Pētnieki izstrādā jaunu testu, kurā stresa līmeņa noteikšanai izmantots ausu sērs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Savilkti pleci, galvassāpes un sāpes krūtīs ir visas stresa fiziskās izpausmes. Tā var būt arī garīga kaite, taču ir veidi, kā jūs varat uzraudzīt šo stāvokli, pamatojoties uz jūsu fizisko pašsajūtu. Portāls "Bustle" ziņo, ka atklāts pavisam jauns stresa līmeņa rādītājs - ausu sērs.

Agrīnu trauksmes pazīmju noteikšana var būt sarežģīta, taču Apvienotās Karalistes pētnieki izstrādā testu, kurā analizē stresa hormonu līmeni ausu sērā. Tests ir veidots tā, lai tas būtu nesāpīgs, un zinātnieki uzskata, ka, ja tas ir precīzs, tas varētu palīdzēt ārstiem precīzāk diagnosticēt garīgās veselības apstākļus.

Londonas Universitātes koledžas kognitīvo neirozinātņu institūta psihiatrs Dr. Herane-Vives ir izstrādājis testu, kurā aplūkots stresa hormona kortizola uzkrāšanās auss kanāla eļļas sekrēcijā. 

Ziņo, ka, to mērot, ārstiem var rasties labāks ieskats pacienta garīgajā veselībā.

Kortizols ir hormons, kas izdalās ķermenī, kad esat stresa stāvoklī - tas ir daļa no mūsu instinktīvās "cīnīties vai bēgt" reakcijas. Paaugstināts kortizola līmenis ir saistīts ar trauksmi, depresiju un citiem garīgās veselības stāvokļiem.

Ilgstošs un hronisks stress rodas, ja kortizola līmenis jau labu laiku ir paaugstināts. Tas var izraisīt sirdsdarbības ātruma un asinsspiediena paaugstināšanos, kā arī kaitēt jūsu garīgajai veselībai.

Herane-Vives ir izstrādājis tamponu, kas varētu pārbaudīt ausu vasku, vienlaikus nebojājot bungādiņu. Tam ir iebūvēta bremze, lai apturētu to, kad tas ausī ielien pārāk dziļi. Harane uzskata, ka šī jaunā pārbaude izskaudīs nepieciešamību pēc subjektīvās psihiskās veselības problēmu diagnosticēšanas un pašreizējās ārstēšanas izrakstīšanas.

Iepriekš kortizola līmenis tika mērīts ar asins analīzēm, kas pats par sevi var izraisīt trauksmi. "Kortizola paraugu ņemšana ir ārkārtīgi sarežģīta, jo hormona līmenis var svārstīties, tāpēc paraugs, iespējams, precīzi neatspoguļo cilvēka hroniskā kortizola līmeni. Turklāt pašas paraugu ņemšanas metodes var izraisīt stresu un ietekmēt rezultātus.

Kortizola līmenis ausu vaskā, šķiet, ir stabilāks veids, un ar mūsu jauno ierīci ir viegli un ātri paņemt paraugu, kā arī lēti un efektīvi to pārbaudīt," sacīja Harane- Vives.

Kortizola līmenis ietekmē ne tikai jūsu garīgo veselību. Pārāk daudz vai pārāk maz kortizola var ietekmēt imūnsistēmu, nervu sistēmu, asinsriti un veidu, kā reaģējat uz stresu.

Papildus stresa hormona līmeņa meklēšanai pētnieki teica, ka varētu būt izmēģinājumi, lai identificētu glikozes līmeni ausu sērā, kas varētu palīdzēt cilvēkiem ar cukura diabētu, un, iespējams, pat izveidot koronavīrusa antivielas.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu