Cik efektīva ir Ķīnas "CoronaVac" vakcīna, kas tiek jau plaši izmantota? (7)

Foto: Ivan Marc/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Indonēzijā un Turcijā notiek masveida publiskās vakcinācijas programmas, kuru ietvaros tiek izmantota Ķīnas koronavīrusa vakcīna un tiek paredzēts, ka desmitiem miljonu cilvēku saņems Pekinas kompānijas Sinovac "CoronaVac" injekcijas, taču Brazīlijas pētījumi apšauba vakcīnas efektivitāti, ziņo raidsabiedrība CNN.

Trešdien, 13. janvārī, Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo saņēma valsts pirmo "CoronaVac" vakcīnu pēc tam, kad valdība bija atļāvusi to izmantot. Savukārt ceturtdien, 14. janvārī, Turcijas prezidents Redžeps Tajjips Erdogans paziņoja, ka arī ir saņēmis vakcīnu.

Tomēr aizvien pieaug jautājums par Ķīnā ražoto "CoronaVac" efektivitāti, kad pagājušajā nedēļā Brazīlijā veiktajos pētījumos atklājās, ka vakcīnas efektivitātes līmenis ir tikai 50,38%, kas ir ievērojami zemāks nekā rādīja sākotnējie rezultāti. Līmenis tikai mazliet pārsniedz 50% efektivitātes slieksni, ko noteikusi Pasaules Veselības organizācija, un daudz zemāka par 78%, par ko janvāra sākumā paziņoja Ķīna.

Acīmredzamā neatbilstība izraisīja dažu zinātnieku satraukumu un satricināja starptautisko uzticību Ķīnā ražotajām vakcīnā.

"Tā kā daudzas valstis plāno pasūtīt "Sinovac" vakcīnas vai tās jau ir pasūtītas, tas var mazināt cilvēku vēlmi tās lietot, jo cilvēki var apšaubīt vakcīnu lietderību,"

sacīja ASV Ārējo attiecību specializētās nodaļas pārstāvis globālās veselības jomā un Ķīnas veselības aprūpes sistēmas eksperts Huangs Janžongs.

"Tas varētu būt potenciāls klupšanas akmens," norāda Janžongs.

Brazīlijas rezultāti liecina, ka "CoronaVac" ir daudz mazāk efektīva nekā "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" izstrādātās vakcīnas, kuru efektivitātes līmenis ir aptuveni 95%.

Krievija apgalvo, ka tās "Sputnik V" vakcīnas efektivitāte ir 91%, savukārt Apvienotās Karalistes vakcīnai, ko izstrādājušas Oksfordas Universitāte un "AstraZeneca", vidējā efektivitāte ir 70%. "Sinovac" vakcīnas efektivitātes līmenis ir zemāks nekā tās vietējam ķīniešu konkurentam "Sinopharm", kuras efektivitāte ir 79,34%.

Notiek pārskatīšana

"Sinovac" un "Sinopharm" vakcīnas tiek uzskatītas par potenciāli pieejamu un viegli izplatāmu vakcīnu. Atšķirībā no "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" vakcīnām, Ķīnas vakcīnām nav nepieciešama dārga uzglabāšana aukstumā.

"Sinovac" ir noslēgusi līgumus ar vismaz sešām valdībām, un ir plānots Brazīlijai piegādāt 46 miljonus "CoronaVac" vakcīnas devu, Turcijai - 50 miljonus un Honkongai - 7,5 miljonus. Tā arī piegādās Indonēzijai 40 miljonus lielu vakcīnas devu.

Tomēr pēc Brazīlijas pētījumu datu publiskošanas citas valstis tagad pārskata iespējamos plānus vakcinēt valsts iedzīvotājus ar Ķīnas vakcīnām. Singapūras veselības ministrs sacīja, ka amatpersonas pārskatīs "Sinovac" vakcīnu pirms jebkādas izplatīšanas tās pilsoņiem.

Singapūra nav apstiprinājusi vakcīnu, taču tai ir noslēgts pirkuma līgums ar uzņēmumu. Veselības ministrs Gans Kims Jongs sacīja, ka vakcīnai būs jāveic regulēšanas process un Singapūras Veselības zinātņu pārvaldes atļauja.

Foto: Michele Ursi/shutterstock.com

Malaizija arī paziņoja, ka pirms tā apstiprinās un iegādāsies krājumus, pētīs vairāk datu par "Sinovac",  kamēr Honkongā, kas ir parakstījusi līgumu ar "Sinovac", vecākais medicīnas padomnieks sacīja, ka ekspertu grupa pārskatīs katru vakcīnu, pamatojoties uz klīniskās izpētes datiem.

Lai gan Brazīlijas veselības aģentūra "Anvisa" svētdien, 17. janvārī, nobalsoja par Sinovac "CoronaVac" vakcīnas ārkārtas lietošanas atļaujas apstiprināšanu, tā paziņoja, ka tai nav piekļuves svarīgiem datiem par vakcīnu 3. fāzes pētījumā, piemēram, aizsardzības ilgumu, ko nodrošina vakcīna, un tās ietekme uz gados vecākiem cilvēkiem un citām specifiskām grupām, piemēram, cilvēkiem ar hroniskām slimībām.

Dažādi efektivitātes rādītāji

Daļa neskaidrību par "Sinovac" vakcīnu ir saistītas ar dažādiem efektivitātes rādītājiem un pieejamajiem datiem. Turcija, kas trešdien apstiprināja "Sinovac" vakcīnu ārkārtas lietošanai, ziņoja par efektivitāti 91,25%, bet Indonēzija - 65,3%. Tikmēr dati no Brazīlijas uzrādīja 50,38% efektivitāti tiem, kuri bijuši ļoti viegli Covid-19 gadījumi. Bet viegliem līdz smagiem gadījumiem likme pieauga līdz 78%.

"Rezultāti ir no dažādām populācijām, dažādās vietās ar atšķirīgu saslimstības līmeni.

Ir vairāki iemesli, kāpēc viens pētījums var radīt atšķirīgu efektivitātes līmeni no cita, ieskaitot to, kā tie tika veikti un kādas vecuma grupas tika pētītas, saka eksperti. "Sinovac" pārstāvis CNN pastāstīja, ka efektivitātes rezultātu neatbilstība ir saistīta ar dažādām situācijām valstīs, kur tika veikti klīniskie pētījumi.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu