"Viņš bieži kliedza uz mani, sauca par "patvēruma meklētāju"." Bijušie skolēni atceras sāpīgākās skolas laika atmiņas un briesmīgākos skolotājus (4)

Ilustratīvs attēls. Foto: blew_s/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Daudziem no skolas laika ir palikušas sāpīgas atmiņas. Bērni var būt nežēlīgi un naivi, bet arī skolotāji šeit var spēlēt lomu. Cilvēki "Vice" vācu valodas redakcijai dalījās ar stāstiem par rasismu, seksuālu uzmākšanos un iebiedēšanu, ko viņi ir piedzīvojuši no saviem skolotājiem izglītības iestādēs.

Kaut arī skolotāju galvenais mērķis ir palīdzēt audzēkņiem gūt zināšanas un attīstīties, bieži ir dzirdami nostāsti par kādu konkrētu skolotāju, kurš savās klasēs mēdz radīt bailīgu atmosfēru, uzmācas skolēniem vai ļaunprātīgi izmanto savu varu. Bieži vien tas paliek neatrisināts. Bērni parasti baidās rīkoties, jo uzskata, ka viņu sūdzības netiks uzklausītas vai tās tikai pasliktinās situāciju. Dažiem ir jāmaina skola, lai izvairītos no problēmām.

"Skolotājs visai klasei izstāstīja par manu depresiju."

19 gadus vecā Felīcija norāda, ka viņai skolas gados vienmēr ir bijušas labas attiecības ar visiem skolotājiem. "Es biju čakla un nekad neiekūlos nepatikšanas. Vienīgā piezīme manā dienasgrāmatā bija, kad es izlaidu daudzas dienas skolā depresijas un bezmiega dēļ," atceras jaunā sieviete. "Manai mātei vajadzēja piezvanīt klases audzinātājam un pastāstīt par manu stāvokli.

Tā vietā, lai to paturētu pie sevis, viņš mani apkaunoja visas klases priekšā, atzīmējot, ka es patiesībā esmu "vienkārši slinka"."

Felīcijai par to pastāstīja viņas klasesbiedrs. "Man bija tik liels kauns, es vainoju sevi. Tā vietā, lai kritizētu skolotāju, es centos sevi pārliecināt, ka depresija nav tik slikta un es vienkārši esmu vāja," atklāta ir Felīcija.

Meitene nākamajā gadā mainīja skolu: "Mana jaunā klases audzinātāja bija neticami saprotoša, palīdzēja man mācīties un pat zvanīja, lai pārliecinātos, vai ar mani viss ir kārtībā. Ja es nebūtu mainījusi skolu, es nekad nebūtu pārvarējusi sevis nicināšanu."

"Viņš neslēpa to, ka ir rasists."

"Viens no maniem skolotājiem izmantoja visas iespējas, lai mani pazemotu. Es vienīgā savā klasē biju tumšādaina, un cilvēki mani par to apcēla," atminas 17 gadus vecā Sama. "Ikreiz, kad kāds pateica man kaut ko rasistisku, es sūdzējos skolotājam. Tomēr viņš nekad neko nedarīja, jo nenoliedza manu klasesbiedru teikto."

"Viņš bieži kliedza uz mani, sauca mani par "patvēruma meklētāju" un teica, ka man jājūtas laimīgai, ka viņš maksā nodokļus par mani un manu ģimeni.

Kādā angļu valodas stundā viņš visas klases priekšā man teica: "Tu esi melna un pat nemāki runāt angliski?," pauž meitene.

Skolā Samai neesot gājis viegli. "Es gribēju cīnīties pret viņu, bet es nekad neteicu neko pretī. Tāpat - es negribēju ar šo apgrūtināt savus vecākus," norāda meitene.

"Manam skolotājam visu izdevās pārvērst seksuālā mājienā."

18 gadus vecā Sandra atklāja, ka viens no viņas skolas gados vecākajiem skolotājiem allaž bārstījis seksuālus mājienus. "Viņam izdevās katru sīkumu pārvērst ļoti nepatīkamā un seksuālā mājienā. Piemēram, ikreiz, kad viņš noķēra kādu meiteni košļājam košļājamo gumiju, viņš jautāja: "Spļausi vai norīsi?""

"Reiz viņš klases zēniem parādīja Venēras statuju un jautāja: "Nu, puiši, kā jūs domājat, viņai ir drausmīgi pupi?"," atminas Sandra. "Vienu reizi mēs klasē apspriedām izvarošanas gadījumu, kas bija publicēts tās dienas avīzē. Viņš vērsās pie zēniem: "Esiet godīgi, jūs arī izvarotu sievieti, ja to ļoti gribētu." Es iesniedzu sūdzību par šo atgadījumu skolas administrācijai," stāsta Sandra, piebilstot, ka atbildi uz sūdzību tā arī nekad nav saņēmusi.

"Skolotāja ieslēdza mani slotu skapī, jo es valkāju trīs ceturtdaļu garas bikses."

18 gadus vecā Līna mācījās ļoti reliģiskā skolā: "Mums ir noteikums, ka meitenes nedrīkst nēsāt šortus vai svārkus. Tas ir diezgan kaitinoši, it īpaši vasarā, kad ārā ir karsts."

Kad Līnai bija 14 gadu, viņa vienu dienu ignorēja likumu un uzvilka trīs ceturtdaļu garas bikses, kas atsedz kāju potītes un daļu apakšstilba. "Skolotāja mani ieraudzīja skolas kafetērijā, satvēra manu roku un aizvilka prom no galda.

Es viņai lūdzos, lai pārstāj, bet viņa mani aizvilka līdz slotu skapim un ieslēdza tajā līdz pusdienu starpbrīdis bija beidzies."

"Es raudāju visu laiku, kad es tur biju. Mani draugi bija šausmās, taču mēs nevēlējāmies ziņot par šo incidentu, jo viņa bija kolorīta skolotāja un mēs baidījāmies tikt sodīti. Tagad domājot, es vēlētos, lai mēs kaut ko būtu darījuši lietas labā," norāda Līna.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu