No nākamā gada 1. janvāra ceļotājiem un sūtījumiem no Lielbritānijas būs jārēķinās ar muitas kontroli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasažieri lidostā "Rīga"
Pasažieri lidostā "Rīga" Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai arī vienošanās kā tāda pēdējā brīža Ziemassvētku dāvana sagādāta, iespējams, ne visi līdz galam aptvēruši, kā Lielbritānijas un Eiropas Savienības šķiršanās ietekmēs katra dzīvi, tostarp no 1. janvāra ceļotājiem un sūtījumiem no Lielbritānijas jārēķinās ar muitas kontroli, vēsta raidījums "TV3 ziņas".

Muita bija gatavojusies scenārijam, kas līdz pat vakar vakaram izskatījās kā ticamākais – ka Apvienotā Karaliste Savienību pamet bez līguma. Vienošanās tomēr panākta, bet privātpersonām tas neko daudz nemaina – garajam trešo valstu sarakstam pievienojas vēl viena. No muitnieku skatu punkta procedūras nav nekas jauns.

Grūtāk tiem, kuri ar muitu nav saskārušies. Brīva preču kustība apstājas. Ko tas nozīmē?

Tā, piemēram, no 1. janvāra par pirkumiem internetā, kas sūtīti no Lielbritānijas un lielāki par 22 eiro, jāmaksā pievienotās vērtības nodoklis. Ja pirkums lielāks par 150 eiro – gan pievienotās vērtības nodoklis (PVN), gan muitas nodoklis.

Arī par sūtījumiem, ko radinieki vai draugi no Lielbritānijas sūta kā dāvanu, vērtībā virs 45 eiro jāmaksā abi nodokļi. Ierobežojumi arī uz akcīzes precēm – dāvināt var 50 cigaretes, litru stiprā alkohola vai šampanieša un divus litrus vīna, ne vairāk.

Visi sūtījumi, par ko jāmaksā nodokļi, jādeklarē muitai. Vai nu pašam elektroniski, vai jāvienojas ar sūtījuma piegādātāju, lai to izdara saņēmēja vietā. Pamācība gan publicēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) mājaslapā, un, velkot ar pirkstu līdzi, ar to iespējams tikt galā. Tikai vajadzīgs dators.

VID Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja Irēna Knoka sacīja: "Izstāšanās līgumā ir iespēja “normālā” veidā pabeigt pārvadājumus, kas izsūtīti pirms 1. janvāra. Ja preces ir ceļā uz Latviju vai citu Eiropas Savienības (ES) ostu, un kuģis izbraucis, Apvienotajai Karalistei vēl esot ES sastāvā, preces nebūs jāmuito. Līdzīgi ar citiem transporta veidiem, bet jārēķinās, ka ir milzīgi sastrēgumi."

Jāsaprot arī, ka beigsies ne vien brīva preču, bet arī darbaspēka kustība. Un tas, savukārt, var radīt problēmas tiem, kuri bija pieraduši aizlidot uz Apvienoto Karalisti, izdarīt kādu konkrētu darbu un doties mājās.

"Muita abās pusēs fiksēs tos, kas ierodas, piemēram, ar manikīra piederumiem vai ko tādu un kontrolēs kā iespējamus darbaspēka kustības pārkāpējus. Jāsaprot, ka jebkurā dzīves sfērā "Brexit" mūs ietekmēs," pauž VID Muitas pārvaldes Muitošanas metodikas daļas vadītāja.

Bez vienošanās visgrūtākajā situācijā būtu nonākuši uzņēmēji, kuriem sadarbības partneri un piegādātāji atrodas Apvienotajā Karalistē. Muitošana būtu bijis dārgs un sarežģīts process.

Kādi būs jaunie nosacījumi, arī VID šodien vēl neņemas komentēt. Līgumu neviens vēl nav redzējis. Paies arī laiks, līdz abas puses to ratificēs.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu