt kino, atrakciju parkā vai kafejnīcās. Ja debetkarte dod papildus atlaidi, bērns veidos arī izpratni par ietaupīšanas paradumiem, kā arī gūs ieskatu lojalitātes programmu darbībā.

Disciplīna

Ja bērnam tomēr "paslīd roka" un nedēļas budžets ir iztērēts jau trešdienā vai ceturdienā, stingri pieturieties pie tā, ka papildus finanses nebūs pieejamas līdz nākamajai nedēļai. Arī "pieaugušo pasaulē" cilvēki mācās apieties ar esošo algu, kontrolējot savas finanses līdz nākamajai algai. Ja šādi ir gadījies, izrunājiet notikušo ar piemēriem un ļaujiett izjust arī šīs situācijas sekas, lai priekšdienās bērns saprastu savu finansu rīcību sekas.

Naudas negatīvie aspekti

Apsveriet arī riskus - apspriediet, kā budžetu sadalīt gudri visām dienām, cik līdzekļu vidēji dienā vajadzētu tērēt pārtikai un cik - našķiem vai izklaidei. Apsveriet arī visus iespējamos papildfaktorus, jo Jūs vislabāk pazīstat savu bērnu - skatieties, lai neizveidojas situācija, kurā bērns slepenībā ir gatavs badoties, lai ietaupītu naudu.

Ieteicams aprunāties arī par to, kā naudu glabāt, piemēram, kur likt maku un cik dienā ņemt līdzi, lai neizveidojas situācija, ka naudas maks ar visu nedēļas budžetu nejauši pazūd vai tiek nozagts. Vērtīgi ir aktualizēt arī naudas parādīšanu publiski un izrādīšanos, jo, diemžēl, šādas rīcības var novest pie negatīvām pieredzēm. Tāpat ir nepieciešams aprunāties par to, kā rīkoties, ja bērna līdzekļus kāds vēlas atņemt.

Raksts tapis sadarbībā ar A/S Swedbank.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu