Polijā turpinās protesti pret abortu aizliegumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Polijā pirmdien turpinājušies protesti pret Polijas Konstitucionālās tiesas lēmumu, kas faktiski nozīmē abortu aizliegumu.

Protestētāji nobloķēja vairākus ielu krustojumus Varšavā, un demonstrācijas notika arī citās Polijas pilsētās.

Protesti Polijā notiek jau 12 dienas, neskatoties uz ierobežojumiem, kas noteikti cīņā pret jauno koronavīrusu.

Polijas Konstitucionālā tiesa 22. oktobrī atzina, ka abortu veikšana nemaināmu, iedzimtu embrija defektu, arī Dauna sindroma un nāvējošu slimību, dēļ ir nelikumīga, jo konstitūcija aizsargā katra indivīda dzīvību.

Tiesas lēmums ir faktisks abortu aizliegums, jo tiesas noraidītais nosacījums ir pamatojums gandrīz visiem legālajiem abortiem Polijā.

Kopš tiesas lēmuma protesti pārauguši plašākās demonstrācijās pret valdību. Svētdien galvenie protestu organizatori izvirzīja savas prasības.

Kustība Nacionālais sieviešu streiks pieprasīja atļaut sievietēm veikt abortus, ja viņas to vēlas, cienīt lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu (LGBT) tiesības, palielināt finansējumu veselības aprūpei, skaidrāk nošķirt baznīcu no valsts un palielināt atbalstu invalīdiem.

Šodien atsevišķi protestēja arī kultūras sektorā strādājošie, tostarp, aktieri, kurus smagi skāruši cīņā ar Covid-19 ieviestie ierobežojumi.

Tikmēr Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis atkārtoti aicināja pārtraukt protestus, lai novērstu jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Viņš aicināja sēsties pie sarunu galda, nevis risināt konfliktus ielās.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu