PTAC šogad sešās rotaļlietās atklājis neatbilstību drošuma prasībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šogad no testētajiem 28 rotaļlietu paraugiem sešos atklājis neatbilstību drošuma prasībām, aģentūru LETA informēja PTAC pārstāvji.

PTAC 2020. gadā interneta veikalos ir izņēmis 28 rotaļlietu paraugus un veicis to testēšanu, pārbaudot to atbilstību būtiskajām drošuma prasībām - fizikāli mehāniskās īpašības, uzliesmojamība, mikrobioloģiskais piesārņojums, ķīmiskās īpašības (ftalāti (DEHP, DBP, BBP, DNOP, DINP, DIDP), noteiktu elementu migrācija, primārie aromātiskie amīni, fenols, formaldehīds, krāsvielas, bisfenols A, azokrāsvielas, liesmu slāpētāji (TCEP, TCPP, TDCP), benzols).

Pārbaudēs tika secināts, ka seši no testētajiem rotaļlietu paraugiem neatbilst būtiskajām drošuma prasībām.

Vienā paraugā ftalātu (DEHP) saturs pārsniedz pieļaujamo koncentrāciju, kas rada ķīmiskās saindēšanās risku, divos paraugos bora migrācija pārsniedz pieļaujamo robežvērtību, kas rada ķīmiskās saindēšanās risku, divām rotaļlietām pievienotais magnēts mazā izmēra dēļ var radīt aizrīšanās risku vai, cilvēka ķermenī savstarpēji pievelkoties vai savienojoties ar metālisku priekšmetu, var izraisīt savainošanās risku, bet vēl vienai rotaļlietai ir asas, nelīdzenas malas un atdalās detaļas, kas rada savainošanās risku.

PTAC aicina patērētājus un tirgotājus īpaši intensīvajā Ziemassvētku dāvanu iegādes periodā ņemt vērā Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ieteikumus, lai izvēlētos drošas rotaļlietas.

Importētājiem un tirgotājiem, ja rotaļlietas tiek importētas no trešajām valstīm, jāsadarbojas tikai ar uzticamiem ražotājiem, kuru preces atbilst Eiropas Savienības (ES) preču drošuma regulējumam, korekti jānorāda brīdinājumus par drošumu, marķējumu, informāciju par preces lietošanu un norādes par vecumu, kā arī, ja rotaļlietai konstatētas drošības problēmas, jāziņo par to patērētājiem un atbildīgajām iestādēm.

Patērētājiem pirms rotaļlietu iegādes jāpārliecinās, ka rotaļlieta nav atsaukta sekojošās vietnēs - PTAC datubāzē, ES Nedrošo preču portālā. Tāpat patērētājiem jāizpēta visu informāciju par preci un tās drošumu, ja preces apraksts nesniedz visu vajadzīgo informāciju, nav jākautrējas uzdot jautājumus pārdevējam. PTAC mudina pirkt uzticamu zīmolu preces uzticamās tīmekļvietnēs.

Pēc iegādes, atkarībā no bērna vecuma jāpārbauda rotaļlietu, lai pārliecinātos, ka tajā nav mazu detaļu, ko var noņemt, ka nav asu malu vai stūru, ka nav garu auklu, kas var aptīties bērnam ap kaklu, ka bateriju nodalījums nav vaļīgs, salauzts vai viegli attaisāms.

Uzņēmumiem drošu rotaļlietu tirdzniecībā jāpalīdz patērētājiem, sniedzot viegli pieejamu un uzticamu informāciju pirms iegādes. Tāpat uzņēmumiem jāievēro savas valsts noteikumus, kas attiecas uz pārdotajām rotaļlietām, kā arī jāsazinās ar savu piegādes ķēdi (tostarp tiešsaistes platformām un patērētājiem), lai gādātu, ka atsauktas un prasībām neatbilstīgas rotaļlietas tiek tūlīt izņemtas no tiešsaistes tirdzniecības.

Pārdodot rotaļlietas tīmeklī, jāgādā, lai par trīs gadiem jaunākiem bērniem domātās rotaļlietās nebūtu sīku detaļu, jāapzin risku un apdraudējumu, ko prece varētu radīt lietošanas (tostarp arī paredzamas nepareizas lietošanas) gaitā, kā arī jāpārbauda, vai rotaļlietas atbilst attiecīgajiem noteikumiem un standartiem un vai tās nerada apdraudējumu, ko konstatējušas sertificētas un akreditētas testēšanas laboratorijas.

Tāpat uzņēmējiem jāgādā, lai tiešsaistē sniegtā informācijas forma būtu pielāgota ierīcei vai platformai, ko patērētāji izmanto rotaļlietas iegādei un patērētājiem jānorāda kontaktinformāciju, kur var saņemt vairāk informācijas par konkrēto preci valsts valodā.

Pirms darījuma un maksājuma apstiprinājuma patērētājiem jāsniedz skaidru un viegli pieejamu informāciju - preces svarīgāko īpašību aprakstu, ziņas par vecuma mērķgrupu/vecuma ierobežojumiem, montāžas un drošas lietošanas instrukciju, brīdinājumus, CE marķējumu, rotaļlietas attēlus un video, citu informāciju, kas būtu pieejama fiziskā veikalā vai uz rotaļlietas iepakojuma.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu