Unikāls atradums - Baltijas jūras dzelmē atklāts teju 400 gadu vecs kuģa vraks

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jūra. Ilustratīvs attēls.
Jūra. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Somijas nirēji, pētot Baltijas jūras dzīles, atraduši kaut ko pavisam negaidītu – teju 400 gadu senu, izcili saglabājušos kuģa vraku.

Bezpeļņas organizācijas "Badewanne" nirēji daudz biežāk saskaras ar 20. gadsimta kuģu vrakiem, kas jūras dzelmē nonākuši pasaules militāro konfliktu laikā. Tieši tāpēc tik labi saglabājies 17. gadsimta nīderlandiešu kuģis nirējiem bija pamatīgs pārsteigums, vēstīts izdevumā "Science Alert".

Kuģa vraks atradās 85 metru lielā dziļumā netālu Somijas līča ietekas Baltijas jūras austrumu ūdeņos.

Tirdzniecības kuģa vrakam ir redzami tikai daži bojājumi, tāpēc tas izskatās kā burtiski "iesaldēts" savā 17. gadsimta izskatā. Nirēju komanda saka, ka ūdens sastāvs šajā Baltijas jūras daļā ir galvenais iemesls, kāpēc kuģis ir tik labi saglabājies.

Siltākos ūdeņos mīt vairāk organismu, kas bojā koku, tomēr Baltijas jūras ūdens sastāvs, kā arī kuģa labais stāvoklis nogrimšanas brīdī ir ļāvis mūsu rokās nonākt neaprakstāmi vērtīgai relikvijai. Tagad tikai jāturpina tā pētīšana.

Nirēji stāsta, ka pat kuģa kravas tilpnes ir pilnas ar precēm, kuras bija paredzētas tirdzniecībai.

Šāda veida kuģi pirmo reizi parādījās 16. gadsimtā, un visa telpa tajos bija paredzēta kravai. Atšķirībā no citiem kuģiem tajā laikā, kas bija veidoti, lai varētu kalpot gan kā kravas, gan kaujas kuģi, šis kuģis bija domāts tikai un vienīgi kravai.

Par spīti šādu kuģu popularitātei laikā starp 16. un 18. gadsimtu, līdz mūsdienām ir saglabājušies tikai nedaudzi paraugi. Jaunatklātā vraka tālāka izmeklēšana varētu atklāt daudz jaunus faktus un detaļas par šiem kuģiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu