:format(webp)/nginx/o/2020/12/21/13540716t1h5046.jpg)
Karstvīna pagatavošanas un baudīšanas tradīciju aizsākumi meklējami jau senajās Rietumeiropas valstīs, kur ziemas iestāšanās bija un ir regulāra dabas parādība. Lai paglābtos no reizēm stindzinošā aukstuma, ļaudis meklēja alternatīvas sasildīšanās iespējas - lai kļūtu silti ne tikai no ārpuses, bet arī iekšpuses. Lūk, viens no šādiem siltajiem dzērieniem, bez kuriem vairs nav iedomājami nevieni Ziemassvētki, ir karstvīns. Iepazīsim šo burvīgo dzērienu, ko, starp citu, izcili darina pašmāju vīndari!
/nginx/o/2020/12/21/13540721t1hcca4.jpg)
Kas tad īsti ir karstvīns?
Tas ir alkoholisks dzēriens, ko gatavo, sarkanvīnu karsējot kopā ar dažādām garšvielām.
No saskābuša vīna līdz mūku dievišķai dzirai. Kā radās karstvīns?
Uzskata, ka karstvīns radies dabiski. Senos laikos vīns mucās bieži saskāba. Tad tie, kas nemācēja no tā iegūt etiķi, to karsēja, pievienojot dažādas garšvielas un pat medu, lai izvairītos no asās smaržas un garšas. Šādi dzēriens bija pat baudāms un vīns nebija jālaiž zudumā.
Vēl cits stāsts vēsta par viduslaiku klosteriem, kur bija pieņemts lietot tā dēvētos ārstnieciskos vīnus. Šos vīnus mūki karsēja un rūpīgi izvēlējās sastāvdaļas, lai aizsargātos no dažādām, attiecīgajam gadalaikam raksturīgām slimībām un infekcijām. Ticamības momentu saglabā tas, ka vīns tika karsēts un pat uzvārīts, lai mazinātu alkohola saturu tajā. Runājot par garšvielām - kanēlis, krustnagliņas, koriandrs, ingvers, lauru lapas, salvija, rozmarīns ne tikai radīja burvīgo aromātu, bet arī veicināja gremošanas sistēmas darbību.
Karstvīns kā dzēriens pirmo reizi minēts Vācijā, kur no Riesling vīna darināta karstā dzēriena pasniegšana bija tradicionāls viesu sagaidīšanas rituāls. Dzēriens pildīja viesu atraisīšanas un apetītes rosināšanas funkciju Vācijas galmos un smalkos namos.
/nginx/o/2020/12/21/13540723t1hd69c.jpg)
Mūsdienās vispopulārākie ir divi karstvīnu veidi
Vāciskās izcelsmes Glühwein šodien tiek dzerts ne tikai mājas apstākļos, bet arī Ziemassvētku tirdziņos un citos ziemas pasākumos, kas notiek ārpus telpām, lai sasildītos. Dzēriens sastāv no sarkanvīna, kanēļa, krustnagliņām, dažkārt arī ar citrona un kardamona.
Skandināvu karstvīns glogg tiek tradicionāli lietots ap svētās Lūcijas dienu, kas tiek atzīmēta 13.decembrī, un ap Ziemassvētkiem. Pamatreceptē ietilpst pudele sarkanvīna, glāze degvīna, divas līdz trīs kanēļa standziņas, četras kardamona sēkliņas, līdz 15 krustnagliņām, 300 grami cukura, kā arī nedaudz vaniļas cukura, divas karotes sasmalcinātu mandeļu un rozīnes.
Bezalkoholisko karstvīnu bērniem var gatavot no upeņu sulas, klāt liekot tādas pašas garšvielas kā īstajam karstvīnam.
Knifiņi un receptes no pašmāju vīndariem
Mēs esam bagāti un mums pašiem pieder pašmāju karstvīni, ko dara daudz vietējie vīndari. Šos karstvīnus jau ir iemīļojuši pircēji un vairs nespēj iedomāties savus Ziemassvētkus bez šī svētku dzēriena. Aptaujājām dažus Latvijas mazos vīndarus par to, kā top viņu gardais dzēriens.
Tukuma pievārtē esošā saimniecība un vīna darītavas “Mazburkas” saimniece Gunta Niedra savu karstvīnu darina no Latvijā audzētām vīnogām, kuras nogatavojušās tepat, dienvidu nogāzē. “Vīns, kas darināts no Zilgas vīnogām, pārtop karstvīnā, tam pievienojot vairākas garšvielas. Apelsīnu, kanēli, krustnagliņas, kardamonu un ingveru – tās ir tās garšas, kas manu karstvīnu padara īpašu,” savā karstvīna receptē dalās Gunta.
“Durbes Veltes” vīndare Evija Kopštāle atklāj sava karstvīna iecienīto recepti, kurā izmanto upeņu vīnu. “Upeņu vīnam pievienoju kanēļa standziņas, krustnagliņas, smaržīgos piparus, anīsa zvaigznes, kardamonu, apelsīnu un nedaudz cukura. To visu uzkarsējam līdz 55oC grādiem un izturam līdz pat trīs stundām. Manuprāt, upeņu vīns vislabāk sader tieši ar sildošajām garšvielām. Vēl kāda nianse, ja mājās, kad vīnu silda, šķiet, ka gribas saldāku, var pievienot nedaudz medu!”
No sava upeņu vīna karstvīnu darina arī “Cremon” vīndaris Jānis Mikāns. “Es karstvīnu gatavoju no tīra upeņu vīna, kas ir izgājis kvalitātes kontroli. Laicīgi jau esmu sagādājis dažādas nepieciešamās garšvielas - kanēļa standziņas, krustnagliņas, kardamona sēklas, koriandru, muskatriekstus, citronu miziņas, apelsīnu miziņas, dažādus piparus utt.,” par sava karstvīna sagatavošanas procesu stāsta Jānis Mikāns.
Tālāk vīns tiek saliets 35l lielā katlā, bet nosauktās garšvielas (2 - 3 saujas) savāktas dubultā marlītē, kas tiek aizsieta un iegremdēta katlā ar vīnu. “Tad vīns tiek karsēts, bet to nedrīkst uzvārīt! Vislabāk šo katlu ar vīnu uzkarsēt vairākas reizes, lai garšvielas labāk ievilktos. Kad karsēšana pabeigta, tad vīnu nedaudz saldinu ar cukuru un pievienoju vēl kvalitatīvu ābolu destilātu, lai palielinātu karstvīna stiprumu no 13 līdz 14 - 15 grādiem. Īsumā tas arī viss,” par savu karstvīnu, smaidot stāsta Jānis, kurš jau 10 gadus uzticas savām garšas sajūtām un turpina ik gadu radīt savu karstvīnu.
Izvēlies arī savu karstvīnu no pašmāju vīndariem, ar kuriem vari iepazīties mājas lapā Latvijas Vīna tūre. Neskatoties uz valstī noteiktajiem dažāda veida ierobežojumiem un aizliegumiem, Latvijas vīndari cītīgi strādā, aicina Latvijas iedzīvotājus svētku dāvanām izvēlēties šeit radītos dzērienus un protams pie sevis gaida pircējus. Svētku dāvanu iepirkšanās gan ir jāsaskaņo iepriekš.
Kā servēt gardo karstvīnu?
Karstvīnam augstās temperatūras dēļ noteikti nederēs smalkās klasiskās vīna glāzes - šeit ņem talkā bieza materiāla izturīgas krūzes. Ierasts, ka karstvīnu viesiem pasniedz podiņā vai katliņā ar vāku, kam līdzās stāv kausiņš, ar ko katrs var ieliet karstvīnu mazās krūzītēs ar osiņu.
Lai katliņa saturs būtu kārdinošāks, varam to izrotāt ar apelsīnu šķēlītēm, anīsa zvaigznītēm, kanēļa nūjiņām. Mazs padoms - līdzās traukam ieteicams novietot tumšu dvieli, jo, ja nopil vīns, lai tas neizceļas.
Karstvīns un uzkosta piparkūka ir tas, kas patiešām šobrīd ir vajadzīgs, lai radītu mūsos laimes hormonu! Izmantosim iespēju šo siltumu dvēselei pasūtīt no pašmāju ražotājiem!
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.