Vācijas banka ierosinājusi uzlikt papildus nodokli cilvēkiem, kuri strādā attālināti (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Cilvēkiem, kas darba specifikas dēļ var strādāt no mājām un tādējādi gūst finansiālus ieguvumus, kas saistīti ar mazākām izmaksām, vajadzētu palielināt nodokļu slogu, lai palīdzētu citiem darba ņēmējiem, kuri nesaņem tādas pašas priekšrocības, jaunā ziņojumā min "Deutsche Bank" eksperti. Par to vēsta ziņu aģentūra "AP".

Ziņojumā par ekonomikas atjaunošanu pēc Covid-19 kržie, banka ierosinājusi dienas nodokli piecu procentu apmērā katram darbiniekam, kurš turpina strādāt mājās. Šis solis, pēc bankas ekspertu aplēsēm, valdībām varētu piesaistīt desmitiem miljardu ASV dolāru.

Naudu varētu izmantot, lai palīdzētu darbiniekiem ar zemākiem ienākumiem, kuri ir uzņēmušies lielāku risku, jo viņu darbu nav iespējams veikt attālināti, teikts ziņojumā.

Banka atzīmēja, ka globālā pandēmija ir izraisījusi pāreju uz attālinātu darbu, un šī tendence, šķiet, turpināsies ilgtermiņā. Daudzi darbinieki paredz, ka vismaz dažas darba nedēļas dienas pavadīs mājās arī pēc pandēmijas beigām.

Ekspertu ieskatā šie darbinieki "gūst labumu no lielākas ērtības un elastības, kā arī tieši ietaupa līdzekļus, jo viņiem neesot jāmaksā par nokļūšanu līdz darbam, pusdienām, darba apģērbu pirkšanu un ķīmisko tīrīšanu."

"Ir nepieciešams atbalstīt tos cilvēkus, kurus pēkšņi ir ietekmējuši spēki ārpus viņu kontroles," paziņojusi banka. "Šāds lēmums būtu jāatbalsta gan no ekonomiskā, gan morālā skatupunkta."

Nodokļa summa ASV, piemēram, būtu nedaudz virs 10 ASV dolāriem dienā, pieņemot, ka valsts iedzīvotāji, kuri strādā mājās, vidēji saņem ap 55 tūkstošiem ASV dolāru gadā.

Ziņojumā teikts, ka iekasētā summa aptuveni līdzinātos tas, ko darba ņēmējs varētu tērēt braucieniem uz darbu, pusdienām un veļas mazgāšanai - raugoties no šīs perspektīvas, tas, pēc ekspertu domām, īpaši neietekmētu mājsaimniecību labklājību.

Šāds solis varētu ASV budžeta, piesaistīt līdz 48 miljardiem ASV dolāru - "Deutsche Bank" veica līdzīgus aprēķinus arī Vācijai un Lielbritānijai.

Banķieru priekšlikumi gan ir saskārušies ar asu kritiku. Endrjū Hanters, darba meklētājprogrammas "Adzuna" līdzdibinātājs, teicis, ka ideja pēc būtības ir nepareiza un paredzējis, ka tā būs "neticami nepopulāra".

"Šādi priekšlikumi "soda" progresīvos uzņēmumus un tos darbiniekus, kuriem ir bērni vai aprūpes pienākumi. Tie uzliek papildus slogu cilvēkiem, kuri ir bijuši atbildīgi pandēmijas laikā un kuriem realitātē jau tā ir paaugstinājušas ikdienas izmaksas. Tāpat cilvēki, kas strādā attālināti, tiešā veidā palīdz ekoloģijai," sacījis Hanters.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu