Saeima konceptuāli atbalsta divu termiņu ierobežojumu tiesībsargam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja vairāku "Jaunās Vienotības" un "Attīstībai/Par!" Saeimas deputātu virzīto likumprojektu saistībā ar tiesībsarga apstiprināšanu amatā, tajā skaitā par divu termiņu ierobežojuma noteikšanu tiesībsarga amata ieņemšanai.

Tiesībsarga likumā paredzēts noteikt, ka viena un tā pati persona var būt par tiesībsargu ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas. Pašlaik valstī vairāku augstu amatu ieņemšanai ir noteikts divu termiņu ierobežojums.

Deputāts Andrejs Judins (JV) apsolīja uz likumprojekta otro lasījumu iesniegt priekšlikumu, kas paredzēs, ka jaunā norma par divu termiņu ierobežojumiem stāsies spēkā pēc gaidāmajām tiesībsarga vēlēšanām, kas ļautu uz amatu kandidēt esošajam tiesībsargam Jurim Jansonam.

Deputāte Jūlija Stepaņenko pauda, ka koalīcija izstrādāja un iesniedza "ārkārtīgi nekvalitatīvu likumprojektu", paredzot divdomīgu situāciju pret esošo tiesībsargu. 'Lai arī dzirdam solījumu, ka kļūda un pārpratums tiks labots, tas nedod man pārliecību atbalstīt likumprojektu pirmajā lasījumā," teica politiķe.

Judins nesaprata, par kādiem nekvalitatīviem likumprojekta punktiem runāja Stepaņenko. Viņš gan uzsvēra, ka likumprojektā nav ietverts aizliegums Jansonam kandidēt trešo reizi uz tiesībsarga amatu.

Deputātu piedāvātie grozījumi arī paredz, ka tiesībsarga amata kandidatūru pašreizējo piecu deputātu vietā būs jāizvirza vismaz desmit deputātiem. Par šo rosinājumu iepriekš Saeimas atbildīgās komisijas sēdē gan izskanēja arī skeptiski viedokļi.

Plānots paaugstināt prasības tiesībsarga amata kandidātam, nosakot, ka pretendentam ir jābūt ar maģistra vai tam pielīdzināma grādu. Tāpat paredzēts likumā ierakstīt, ka kandidātam ir jāpārvalda latviešu valoda un vismaz divas svešvalodas.

Rosināts arī atcelt tiesībsarga administratīvo imunitāti, līdzīgi kā tā jau ir atcelta Saeimas deputātiem un tiesnešiem.

Parlamentārieši norāda, ka likuma grozījumiem sagaidāma pozitīva ietekme, jo tie veicinās tiesībsarga kā nozīmīgas Saeimas vēlētas amatpersonas cilvēktiesību aizsardzības jomā prestižu un vairos sabiedrības uzticību tiesībsarga institūtam.

Par šiem grozījumiem Saeimai vēl būs jālemj otrajā un trešajā lasījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu