"Pēc pirmās injekcijas strauji uzkāpa asinsspiediens." Žurnālists dalās pieredzē, kā ir būt brīvprātīgajam Covid-19 vakcīnas izmēģinājumos (3)

"Reuters" žurnālists Stīvs Steklovs. Foto: Reuters/ScanPix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pēc tuva drauga nāves ziņu aģentūras "Reuters" žurnālists Stīvs Steklovs nolēma pieteikties ASV farmācijas kompānijas "Novavax" Covid-19 vakcīnas izmēģinājumiem Lielbritānijā. Neziņa, protams, liela, jo vienmēr pastāv riski, ka pēc injekcijas var parādīties dažādas blakusparādības. Par pieredzi Covid-19 vakcīnas izmēģinājumā žurnālists publiski rakstīja "Reuters".

Viss sākās 2020. gada jūlijā, kad Lielbritānijas valdība nāca klajā ar paziņojumu, ka tiek meklēts liels skaits brīvprātīgo Covid-19 vakcīnas klīniskajiem izmēģinājumiem.

"Jūnijā pēc cīņas ar Covid-19 nomira man tuvs draugs.

Viņš vairākas nedēļas cīnījās par savu dzīvību, būdams pieslēgts pie plaušu ventilācijas aparāta," stāstīja Steklovs.

Žurnālists norādīja, ka sākumā viņš pieteikuma anketu internetā aizpildīja domādams, ka galu galā nepiedalīsies. Septembra beigās Steklovs e-pastā saņēma vēstuli, kurā tika teikts, ka viņš ir kļuvis par vienu no 250 000 "pionieriem cīņā ar Covid-19".

"1. oktobrī mani uzaicināja iesniegt oficiālo pieteikumu par vakcīnas izmēģināšanu, kuru izstrādā amerikāņu biotehnoloģijas uzņēmums "Novavax"," stāstīja Steklovs.

"Novavax" Covid-19 vakcīna.
"Novavax" Covid-19 vakcīna. Foto: Reuters/ScanPix

Oktobra sākumā vakcīnas izmēģināšanai Lielbritānijā bija apstiprināti 10 000 brīvprātīgo. E-pastā bija teikts, ka vakcīnas izmēģinājumā drīkst piedalīties tikai cilvēki vecumā no 18 līdz 84 gadiem bez hroniskām slimībām.

"Pētījums ietvēra sešus mediķu apmeklējumus 13 mēnešu ilgā periodā. Tāpat tika solīts, ka pilnībā tiks atlīdzināti visi ceļa izdevumi," stāstīja žurnālists.

Lēmums

"Bija jāpieņem gala lēmums - izmēģināt vakcīnu vai tomēr nē. Sāku padziļinātāk pētīt "Novavax" vakcīnu, jo tai tik liela uzmanība netika pievērsta," skaidroja Steklovs.

Pagājušās nedēļas sākumā ASV farmācijas gigants "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech" paziņoja, ka to kopīgi izstrādātā vakcīna pret koronavīrusu trešajā izmēģinājumu fāzē uzrādījusi 90% efektivitāti pret inficēšanos.

Savukārt septembrī Oksfordas Universitāte un Lielbritānijas farmācijas uzņēmums "AstraZeneca" paziņoja, ka aptur Covid-19 vakcīnas klīniskos izmēģinājumus pēc tam, kad viens no šī izmēģinājuma brīvprātīgajiem dalībniekiem saslima ar neizskaidrotu slimību. Tiesa, pēc pusotra mēneša izmēģinājumi tika atsākti.

"Man šķita, ka "Novavax" vakcīnai ir mazāk risku, jo, cik atradu informāciju internetā, viņi izmanto tieši tādas pašas tehnoloģijas, kādas tika izmantotas gripas vakcīnas radīšanā," savu lēmumu skaidroja žurnālists.

"Pēdējos 10 gadus regulāri esmu vakcinējies pret gripu un nekādas blakusparādības neesmu piedzīvojis," skaidroja Steklovs.

Arī "Novavax" publicētie pirmās fāzes rezultāti neuzrādīja nekādas blaknes 100 brīvprātīgajiem, kuriem tika injicēta vakcīna. 

"Nolēmu, ka piekritīšu kļūt par brīvprātīgo.

Mani motivēja tas, ja kādu dienu dzīve atkal kļūs normāla, tad visai pasaulei būs nepieciešamas vakcīnas un brīvprātīgie, kuri tās izmēģinās.

Un es būšu viens no viņiem," sacīja Steklovs.

Tāpat žurnālistam bija arī vēl viens arguments. "Ja nu es inficētos ar koronavīrusu, tad britu ārsti mani novērotu pastiprinātāk."

Steklovs neizslēdza arī iespēju, ka vakcīnas izmēģinājums varētu būt neveiksmīgs. 

Pēc tiešsaistes un telefoniskajām intervijām tika noskaidrots, vai Steklova veselības stāvoklis atbilst visiem kritērijiem. 

"Viss bija kārtībā un mani nosūtīja, lai veiktu pirmo no divām injekcijām," atminējās žurnālists.

Pirmā injekcija

"Tā nu es ierados Karaļa koledžas slimnīcā Londonas dienvidos uz pirmo injekciju. Slimnīcas ēka izskatījās visai noplukusi un nekas neliecināja, ka šeit tiktu izmēģināta Covid-19 vakcīna," stāstīja Steklovs.

Reģistratūrā žurnālistam likts noņemt viņa paša sarūpēto sejas masku, kas maksāja 33 britu mārciņas (36,7 eiro) un tā tika uzskatīta par vienu no labākajām sejas maskām, kas tobrīd Lielbritānijā bija pieejamas.

"Tā vietā man iedeva vienreiz lietojamo sejas masku. Vēlāk man izskaidroja, ka tāda ir politika, jo pastāvēja riski, ka mana maska varēja būt piesārņota," stāstīja Steklovs.

Kad žurnālistam tika dota "zaļā gaisma" iet uz atsevišķu telpu, tur jau rindā gaidīja vairāki brīvprātīgie. Pēc neilga brīža Steklovs satikās ar galveno ārstu, kuram bija iespējams pavaicāt visus interesējošos jautājumus.

"Man bija vairāki jautājumi, piemēram, kas notiktu, ja "Novavax" vakcīna būtu tik veiksmīga, ka izmēģinājumi tiktu pārtraukti uzreiz?

Vai man pateiks, ja tiks injicēts placebo? Uz to ārsts atbildēja, ka tādā gadījumā man būtu jāgaida vismaz gads, jo ārsti vēlas novērot visus brīvprātīgos," sacīja Steklovs.

Pēc tam, kad žurnālists parakstīja visus nepieciešamos dokumentus, viņam aizpildīšanai tika izsniegts neliels fiziskais tests. 

"Pēc tam man tika veikts Covid-19 tests. Tad medmāsa gatavojās veikt asins analīzes un pabrīdināju, ka manas vēnas bieži radījušas problēmas," atminējās Steklovs.

Medmāsai divas reizes neizdevās noņemt asins analīzes, taču ar trešo reizi tas izdevās.

"Pati injekcija bija nemierīga - pēc tās man strauji cēlās asinsspiediens. Mediķi man pāris minūtes lika uzgaidīt, lai es nomierinātos. Tas izdevās!"

Līdz šim Steklovs nav izjutis nekādas blakusparādības. Pašlaik žurnālists gaida, kad paies trīs nedēļas, lai veiktu otro injekciju.

Eksperta viedoklis

Pēc pirmās injekcijas žurnālists par "Novavax" vakcīnu interesējās pie Karaļa koledžas pasniedzēja Džeimsa Galoveja, kurš novēroja brīvprātīgo veselības stāvokli.

"Viņš man atklāja, ka tiem brīvprātīgajiem, kuriem tika injicēts placebo, tiks injicēta arī īstā vakcīna, ja tāda tiks izstrādāta pirms "Novavax"," stāstīja Steklovs.

Tāpat Galovejs norādīja, ka pastāvēs risks, ka parādīsies blakusparādības, ja kāds no "Novavax" brīvprātīgajiem saņems citas kompānijas izstrādāto vakcīnu.

"Viņš nezina, kā pagaidām šajā pētījumu fāzē veicas "Novavax", jo Galovejam nav pieejas datiem. Tiesa, viņš bija optimistiski noskaņots," sacīja žurnālists.

Steklovs uzzināja, ka pats Galovejs pavasarī sasirga ar Covid-19 un pirmās 10 dienas viņam bija drudzis, kas izraisīja sirdsdarbības problēmas, kā rezultātā viņš tika hospitalizēts.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu