Romas katoļu baznīca Latvijā: Garīdznieki novērtē Mediņa drosmi, uzņemoties atbildību un darbojoties ar pusaudžiem (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Priesteris Andrejs Mediņš
Priesteris Andrejs Mediņš Foto: Paula Čurkste/LETA

Patlaban jādod iespēja atbildīgajām instancēm pētīt situāciju Bruknas muižā izvietotajā kopienā, lai pēc tam izvērtētu, ko priesteris Andrejs Mediņš savā darbā varētu uzlabot, liecina Romas katoļu baznīcas Latvijā Bīskapu konferences oficiālais paziņojums.

Romas katoļu baznīca Latvijā, abstrahējoties no emocijām, uzsver, ka baznīca novērtē ikviena cilvēka, šajā gadījumā arī priestera, darbu, kas tiek veikts sabiedrības labā, strādājot ar atkarībās nonākušiem cilvēkiem.

Šāds darbs nav viegls un ne katrs to spēj uzņemties, tāpēc ir nepareizi pieļaut, ka Mediņa ieguldījums "tiktu izpostīts virspusēji emocionālas publiskas tirzāšanas rezultātā, bez skaidrības par reāliem faktiem".

"Ir svarīgi sekot līdzi likumu ievērošanai un iestāties par ētisku un pareizu rīcību. Tomēr dažreiz, kad vainīgo meklēšana un notiesāšana kļūst par pašmērķi, mēs kļūstam akli un vienaldzīgi pret tiem darbiem, kas ir izdarīti labi. Cilvēka dabā ir pieļaut kļūdas, tomēr tikpat svarīgi ir tās atzīt un vērst par labu. Tāpat jāņem vērā, ka cilvēks notikumiem un saņemtajai informācijai vienmēr piešķir savu interpretāciju, tāpēc faktu pārbaudīšana pirms secinājumu izdarīšanas arī šajā gadījumā ir kritiski svarīga," teikts bīskapu paziņojumā.

Bīskapi uzskata, ka jebkuras situācijas objektīvs izvērtējums pēc būtības var dot arī pozitīvus rezultātus, proti, tiesībsargājošo institūciju pārbaužu rezultāti varētu palīdzēt pilnveidot Mediņa veikto darbu ar pusaudžiem.

Bīskapi atzīst ka Mediņa valodas stils ir skarbs un daļai no sabiedrības nepierasts. Šāds valodas stils dažkārt var tikt uztverts kā aizvainojošs, taču bīskapi nevēlas to popularizēt vai atzīt kā normu, teikts paziņojumā.

Tāpat bīskapi uzskata, ka ļoti svarīgi uz šī fona analizēt ne tikai izvēlēto metožu trūkumus, bet vienlaikus aizdomāties, ka, iespējams, sabiedrībai trūkst izpratnes par ģimeni kā vērtību un prasmju šīs vērtības kopšanā.

Novērojumi liecinot, ka ģimenes vērtība ir transformējusies un daudziem vecākiem ir grūtības ar autoritātes saglabāšanu savu atvašu priekšā. Vecākiem trūkst zināšanu par to, kā atbalstīt bērnu šajā emocionāli grūtajā posmā un "tā rezultātā pusaudži nododas deviantai uzvedībai, kā rezultāts ir nepieciešamība pēc tādām vietām kā "Kalna svētību kopiena", " uzskata bīskapi.

Bīskapi apzinās, ka darbs ar pusaudžiem ir sarežģīts, pieprasa plašas zināšanas, kā arī ir emocionāli smags, tāpēc garīdznieki novērtē Mediņa drosmi uzņemties atbildību un darboties šajā jomā.

Lai bērni nenonāktu tādās situācijās, kuru rezultātā viņiem jāmeklē palīdzība "Kalna svētību kopienā" un līdzīgās institūcijās, pirmām kārtām vecākiem būtu jāvērš vairāk uzmanības sociālās hierarhijas izpratnes veidošanai. Tāpat, lai mazinātu apjukumu un pilnveidotu sapratni ģimenes locekļu starpā, jo īpaši pusaudžu un vecāku starpā, vecākiem būtu vairāk jādomā par savstarpēja dialoga un cieņpilnas komunikācijas veidošanu, teikts paziņojumā.

"Šobrīd, pirms tālāko secinājumu izdarīšanas, ļausim atbildīgajām instancēm izpētīt situāciju, lai saprastu, ko priesteris Mediņš savā darbā ir izdarījis atbilstoši un ko, iespējams, var uzlabot, lai kopiena varētu produktīvi turpināt savu darbu, veicinot atkarīgo personu pilnvērtīgu atgriešanos sabiedrībā," norāda Liepājas diecēzes bīskaps Viktors Stulpins, Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs,  Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis un Jelgavas diecēzes bīskaps Edvards Pavlovskis.

Kā ziņots, biedrībā "Kalna svētību kopiena" Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) kopā ar Tiesībsarga biroja pārstāvi konstatējusi, ka bērni tikuši nodarbināti lauku darbos no desmit līdz 12 stundām dienā bez iespējas saņemt medicīnisko palīdzību un, pārkāpumu gadījumā tiekot sodīti ar pārtikas devu ierobežošanu.

Pirmā pārbaude Bruknā notika 5. augustā, kad runāts ar bērniem un konstatēti pirmie iespējamie bērnu tiesību pārkāpumi. Pēc laika veikta atkārtota nepieteikta pārbaude, kas nav devusi pārliecību, ka pārkāpumi būtu novērsti.

Ņemot vērā VBTAI iesniegumu par pārbaudēs Bruknas muižā izvietotajā Kalna svētību kopienā konstatēto, policija sākusi resorisko pārbaudi.

Pats biedrības "Kalna Svētību kopiena" vadītājs Mediņš noliedzis lielāko daļu pārkāpumu saistībā ar kuriem VBTAI ierosinājusi pārbaudes lietu. Viņš arī izpelnījies pretrunīgu novērtējumu par preses konferencē lietotajiem bērnu apzīmējumiem.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu