ES un Lielbritānija grasās pagarināt pēcbreksita sarunas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Eiropas Savienība (ES) un Lielbritānija gatavojas turpināt sarunas par savstarpējām pēcbreksita attiecībām arī pēc iepriekš nospraustā galīgā termiņa - oktobra vidus, lai atrisinātu atlikušās domstarpības, trešdien vēsta avoti.

ES dalībvalstu līderi, kas ceturtdien un piektdien pulcēsies uz sanāksmi Briselē, gatavojas uzdot bloka sarunu delegācijas vadītājam Mišelam Barnjē sarunas intensificēt, lai vienošanos panāktu līdz nākamā gada 1. janvārim, liecina aģentūras "Reuters" rīcībā nonākušais samita gala dokumenta projekts.

Pēc tam britu sarunu delegācijas vadītājs Deivids Frosts sniegts Lielbritānijas premjerministram Borisam Džonsonam atzinumu, vai, viņaprāt, mokošās sarunas ir vērts turpināt un vai vispārēja vienošanās, kas aptvertu jautājumus, sākot ar tirdzniecību un transportu un beidzot ar enerģētiku, vispār ir iespējama.

Kā iztecies kāds par sarunu gaitu labi informēts avots, kas vēlējās saglabāt savu anonimitāti, Frosts iecerējis premjeru informēt, ka vienošanos panākt būs grūti, taču ne neiespējami, ja abas puses tuvākajās nedēļās sarunas turpinās un intensīvi strādās.

Paredzams, ka ES samits pēcbreksita sarunās panākto progresu atzīs par "nepietiekamu", lai tagad noslēgtu jauno tirdzniecības līgumu ar Lielbritāniju, kā arī uzdos aktivizēt sagatavošanās darbus iespējamajam bezvienošanās breksitam.

Paredzēts, ka dalībvalstu līderi uzstās, ka Londonai pilnībā jāpilda pērn panāktā breksita vienošanās.

Tas attiecas uz iekšējā tirgus likumu, kas šobrīd tiek izskatīts Lielbritānijas parlamentā. Likumprojekts paredz piešķirt valdībai pilnvaras daļēji atteikties no breksita vienošanās, lai novērstu situāciju, ka tiek ierobežota tirdzniecības starp Ziemeļīriju un pārējo Apvienoto Karalisti, ja sarunas ar ES izrādītos neveiksmīgas.

Tikmēr Brisele uzstāj, ka tā neslēgs ar Londonu nekādus jaunus tirdzniecības līgumus, ja briti neievēros iepriekš noslēgtās vienošanās.

"Abu pušu interesēs ir panākt vienošanos līdz pārejas perioda beigām," dalībvalstu līderiem nosūtītajā ielūgumā uz samitu norādījis Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels.

Tajā pašā laikā kāda ES amatpersona trešdien pavēstījusi, ka nekāds ārkārtas samits novembrī vienošanās apstiprināšanai netiekot plānots.

"Mēs atrodamies visai kritiskā punktā, jo tuvojamies galīgajam termiņam, ja vēlamies, ka tā (vienošanās) stājas spēkā 1. janvārī," izteikusies anonīmā amatpersona. "Tādējādi šajā situācijā tas nebūtu pamatoti. Mēs neplānojam īpašu samitu."

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu