"Labsajūta. Viss pārējais zaudē nozīmi." Kāpēc cilvēki Latvijā ēd sarkanās mušmires? Skaidro toksikologs (6)

Foto: Pixabay
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pagājušonedēļ Latviju pāršalca informācija par satraucošu tendenci – pēdējo piecu gadu laikā laikā būtiski audzis to cilvēku skaits, kuri apzināti ēd sarkanās mušmires, lai apreibinātos. Vairāk par to portālam "Apollo" pastāstīja Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārsts-toksikologs un RSU Anestezioloģijas un reanimatoloģijas katedras docētājs Roberts Stašinskis, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve.

Līdz šī gada septembra beigām slimnīcā NMPD nogādājuši 35 cilvēkus ar aizdomām par saindēšanos ar sēnēm. Savukārt pērn mediķi slimnīcā nogādāja kopumā 57 cilvēkus, kuriem kļuva slikti pēc sēņu ēšanas un vairākos gadījumos sūdzības bijušas pat vairākiem ģimenes locekļiem. 

Stašinskis atklāj, ka vismaz viens no šiem cilvēkiem katru gadu nonāk Toksikoloģijas un sepses klīnikā ar saindēšanos pēc sarkano mušmiru ēšanas, taču šogad šāds incidents vēl nav noticis.

"Man ir grūti komentēt, cik bieži tas notiek apzināti, tomēr tik tiešām katru gadu pie mums nonāk vismaz viens cilvēks, kurš tās lietojis apreibināšanās nolūkos.

Teikt, ka gadu no gada šis pacientu skaits pieaug, nevarētu, tomēr būtiskākais ir tas, ka pēdējos gados šādi gadījumi tomēr ir. Pamatā tie ir pieauguši cilvēki," viņš stāsta.

Reanimatologs skaidro, ka sarkanā mušmire rada alkohola reibumam līdzīgu stāvokli un atzīst, ka vairumā gadījumā tam līdzi nāk arī citi - saindēšanās simptomi.

"Līdzīgi kā ar, piemēram, alkoholu. Daudz cilvēku to lieto un sadzīvo ar paģirām, roku trīci, novemšanos un reizēm pat darba un ģimenes zaudēšanu. Neraugoties uz to, viņiem tāpat atkal gribas alkoholu. Jāskatās uz to, kā darbojas reibumu radošas vielas. Tās rada labsajūtas efektu un tajā brīdī viss pārējais šķiet maznozīmīgs - arī sekas tiek ignorētas," cilvēku vēlmi lietot sarkanās mušmires, spītējot to indīgumam, skaidro Stašinskis.

Viņš uzskata, ka daudzi tās mēģina ziņkārības pēc.

"Viņi ir izlasījuši, ka sēnes sniedz alkohola reibumam līdzīgu sajūtu, tad nu ir jāmēģina. Par to, kā būs tālāk, lielākā daļa noteikti nemaz nedomā," viņš turpina.

Galvenās sekas, ar ko var saskarties, apēdot šo indīgo sēni, ir kuņģa zarna trakta darbības traucējumi, sāpes vēderā, slikta dūša. Tāpat var būt sirds ritma traucējumi, taču neizpaliek arī nelaimes gadījumi.

"Līdzīgi, kā lietojot alkoholu, viņam zūd koordinācija, tāpēc ar cilvēku var notikt neprognozējamas nelaimes.

Var pakļūt zem braucošas mašīnas, nokrist un sasisties vai, piemēram, izkrist pa logu. Bet visbiežākās sekas ir kuņģa zarna trakta un sirdsdarbības traucējumi. Par laimi, tas nav uz palikšanu un vairumā gadījumu viss beidzas ar pilnīgu pacientu atlabšanu, tomēr īsti nav analizēts, kas notiek, kad sarkanās mušmires lieto ilgstoši un regulāri," stāsta Stašinskis.

Viņš skaidro, ka akūtās problēmas ir pārejošas, taču, piemēram, spēcīgas vemšanas gadījumā cilvēka plaušas var piepildīties ar vemšanas masām, kas var novest pie smagiem plaušu bojājumiem un plaušu karsoņa, no kā iespējams arī nomirt.

Līdz šim tiešā veidā no mušmires reibuma gan neviens neesot nomiris, bet nedrīkst aizmirst, ka sekas tas var atstāt tāpat.

Arī NMPD ne pērn, ne šogad nav bijis izsaukumos, kur, saindējoties ar sēnēm, zaudēta dzīvība. Pēdējoreiz letāls gadījums bija 2018. gadā, kad, ierodoties izsaukuma vietā, kāds kungs gados bija jau miris, bet viņa sievu mediķi slimnīcā nogādāja ļoti smagā stāvoklī. Abi seniori uzturā bija lietojuši pašu lasītas sēnes, un viņus bezpalīdzīgā stāvoklī pēc vairākām dienām atrada kaimiņiene, atklāj NMPD pārstāve.

Diemžēl šī nav pirmā reize, kad tiek ziņots par absurdu un bīstamu apreibināšanās veidu. Piemēram, pirms vairākiem gadiem jauniešu vidū izplatīta tendence bija alkoholā mērcēti higiēniskie tamponi. 

Stašinskis atzīst, ka sabiedrība regulāri izdomā veidus, kā apreibināties, tāpēc pat baidās komentēt savā darba praksē pieredzēto, jo nevēlas nevienu iedvesmot uz neapdomīgu rīcību. 

"Ik pa laikam jau notiek gadījumi, kad kāds kaut ko tīši vai netīši ir saēdies. Regulāri notiek dažādi izaicinājumi. Kad ar dzīvību apdraudošu stāvokli pie mums nonāk pieauguši cilvēki, kuri ir saderējuši, kurš ātrāk izdzers no kakliņa, ir jābrīnās. Man pat negribas neko īpaši pieminēt, lai cilvēki neizdomātu kaut ko baudīt.

Kamēr ir cilvēki, kuri par to var "pasmieties", zināma daļa tautas uztver to kā kaut ko, ko tagad vajadzētu izmēģināt.

Man ir bail, ka arī nesākas masveida problēma ar sarkanajām mušmirēm," viņš atzīst.

NMPD pārstāve skaidro, ka visbiežāk saindēšanās notiek ar pašu lasītām sēnēm vai sēnēm, ko salasījis un pagatavojis kaimiņš, radinieks vai draugs, tāpēc ir svarīgi tās atpazīt. Mēdz būt arī gadījumi, kad sēnes iegādātas tirgū vai uz ielas. Cilvēki lielākoties saindējušies, ēdot termiski apstrādātas sēnes, piemēram, ceptas sēnes, dažādas sēņu mērces, sautējumus ar sēnēm, sēņu konservus.

Piemēram, šogad kāda 80 gadus veca seniore slimnīcā ar aizdomām par saindēšanos tika nogādāta pēc tam, kad uzturā lietotas ceptas sēnes, kuras viņa salasīja piemājas pagalmā. Citā gadījumā slimnīcā ar saindēšanos NMPD nogādāja 37 gadus vecu vīrieti, kurš, ciemojoties pie kaimiņa, bija ēdis sēņu mērci.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu