Pieaugot ar Covid-19 mirušo pacientu skaitam, steidzamā kārtā atjauno divus iepriekš slēgtus RAKUS morgus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Skyward Kick Productions/ Shutterstock.com

Latvijā, pieaugot ar Covid-19 mirušo cilvēku kapacitātei un epidemioloģisko apstākļu dēļ kavējoties apglabāšanai, Rīgas Austrumu klīniskā slimnīca (RAKUS) atjaunojusi divas reiz slēgtas aukstumtelpas mirušo izvietošanai un drīzumā plānots arī ieviest mobilo morgu, vēstī "TV3 Ziņas".

Lai reaģētu uz iespējamo Covid-19 pacientu mirstības pieaugumu, steidzamā kārtā RAKUS atjaunoti divi reiz slēgt morgi - stacionārā "Biķernieki" un Tuberkulozes un plaušu slimību centrā.

Atjaunojot abus morgus, līdz ar līdzšinējām 72 vietām klāt iegūtas vēl papildu 20 vietas mirušo uzglabāšanai. Prognozējot Covid-19 uzliesmojuma kāpumu Latvijā, drīzumā plānots arī piegādāt mobilo morgu, kas ārēji izskatās pēc kravas auto furgona. Šādi morgi iepriekš redzēt Covid-19 pandēmijas sākumā pie ASV slimnīcām. Mobilā morga kapacitāte ir 50 līdz 100 cilvēku ķermeņi. 

"Tā ir speciāla saldētava, aukstuma telpa, bet tas tiks pielietots krīzes situācijā. Mobilie morgi, kas palīdz.

Ja šis Covid-19 uzliesmojums, mirstība stipri palielināsies, mums būs iespēja uz īsu brīdi - dienu vai divām paturēt,"

skaidro RAKUS Patoloģijas centra vadītājs Valdis Miķelsons.

Šobrīd RAKUS Pataloģijas centra morgā aizpildījums brīvdienu vai svētku dienā ir samērā liels. Lielais mirušo cilvēku uzkrājums morgos skaidrojams ne tikai ar nomirušo Covid-19 un citu slimību mirušo pacientu dēļ, bet arī tāpēc, ka problēmas sagādā daudzās svētku dienas.

"Tajā laikā nestrādā ne kapi, nestrādā apbedīšanas biroji, nenotiek bēres. Radinieki diemžēl nevar, viņiem nav iespējas šos nelaiķus izņemt ārā, apbērēt," norāda Miķelsons.

Bieži notiek situācija, kad Covid-19 mirušā pacienta līķa izņemšanu no slimnīcas morga radinieki nespēj organizēt, jo paši tuvinieki ir inficējušies ar Covid-19 un atrodas pašizolācijā.

"Līdz ar to viņi nevar piedalīties bēru organizācijā, nespēj pildīt dokumentus. Mēs tomēr aicinātu radiniekus parūpēties par saviem mirušajiem piederīgajiem, lai viņus tomēr paņemtu no mūsu telpām," aicina Miķelsons.

Covid-19 pandēmijas sākumā, pavasarī, kad vīruss bija vēl nezināms, mirušā apbērēšana bija ar zārka vāku ciet. Tagad Ministru kabinets precizējis noteikumus, kuros atļauja atvērtu zārku, bet piederīgajiem jāievēro viena metra distance un aizliegts pieskarties mirušā ķermenim.

Video: "TV3 Ziņu" sižets

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu