:format(webp)/nginx/o/2020/11/17/13481048t1h30ed.jpg)
Daudziem diena nav iedomājama bez rīta kafijas vai kafijas pauzes, kas uzlādē jauniem darbiem. ASV Food & wine 2018. gadā veiktā aptauja apgalvo, ka kafiju katru dienu lieto apmēram 64% pieaugušo, tomēr ir ļoti daudz stereotipu par tās ietekmi uz cilvēku. Vieni domā, ka kafija rada atkarību, citi - ka tā dod enerģiju, atvieglo elpošanu un ir pat ļoti vēlama. Vēl vairāk aizspriedumu ir par šķīstošo kafiju - vai tā ir laba iespēja ātri baudīt kāroto dzērienu, vai tomēr nav ieteicama?
Izrādās - šķīstošo kafiju pavisam nepelnīti liek pretstatā dabiskajai, jo arī šķīstošā kafija, ja vien kvalitatīvi izgatavota, ir tikpat dabiska kā maltā vai pupiņu kafija un tai ir savas priekšrocības. Latvijas tirdzniecības vietās ir plašs šķīstošo kafiju klāsts, bet ir būtiski mācēt izvēlēties īsto. Turpmākajā rakstā apskatīsim iemeslus, kāpēc ir ieteicams mājās glabāt arī šķīstošās kafijas kārbiņu, pie nosacījuma, ka esat izvēlējušies tiešām labu produktu.
1. Laba šķīstošā kafija ir dabiska. Tā tiek pagatavota no kafijas pupiņām, iegūstot kafijas ekstraktu un apstrādājot to vai nu ļoti augstā, vai ļoti zemā temperatūrā. Šī procesa laikā kafijai netiek pievienotas ķīmiskas vielas, bet no tās tiek atdalītas liekās daļiņas un ūdens. Ja uzticaties ražotājam un izvēlaties labu produktu, tad nevajadzētu būt bažām par to, ka produkts būtu padarīts ķīmisks.
2. Laba šķīstošā kafija ir ātri pagatavojama - lai pagatavotu garšīgu kafiju nav nepieciešams nekas vairāk kā termoss ar siltu ūdeni un šķīstošās kafijas kārba, tātad to viegli izdarīt arī kafijas pauzē parkā.
3. Labai šķīstošajai kafijai ir lieliska smarža un garša. Šķīstošās kafijas garšas un smaržas īpašības atšķiras no maltās vai pupiņu kafijas - tas ir atšķirīgo sagatavošanas tehnoloģiju dēļ. Līdzīgi ir arī ar citiem produktiem, piemēram - pienu. Svaiga un pasterizēta piena garša atšķiras un tas ir saistīts ar piena sagatavošanas vai uzglabāšanas tehniku.
4. Laba šķīstošā kafija ir piemērotā iepakojumā. Daudziem pārtikas produktiem - arī kafijai - nepieciešams gaismu necaurlaidīgs iepakojums, lai tā ilgāk saglabātu kvalitāti. Katram iepakojumam ir savi plusi un mīnusi, tomēr Liepājas kafijai izmantotā metāla trauka plusi ir nenoliedzami - tas ir viegls, drošs un neplīstošs, tas aiztur gan gaismu, gan skābekli, tam ir vāciņš atkārtotai aizvēršanai, tādā veidā ļaujot kafijai saglabāt tās kvalitāti pietiekoši ilgi.
5. Labu šķīstošo kafiju ražo Latvijā. Latvijā augstākās kvalitātes šķīstošo kafiju ražo Liepājas kafijas fabrikā - tā vienīgā ražotne Baltijas reģionā, kur šķīstošo un malto kafiju tiešām izgatavo no sākuma līdz galam, nevis vienkārši importē to, kas ir saražots ārzemēs. Starp citu, ar to arī izskaidrojama Latvijas kafijas nelielā cena, neraugoties uz tās visaugstāko kvalitāti. Aiz katras Liepājas kafijas kārbas ir vesela profesionāļu komanda, Liepājas cilvēki, kas strādā, lai veikalu plauktos nonāktu pēc iespējas labāks produkts, tātad - dodot priekšroku vietējā ražojuma produkcijai, tiek atbalstīta Latvijas ekonomika un mūsu pašu cilvēki.
6. Labai šķīstošajai kafijai ir vēsture. Liepājas kafijas fabrika ir piedzīvojusi valsts iekārtu maiņas, pircēju paaudžu maiņas, tomēr joprojām turpina veiksmīgi darboties. Tas ir likumsakarīgi, ja ņem vērā, ka Liepājas kafijas fabrikas produkcija visu šo gadu laikā saglabā nemainīgi augstu kvalitāti, ko apliecina augstākie apbalvojumi starptautiskos konkursos. Rūpnīca dibināta 1933. gadā, kad kara ostas mīnu laivu būvētavas bāze kļuva par cukurfabriku. 1937. gada Parīzes Expo izstādē Liepājas cukurs tika novērtēts ar Grand Prix godalgu, bet 1972. gadā šī rūpnīca paplašināja darbības loku, sākot ražot šķīstošo kafiju, ražošanā izmantojot augstākā labuma Arabika kafijas pupiņas.
Ne velti kafija daudzās pasaules valstīs tiek uzskatīta par pašu populārāko silto dzērienu un tā ir neatņemama mūsu ikdienas sastāvdaļa. Kafijas vērtību nav iespējams izmērīt, jo papildus enerģijai tā sniedz uzmundrinājumu rīta cēlienā vai atelpas brīdi dienas gaitā. Doma par kafijas pauzi palīdz pabeigt uzdevumu, satikšanās uz kafiju ir folklorizējies teiciens. Ir vērts atcerēties par mērenību it visā, bet nepieciešamības brīdī ir labi izmantot vislabākās kvalitātes - Liepājas kafiju.
/nginx/o/2020/11/17/13481095t1hcd23.jpg)