Latvijā parādījušies "pīpējamie vitamīni". Kāds ir speciālistu viedoklis?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Sharon McCutcheron/Unsplash

Kamēr Latvijā un pasaulē plašā mērogā cīnās pret dažādu nikotīna izstrādājumu popularitāti bērnu un pusaudžu vidū, tirgū ir parādījušies jauni "kūpināmie aparāti", kuri turklāt tiek reklamēti kā nekaitīgi un pat veselīgi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Portāla "Twitter" lietotāji visai asi ir reaģējuši uz "influenceres" Emīlijas Samas produkta reklāmu, kuras auditorija lielākoties ir tieši jaunieši. "Bez Tabu" viņa atklāj, ka vitamīnus uzņem šādā veidā, lai cīnītos ar ilgstošām miega problēmām.

Emīlija Sama, "influencere": "Mani vienmēr ir interesējuši jauni veidi, kā uzlabot savu veselības stāvokli. Mani visvairāk tieši ieinteresēja melatonīns. Es zinu, ka tagad daudzi jaunieši lieto elektroniskās cigaretes. Es negribu teikt, ka tā ir cigarete, tāpēc, ka tā nav īsti cigarete. Tam rīkam nav nekādas garšas un nikotīna.

Man tas asociējas ar kūpoša katliņa metodi, kad ir iesnas - vienkārši ieelpoju iekšā tvaiku."

Lai gan produkts jau ir sasniedzis pasaules tirgu, Latvijā cilvēkiem tas ir kas jauns. Lielākoties, šādi pīpējot, ir iespējams uzņemt tieši B12 grupas vitamīnu un melatonīnu, kas ļauj vieglāk iemigt. Tomēr - cik tas ir draudzīgs veselībai?

Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra narkoloģe Inga Landsmane apgalvo, ka produkts vairāk ir piemērots konkrētām patērētāju grupām, piemēram, vegāniem, kuriem ir nepieciešama speciāla papildu vitamīnu uzņemšana.

Arī jauniešiem tas varētu būt saistošs, tomēr pirms izmantošanas gan vajadzētu iepazīties ar lietošanas instrukciju, lai negadītos pārdozēšanas riski.

Sazinājāmies ar uzņēmumu "Vitapen", kura pārstāvis visai pārliecināti apgalvo, ka tā esot lieliska iespēja, kā savā organismā uzņemt vitamīnus. Viņš skaidro, ka produkts ir veselīga alternatīva smēķētājiem. Process ir līdzīgs kā smēķēšana, tādā veidā ir iespējams uzņemt dažādus vitamīnus.

Video: Noskaties sižetu!

Lai gan šķietami ir atrasts daudz interesantāks veids, kā uzņemt vitamīnus, tomēr speciālisti uzskata, kas tas ir tikai mārketinga triks.

Madara Tirzīte, pneimonoloģe: "Ažiotāža ir uz pārdošanas mērķi vērsta! Cilvēkiem jāsaprot, ja ir kāda vitamīna trūkums, tad vispirms tas ir jāpierāda.

Šādi vitamīnu trūkumi nemaz nav tik viegli iespējami. Ja vien pacientam nav specifiskas slimības, nav kādu iemeslu dēļ trūcīgs uzturs, tad vitamīnu deficītā iedzīvoties nemaz tik viegli nevar.

Trūkstošos vitamīnus var uzņemt ar pareizu uzturu. "Pīpējamie vitamīni" vēl nav plaši izpētīti, pagaidām nav bijis pētījuma, kas pierādītu to labvēlīgo ietekmi!"

Taču ir novērotas dažādas negatīvas sekas. Ārste skaidro, ka jebkura "smēķējam" substance neesot organismam laba, jo vielas tiekot karsētas, kas varot radīt plaušu bojājumus.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu