"Tā bija absolūta futbola ģenialitāte." Stāsts par Maradonas panākumiem un skandāliem caurvīto karjeru futbolā

Djego Maradona Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Djego Maradona neapšaubāmi ir viens no visu laiku labākajiem futbolistiem šā sporta veida vēsturē, tomēr argentīnieša spožais mantojums futbola laukumā mijas arī ar skandāliem ārpus tā.

Djego Armando Maradona ir dzimis 1960. gada 30. oktobrī Argentīnas pilsētā Buenosairesā, un arī mūžībā futbola izcilnieks devās šajā pašā pilsētā 2020. gadā. Savas karjeras laikā uzbrūkošais pussargs pamanījās sasniegt daudz virsotņu, bet gan spēlētāja gaitu laikā, gan pēc tam argentīnieša vārds nereti parādījās virsrakstos arī nepareizo iemeslu dēļ.

Zibenīgs ātrums un veiklība laukumā

Maradonas fiziskie parametri bija tālu no iespaidīgiem. Būdams vien 165 centimetrus garš, argentīnietis bija spiests izmantot citus savus trumpjus, kas bija ātrums un lieliska bumbas kontrole.

Bijušais Anglijas izlases uzbrucējs Terijs Bačers reiz izteicās, ka viņš laukumā pat neesot spējis Maradonu pamanīt: "Labākais spēlētājs, pret kuru esmu spēlējis, un tas pat nav tuvu. 1986. gada pasaules kausā es viņam pat nespēju tikt tuvumā - viss, ko es redzēju, bija viņa desmitais numurs. Viņam bija zems gravitācijas centrs, kas palīdzēja kontrolēt bumbu. Tajā pašā laikā viņš bija spēcīgs futbolists, kā arī lielisks piespēlētājs."

Lai gan varētu šķist, ka spēlētājs ar neciliem auguma parametriem gribētu izvairīties no kontakta, Maradona allaž bija gatavs pastāvēt par sevi, it sevišķi gadījumos, kad pretinieku aizsargi izvēlējās pret viņu spēlēt rupji.

Nepiekāpību Maradona apliecināja arī "Barcelona" rindās, 1984. gada "Copa del Ray" finālā iesaistoties dūru cīņās ar diviem pretspēlētājiem, kā arī fanu, kurš izskrēja laukumā.

Lai gan Maradona bija izveicīgs uz futbola laukuma, ārpus tā viņam no nepatikšanām neizdevās izvairīties tik veikli kā no pretinieku aizsargiem.

Foto: Reuters/ScanPix

"Dieva roka" un "Gadsimta gols"

Runājot par Maradonas karjeras sasniegumiem, ir skaidrs, ka pašu augstāko punktu savā karjerā viņš sasniedza 1986. gada Pasaules kausa izcīņā futbolā. Toreiz viņš kopā ar Argentīnas valstsvienību triumfēja finālā. Bet ceļā uz finālu bija mačs pret Angliju, kurā Maradona sagādāja divas no visu laiku atmiņā paliekošākajām epizodēm.

Bija pienācis minētā Pasaules kausa ceturtdaļfināls, tajā Argentīna tikās ar Angliju. Šāda līmeņa mačā spriedze jau tā ir augstā līmenī, bet nenoliedzami papildu nozīmi spēlei piešķīra arī karadarbība, kas pirms četriem gadiem norisinājās starp abām valstīm.

Līdz 51. minūtei spēle bija neizšķirta, bet tad notika epizode, kas futbola vēsturē uz visiem laikiem ierakstīta ar nosaukumu "Dieva roka". Bumba gaisā bija pretinieku soda laukumā un to jau grasījās savākt pretinieku vārtsargs Pīters Šiltons, kad Maradona demonstrēja savu atlētiskumu, uzlecot augstāk par vārtu vīru un ieraidot bumbu vārtos ar galvu. Vismaz tā šķita pirmajā mirklī...

Patiesībā Maradona bumbu vārtos raidīja ar roku. Šai epizodei tās ikonisko nosaukumu piešķīra pats Maradona: "Vārtus guvu nedaudz ar savu galvu un nedaudz ar Dieva roku."

Mūsdienās pēc šādas epizodes Maradona būtu saņēmis vismaz dzelteno kartīti un vārtu guvums, protams, netiktu skaitīts. Bet toreiz tiesnešiem nebija iespējas noskatīties atkārtojumu un, par spīti izmisuma pilnajiem angļu protestiem, vārtu guvums tika skaitīts.

Video: "Dieva roka"

Jau četras minūtes vēlāk Maradona guva savus otros vārtus šajā spēlē. Šoreiz argentīnietis nepārkāpa noteikumus un demonstrēja augstāko meistarības līmeni. Šis vārtu guvums futbola aprindās tiek dēvēts par "Gadsimta golu".

"Jāsaka, ka tas bija satriecoši. Par šo "golu" šaubu nav. Tā bija absolūta futbola ģenialitāte," par vārtu guvumu sacīja BBC komentētājs Berijs Deivijs.

Spēle noslēdzās ar rezultātu 2:1 par labu Argentīnai. Šodien var tikai spekulēt, kā mačs būtu noslēdzies, ja "Dieva rokas" vārti netiktu skaitīti. Varbūt Anglija būtu uzvarējusi un Maradonas otrais vārtu guvums, lai arī elegants un spilgts, zaudētu savu pievienoto vērtību, jo spēle tomēr zaudēta. Tomēr, kā teicis pats Maradona, vēsturi vairs nepārrakstīt, un tajā vakarā argentīnietis atzīmējās ar divām no visu laiku ikoniskākajām epizodēm futbolā.

Video: "Gadsimta gols" Maradonas izpildījumā

Rekordi, varoņa statuss Neapolē un karjeras noriets

To, ka Maradona bija sava laika augstākā līmeņa superzvaigzne ar milzu vērtību, apliecina arī sasniegums, ko līdz šim nav izdevies atkārtot nevienam futbolistam. Maradona ir vienīgais spēlētājs futbola vēsturē, kurš divas reizes ir lauzis pāreju darījuma summas rekordu.

1982. gadā Maradona pameta savas dzimtenes klubu "Boca Juniors", lai pievienotos Spānijas futbola gigantam FC "Barcelona". Minētā darījuma summa bija trīs miljoni sterliņu mārciņu (mūsdienās - 11,9 miljoni eiro). 

Divus gadus vēlāk pēc jau pieminētā incidenta "Barcelona" rindās viņš tika pārdots Neapolē bāzētajam klubam "Napoli". Itāļu klubs par Maradonu samaksāja 6,9 miljonus sterliņu mārciņu (mūsdienās - 27,5 miljoni eiro), kas jau atkal bija pāreju perioda rekords.

Tieši "Napoli" rindās viņš sasniedza savas karjeras augstākās virsotnes klubu futbolā. "Napoli" ar Maradonu priekšgalā triumfēja Itālijas čempionātā 1987. un 1990. gadā, un 1990. gadā "Napoli" triumfēja UEFA Eiropas kausa izcīņā, kas ir mūsdienu Čempionu līgas priekštecis.

Maradonas ierašanos "San Paolo" stadionā klātienē sagaidīja 80 000 skatītāju, bet pašam futbolistam šāda uzmanība bija par daudz.

Foto: Cilvēki visā pasaulē atvadās no Djego Maradonas

"Šī ir lieliska pilsēta, bet es nevaru paelpot. Es gribu būt spējīgs vienkārši staigāt pa ielu. Esmu tāds pats puisis kā visi citi," reiz izteicās Maradona.

Atrodoties Itālijā, futbolists aizvien vairāk iesaistījās vietējā organizētās noziedzības dzīvē, kā arī papildu problēmas radīja kokaīna atkarība un paternitātes tiesu darbi.

1990. gada Pasaules kausa izcīņā pēc spēles pret Vāciju Maradonas asinīs tika konstatētas neatļautās vielas, kā rezultātā viņš saņēma 15 mēnešu diskvalifikāciju.

Nākamajā Pasaules kausa izcīņā, kas norisinājās pēc četriem gadiem, argentīnietis šķietami bija sakārtojis savu dzīvi. Tomēr turnīra gaitā atkal noskanēja vecā dziesma un viņa asinīs atkal tika konstatētas aizliegtās vielas.

Pēc trīs gadiem Maradona jau trešo reizi karjerā saņēma sodu par neatļauto vielu lietošanu un 37 gadu vecumā nolēma likt punktu futbolista gaitām.

Dzīve pēc futbolista karjeras

Ar futbola buču kāršanu uz nagliņas Maradonas krāsainais stāsts nebeidzas. Tiesa, tā turpinājums vairāk tomēr krāsojams tumšos toņos.

Neilgi pēc karjeras noslēgšanas Maradonam tika piespriests 10 mēnešu nosacīts cietumsods par kāda žurnālista sašaušanu, izmantojot gaisa pistoli.

Tāpat turpinājās arī problēmas ar alkoholismu un narkotisko vielu atkarību, kā rezultātā bijušais futbolists ievērojami pieņēmās svarā. Argentīnietis, par spīti savam necilajam augumam, vienu brīdi svēra pat 128 kilogramus. 

2004. gadā argentīnietis pārcieta nopietnu sirdslēkmi, kā rezultātā viņš nonāca intensīvajā aprūpē. Viņam nācās pārciest vairākas operācijas, bet pēc tam bijušais futbolists devās uz Kubu, lai sāktu cīnīties ar alkoholismu.

Turpinājumā Maradona tika pie vairākām darba iespējām trenera statusā, visaugstāko punktu sasniedzot 2008. gadā, kad viņam tika uzticēta Argentīnas izlases vadīšana. 2010. gadā argentīnieši no Pasaules kausa izcīņas izstājās jau ceturtdaļfinālā, piekāpjoties Vācijai (0:4). Pēc šā turnīra viņa laiks Argentīnas izlases galvenā trenera amatā noslēdzās.

Aizvadīto sezonu speciālists pabeidza pie Argentīnas futbola kluba "Gimnasia y Esgrima" stūres.

Argentīnas izlasē futbolists aizvadīja 91 maču, izceļoties ar 34 vārtu guvumiem. Savukārt klubu karjerā viņš ir pārstāvējis tādas vienības kā "Barcelona", "Sevilla", "Napoli", "Boca Juniors" un "Newell's Old Boys" 451 spēlē izceļoties ar 259 precīziem sitieniem.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu