Pagājušais mēnesis bijis siltākais septembris novērojumu vēsturē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Pagājušais mēnesis bijis siltākais septembris meteoroloģisko novērojumu vēsturē, trešdien paziņojis Eiropas Savienības Kopernika Klimata izmaiņu dienests (C3S).

Šogad reģistrēti jau trīs rekordsilti mēneši - janvāris, maijs un tagad arī septembris, bet šā gada jūnijs un aprīlis bija tuvu jaunu rekordu uzstādīšanai.

Kopš janvāra gaisa temperatūras bijušas tuvu tām, kas tika reģistrētas 2016.gadā, kas ir līdz šim karstākais novērojumu vēsturē.

"Pašreiz ir maza atšķirība starp 2020. un 2016.gadu," ziņu aģentūrai AFP norādīja C3S pārstāve.

12 mēnešu periodā līdz septembrim globālā temperatūra bijusi par gandrīz 1,3 grādiem pēc Celsija augstāka nekā pirms rūpnieciskās revolūcijas, un tas ir satraucoši tuvu 1,5 grādiem, kas ir Starpvaldību klimata pārmaiņu paneļa (IPCC) noteiktais slieksnis, kuru pārsniedzot, kā tiek uzskatīts, būs jūtamas smagas klimata pārmaiņu sekas.

Parīzes vienošanās ilglaicīgais mērķis ir samazināt siltumnīcefektu izraisošo gāzu izmešus tā, lai noturētu globālo sasilšanu krietni zemāk par diviem grādiem pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas, un vienlaikus pielikt pūliņus globālās temperatūras kāpuma ierobežošanai ar 1,5 grādiem.

Līdz šim Zeme sasilusi vidēji par vienu grādu, ar ko pietiek, lai palielinātos letālu karstumu viļņu, sausuma periodu un tropisko vētru intensitāte.

Taču pēdējās desmitgadēs klimata pārmaiņas notiek straujāk.

19 no 20 pēdējiem gadiem ir siltākie, kopš 19.gadsimta beigās sākās precīzi meteoroloģiskie mērījumi.

Kopš pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu beigām globālā temperatūra katru desmitgadi palielinājusies par 0,2 grādiem pēc Celsija, liecina ES dati.

Gaisa temperatūras pagājušajā mēnesī bija sevišķi augstas Sibīrijā, kur, līdzīgi kā citur aiz Ziemeļu polārā loka, pēdējie mēneši bijuši sevišķi silti.

Septembris bija ļoti karsts arī Tuvajos Austrumos. Turcijā, Izraēlā un Jordānijā tika reģistrēti jauni karstumi rekordi.

Svelme septembrī valdīja arī Ziemeļāfrikā un Tibetā, bet Losandželosas apgabalā gaisa termometra stabiņš pakāpās līdz pat 49 grādiem pēc Celsija.

"Septembris bija par 0,05 grādiem pēc Celsija siltāks par 2019.gada septembri, kas ir iepriekšējais siltākais septembris," ziņoja C3S.

Pagājušā mēneša karstuma rekordi ir sevišķi pārsteidzoši, ņemot vērā atvēsinoši efektu, ko rada globālā dabas parādība "La Ninja" Klusajā okeānā.

Tikmēr Ziemeļu Ledus okeānā ledus sega septembrī saruka līdz otram zemākajam līmenim, noslīdot zem četriem miljoniem kvadrātkilometru otro reizi kopš 1978.gadā tika sākta satelīta attēlu uzņemšana, norādīja C3S.

Klimata izmaiņas izjaukušas arī reģionālos laikapstākļu modeļus, kā rezultātā saule vairāk karsē Grenlandes ledus segu, kas kūst ātrāk nekā pēdējos 12 000 gadu, liecina pagājušā nedēļā publiskots pētījums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu