"Blakus saslimušo statistikai būtu jānorāda arī sodīto skaits." Atklāta saruna ar vīrieti, kurš slimnīcā ārstējas no Covid-19 (29)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
01
01 Foto: Evija Trifanova/LETA

Pašlaik Kristapa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā stabils – vīrietis, kurš desmit dienas pēc saslimšanas ar Covid-19 no sava dēla, kas savukārt šo infekciju bija ieguvis skolā, ārstēšanos savieno ar regulārām ziņām sociālajā tīklā "Twitter", kurās atklāj slimības gaitu un pašsajūtu, radot līdzcilvēkiem iespēju pārliecināties par situācijas nopietnību. Vīrietis par savu situāciju pavēstījis sarunā ar portālu "Apollo".

"Pašlaik ir zināms, kas ir vainas plaušām. Pie tā ārsti pašlaik arī strādā, viņi ir sastādījuši plānu - ja nestrādās vienas zāles, tikšu "pārlikts" uz otrām. Tam es arī uzticos - ir rīcības plāns un ārsti zina, ko dara," sarunā min ar Covid-19 slimais vīrietis.

"Par to, ka esmu inficējies, uzzināju salīdzinoši "nejauši" - manam dēlam veica testu, jo viņš bija pabijis skolā, kas pēcāk arī ziņās izskanēja kā viens no Covid-19 "perēkļiem". Tad nolēmu veikt testu arī pats. Tika pieņemts lēmums pašizolēties - aizbraucu uz laukiem un pirmās dienas nejutu absolūti nekādas problēmas, veicu meža darbus, skaldīju malku. Nekādas slimības pazīmes nejutu.

Aptuveni desmitajā dienā pēc mirkļa, kad varēju būt inficējies, sāku just simptomus. Precīzu sākuma punktu zinu tādēļ, ka dēls bija skolā precīzi divos datumos - citā laikā saslimšana nevarēja būt notikusi."

Kristaps min, ka viņa dēls ne reizi pat nav nošķaudījies - par saslimšanu pilnīgi nekas nav liecinājis un neliecina arī pašlaik. 

"Mana sieva veica testu mazliet vēlāk, mirklī, kad viņai jau bija parādījušies pirmie simptomi. Viņa šo vīrusu izslimoja aptuveni četrās dienās - viena diena bija smaga, turējās temperatūra un parādījās aizdusa, taču tad ļoti strauji palika labāk. Vienas dienas laikā atgriezās arī oža - atceros, kā viņa priecājās, kad saprata, ka atkal spēj sasmaržot kafiju," stāsta vīrietis.

Ģimenē aug arī meita - viņai tests uzrādīja negatīvu rezultātu. Pašlaik viņa ir uz laiku nosūtīta padzīvot ārpus savas saimes.

Pēc testa rezultātu saņemšanas Kristaps ar saimes mīluli, suni Perseju, uzreiz devies uz laukiem pašizolēties. Sākotnēji pašsajūta bijusi laba, tad pamazām palielinājusies temperatūra, līdz sasniegusi punktu, kad vidēji turējusies ap 38 grādiem pēc Celsija skalas, kas mazinājusies tikai uz kādu stundu dienā.

"Naktī, kad izsaucu ātro palīdzību, mani sāka kratīt, burtiski. Bija sajūta, ka no manis izdzen ļaunos garus - raustījos trakāk, nekā Parkinsona slimnieks. Mediķi uz vietas veica izmeklējumus, mērija skābekļa daudzumu izelpā, tad aizveda mani uz slimnīcu," stāsta vīrietis.

Slimnīcā esot konstatēts, ka Kristapam ir abpusējs plaušu karsonis. Savādā lieta gan bijusi tā, ka simptomus nav uzrādījusi apskate ar stetoskopu - tas parādījies vien apskatē ar medicīniskajiem aparātiem. Ārsti stāstījuši, ka tas nav nekas neparasts - pašlaik vēl ir par agru spriest par visām formām, kādās slimība var noritēt. Ārstēšana notiek ar tablešu un injekciju palīdzību. Caur "sistēmu" Kristapam ievada C vitamīnu, kas ir visai nepatīkama pieredze. Pašlaik ārsti prognozē, ka aptuveni piecu dienu laikā vīrieša stāvoklim būtu jāuzlabojas. Smagākās ir naktis - tajās piemeklē īsa, sāpīga klepus lēkmes, kuru laikā nav iespējams atvilkt elpu.

Palātā ar Kristapu ir vēl trīs vīrieši - katram no viņiem slimības gaita ir citāda. Pie pacientiem dodas ārsti un medmāsas divu veidu aizsargtērpos, atšķirībā no tā, kādas manipulācijas tiek veiktas. Pacienti savu istabu pamest nevar un sūtījumus viņiem atstāj pie durvīm.

"Vienu večuku šodien "raksta ārā" - viņš ir atguvies. Pārējiem diviem palātas biedriem ir smagāk. Vienam kungam ir normāla temperatūra, taču viņš tiek apgādāts ar papildus skābekli un pašrocīgi nespēj nokļūt līdz tualetei - dažkārt mēs palīdzam. Otrs vīrietis atklepo asinis."

Jautāts par to, kā viņš jūtas par sabiedriskajā telpā plaši izplatīto dezinformāciju, Kristaps atbild visai tieši: "Es ļoti gribētu ziņās lasīt vairāk par to, cik uzņēmumi un cilvēki ir sodīti par to, ka viņi neievēro drošības pasākumus. Ar šo statistiku vajadzētu papildināt katru ziņu par to, cik cilvēki ir nonākuši slimnīcā. Tā ir informācija, kuru vajadzētu skandināt pretī to cilvēku viedoklim, kas dalās ar maldinošu informāciju.


Tad, kad es izveseļošos, ko man darīt? Iet ar domubiedriem rīkot civilo patruļu, uzmeklēt cilvēkus, kuri pārkāpj valstī noteiktos drošības pasākumus? Izdzenāsim ballītes un piknikus?

Nē - šajā situācijā, manuprāt, vajadzētu rīkoties varas struktūrām. Ir nepieņemami, ka daži troļļi var izjaukt valsts ieviestos pasākumus, kuriem ir jāpasargā mūs visus".

Līdz šim saslimšana ar Covid-19 Latvijā apstiprināta 5144 personām, bet 1382 cilvēki izveseļojušies.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu