Melnkalnē tūkstošiem cilvēku protestē pret mēģinājumu pārrakstīt pretrunīgi vērtēto baznīcas likumu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Melnkalnes galvaspilsētā Podgoricā tūkstošiem cilvēku pirmdien, 28. decembrī, protestēja pret jaunās valdības centieniem mainīt pretrunīgi vērtēto baznīcas likumu, kas radījis spriedzi Melnkalnes attiecībās ar Serbiju.

Protestētāji, kas skandēja "Šī nav Serbija", neievērojot cīņā ar jauno koronavīrusu noteiktos ierobežojumus, sapulcējās pie parlamenta ēkas.

Protestus izraisīja jaunās valdības ierosinātās izmaiņas likumā, kas pēdējā gada laikā izraisījis šķelšanos sabiedrībā.

2019.gada beigās pieņemtais likums satur normas, kas var novest pie daudzu serbu pareizticīgajai baznīcai (SPC) piederošo klosteru nacionalizācijas.

Jaunā valdība, kas ir draudzīgi noskaņota pret Serbiju un SPC, ierosinājusi izmaiņas likumā, lai nodrošinātu, ka īpašumi paliek baznīcas rokās.

Protestētāji pārmet valdībai mēģinājumu "izdzēst Melnkalnes valsti un nacionālo identitāti".

Lai gan Melnkalne pasludināja neatkarību no Serbijas pirms 14 gadiem, to kultūra un vēsture ir cieši saistītas.

Aptuveni trešdaļa no 620 000 valsts iedzīvotāju uzskata sevi par serbiem, un SPC joprojām ir galvenā reliģiskā institūcija valstī.

Melnkalnes prezidents Milo Džukanovičs, kura pārstāvētā partija pieņēma minēto likumu, vēlas ierobežot SPC ietekmi Melnkalnē un veidot neatkarīgu pareizticīgo baznīcu.

Taču parlamenta vēlēšanās augustā Džukanoviča pārstāvētā prorietumnieciskā Demokrātiskā sociālistu partija (DPS) zaudēja opozīcijai.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu