Ārsti Lielbritānijā glābj sievietes dzīvību, pārlejot visas viņas asinis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Lielbritānijā ārsti operācijas laikā veikuši neparastu procedūru - viņi izsūknējuši pacientei visas asinis, lai glābtu viņu no retas slimības. Par to ziņo portāls "LADBible".

23 gadus vecā Izzija Skota studē Jorkas universitātes trešajā kursā. 2018. gada oktobrī viņu sāka mocīt smags elpas trūkums, sāpes krūtīs un reibonis. Pēc kāda laika sievietei kļuvis tik slikti, ka nevarēja iziet no mājas, taču ārsti nav spējuši noteikt tiešu diagnozi.

Rezultātā tikai 2019. gada decembrī viņai tika diagnosticēta hroniska trombemboliska plaušu hipertensija - slimība, kuras laikā plaušās veidojas rētas un asins recekļi. Visā Lielbritānijā no šīs slimības cieš vien 400 cilvēku.

Studente tika nogādātā Kembridžas slimnīcā - vienīgajā medicīnas iestādē valstī, kur ārsti zināja, kā ārstēt šo slimību. Tika pieņemts lēmums veikt riskantu operāciju: izsūknēt visas asinis no sievietes ķermeņa un samazināt ķermeņa temperatūru uz pusi.

"Man teica, ka tehniski operācijas laikā būšu mirusi. Ārstiem būs mani jānogalina un jāatgriež pie dzīvības," atklājusi Skota.

Operācija tikusi ieplānota 2020. gada augustā. Ar Covid-19 pandēmiju saistīto ierobežojumu dēļ ģimene nevarēja ierasties atbalstīt savu meitu.

"Trīs dienas pirms operācijas es biju viena. Mani vajāja doma - ja es nepamodīšos, mana pēdējā saruna ar ģimeni būs notikusi videočatā," stāstījusi sieviete.

Operācija bija veiksmīga, taču smadzeņu asiņošanas dēļ pacientei slimnīcā vajadzēja uzturēties vēl trīs nedēļas.

Britiete pateicās ārstiem par viņu darbu: operācija ir ievērojami uzlabojusi viņas dzīves kvalitāti - iepriekš slimības dēļ viņa neesot pat varējusi uzkāpt pa kāpnēm un sasiet kurpju šņores. Skota ir mudinājusi medicīnas personālu palielināt informācijas par hronisku trombembolisku plaušu hipertensiju, lai visi pacienti varētu saņemt savlaicīgu aprūpi.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu