Latvijā ne vienmēr tiek izmantotas visas sešas ražotāja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas flakona devas, kā to paredz EZA vadlīnijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšanu uzsāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls.
Farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 injicēšanu uzsāk Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai gan Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vadlīnijās tiek ieteikts vienu ražotāja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas pret Covid-19 "Comirnaty" pudelīti izmantot sešām devām, Latvijā tas tiek darīts, ja flakonā atliek gana priekš sestās dozas, aģentūrai LETA skaidroja Veselības ministrijā.

EZA 8.janvārī bija izdevusi jaunas vadlīnijas "Comirnaty" vakcīnas lietošanai, paredzot vienu vakcīnas pudelīti izmantot sešām devām, nevis piecām, kā tas bijis līdz tam. To iespējams izdarīt, izmantojot specifiskas šļirces.

Arī ministrijā norāda, ka sākotnēji bija teikts, ka no viena flakona var izņemt piecas devas, bet vēlāk sakarā ar EZA lēmumu tika noteikts, ka no vienas pudelītes var izņemt sešas devas.

Ņemot vērā šo EZA paziņojumu un Latvijas vakcinācijas kabinetiem pieejamo medicīnas aprīkojumu, vakcinācijas kabineti informēti, ka, ja ir iespējams no flakona ievilkt pilnu sesto devu, tad vakcinē sešus, bet pretējā gadījumā - nejauc ar citu pudelīti un izlieto flakonu piecām devām. Tas esot atkarīgs no adatas diametra un pašas šļirces, kādu izmanto vakcinācijas kabinetā. 

Kā vēstīts, šīs izmaiņas vadlīnijās nozīmē, ka laikā, kad vakcīnu trūkst, pieejamo devu apjoms var tikt palielināts par 20%.

Aizsardzībai pret Covid-19 vīrusu vienam cilvēkam nepieciešamas divas vakcīnas devas.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) piektdien kopā ar Baltijas un Skandināvijas valstu veselības ministriem vērsies pie Eiropas veselības komisāres ar aicinājumu viest skaidrību par uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu pret Covid-19 piegādes samazināšanu un aizkavēšanos, mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta politiķis.

"Tā ir nepieņemama un mazina uzticēšanos vakcinēšanas procesam," paudis ministrs.

Uzņēmumu "BioNTech" un "Pfizer" izstrādātās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kavēsies trīs līdz četras nedēļas, piektdien paziņojusi Vācijas Veselības ministrija.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu