Latvijā lietotās testēšanas tehnoloģijas spēj atpazīt jauno Covid-19 paveidu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes
Covid-19 analīzes Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijā lietotās testēšanas tehnoloģijas spēj atpazīt jauno Covid-19 paveidu, šodien žurnālistiem pastāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pārstāvis, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Vaicāts, vai Latvijā lietotie Covid-19 testi atpazīst jauno slimības paveidu, Perevoščikovs skaidroja, ka Latvijā lietotie testi nosaka vīrusa gēnus, bet, ja kādā gēnā ir notikusi mutācija, tad pie apšaubāmiem rezultātiem tiek veikti atkārtoti testi.

"Tādi gadījumi dažreiz ir un atsevišķos gadījumos apšaubāmos paraugus pārsūtam uz smalkāku izmeklēšanu tieši ievesto vīrusa celmu identifikācijai. Līdz ar to kopumā var secināt, ka patlaban esošie testi nosaka visus celmus," norādīja epidemiologs.

Perevoščikovs norādīja, ka epidemiologi veic atbilstošus operatīvos pasākumus arī pie apšaubāmiem testu rezultātiem, līdz tiek ieviesta galīga skaidrība vīrusa noteikšanā.

Tāpat epidemiologs norādīja, ka galvenais izaicinājums Eiropas Savienībā ir jaunie slimības celmi, kā, piemēram, slimības paveids, kas konstatēts Lielbritānijā un šobrīd jau atrasts arī Latvijā.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Latvijā atklāti vēl četri jauni Lielbritānijas paveida Covid-19 infekcijas gadījumi.

SPKC iepriekš uzsvēra, ka jaunais Covid-19 variants, kas ir konstatēts Lielbritānijā, pēc slimības smaguma norises neatšķiras no esošā, bet tā atšķirība ir augstāks lipīgums, proti, jaunais Covid-19 paveids nav bīstamāks par esošo.

Ņemot vērā ziņas par jaunu Covid-19 paveidu, Latvija, līdzīgi kā citas Eiropas valstis, bija aizliegusi pasažieru pārvadājumus uz Lielbritāniju no 21 .decembra līdz 1.janvārim.

Tagad nolūkā mazināt jauno koronavīrusu celmu izplatīšanās risku visiem, kas atgriežas no Apvienotās Karalistes un Dienvidāfrikas Republikas (DĀR), ir stingri jāievēro desmit dienu pašizolācijas prasības un jāveic Covid-19 tests pēc ierašanās Latvijā un pašizolācijas perioda beigās, proti, devītajā dienā.

Jaunā Covid-19 varianta izraisīta saslimšana reģistrēta vairāk nekā 45 valstīs.

Ir pierādīts, ka jaunā koronavīrusa SARS-CoV-2 variants izveidojies dažādu mutāciju rezultātā, iepriekš norādīja SPKC pārstāve Ilze Arāja. Vairāku pētījumu rezultāti liecinot, ka šim koronavīrusa variantam ir raksturīga straujāka izplatīšanās spēja - līdz pat 70% salīdzinājumā ar līdz šim cirkulējošiem SARS-CoV-2 celmiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu