Baltkrievijā Lukašenko inaugurācijas dienā aizturēti vairāk nekā 150 protestētāju

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko
Aleksandrs Lukašenko Foto: Reuters/AFP/EPA/AP

Baltkrievijas milicija trešdien, 23. septembrī, aizturējusi vismaz 155 demonstrantus, kuri protestēja pret prezidenta Aleksandra Lukašenko slepeno inaugurācijas ceremoniju, un lielākā daļa no viņiem tika aizturēti Minskā, paziņoja cilvēktiesību aizstāvības centrs "Vjasna" ("Pavasaris"). 

Saskaņā ar "Vjasna" izplatītu sarakstu aizturēšanas ārpus Minskas notika Gomeļā, Mogiļevā, Borisovā, Grodņā, Baranovičos, Brestā un citās pilsētās.

Starp aizturētajiem bija Baltkrievijas ziņu portāla TUT.By žurnāliste Jeļena Tolkačova, bet "Vjasna" informēja, ka viņa jau ir atbrīvota.

Minskā trešdienas vakarā izgāja demonstrācijā pieci līdz septiņi tūkstoši cilvēku, kas nepiekrita slepeni sarīkotajai Lukašenko inaugurācijai. Milicija lietoja ūdensmetējus un asaru gāzi, lai izklīdinātu demonstrantus. 

Vairākas Eiropas valstis un ASV ir reaģējušas uz Lukašenko inaugurāciju, atsakoties atzīt viņu par leģitīmu Baltkrievijas prezidentu. 

Baltkrievijā kopš prezidenta vēlēšanām 9.augustā notiek plaši protesti pret Lukašenko režīmu. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko vēlēšanās ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - tikai 10,1% balsu.

Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība (ES) un citas Rietumvalstis, un Baltkrievijai draud ASV un ES sankcijas par vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestētāju apspiešanu.

ANO cilvēktiesību izmeklētāja Anaisa Marina pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Baltkrievijā kopš vēlēšanām agresīvi aizturēti vairāk nekā 10 000 cilvēku un saņemtas vairāk nekā 500 sūdzības par spīdzināšanu un tūkstošiem cilvēku tikuši mežonīgi piekauti. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu