Daži mediķi pirms otrās vakcīnas inficējušies ar Covid-19 (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Atsevišķos gadījumos nācies atcelt otro vakcīnu pret Covid-19 devu mediķiem, jo laikā starp pirmo un otro devu tie saslimuši ar Covid-19, intervijā Latvijas Radio apliecināja Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja norādīja, ka viena vakcīnas deva nenodrošina nepieciešamo aizsardzību, tāpēc gadījumā, ja pirms otrās vakcīnas saņemšanas notikusi saslimšana, otro devu cilvēks var saņemt, tiklīdz ir atveseļojies.

"Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ir atnākuši visi, kas bija saņēmuši pirmo devu. Taču esmu dzirdējusi no citām universitāšu slimnīcām, ka nedaudz ir bijuši tādi gadījumi, kad mediķis saslimis ar Covid-19 pēc pirmās potes.

Šādas situācija var notikt, jo pirmā pote negarantē pilnvērtīgu drošību pret vīrusu, taču, pēc izveseļošanās medicīnas darbinieks var saņemt otro poti," sacīja Zavadska.

Viņa piebilda, ka neiesaka izlaist otro devu, īpaši, ja tam nav pamatota iemesla. Izraēla arī publicējusi datus, kurā teikts, ka viena vakcinācijas deva nenodrošina labu aizsardzību no vīrusa. 21 dienas intervāls starp pirmo un otro vakcīnas devu noteikts tikai "Pfizer" vakcīnām. Pārējām, kuras šobrīd Latvija saņem vai plānojusi saņemt, intervāls ir 28 dienas.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja arī vērsa uzmanību uz to, ka novērojumi liecina - saņemot otro vakcīnas devu, tiek piedzīvotas izteiktākas nepatīkamas sajūtas. Piemēram, lielāks nogurums vai sāpes vakcīnas vietā. Tomēr tas ir normāli un nozīmē, ka imūnā sistēma uz vakcīnu reaģē, bet simptomi, kas parasti ir daudzkārt vieglāki par pašu saslimšanu, ilgst tikai vienu vai divas dienas, skaidroja Zavadska.

Jau ziņots, ka salīdzinot ar vakcinācijas tempiem pirmajā posmā, kad pirmajās četrās dienās vakcinācijas devas saņēma 2960 cilvēki, tad otro poti tādā pašā laika posmā saņēmuši 2139 personas, kas ir par 821 cilvēku mazāk, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Ceturtdien vakcinācijas devu pret Covid-19 saņēma tikai 13 cilvēki divās ārstniecības iestādēs. Piemēram, pirmo poti ceturtajā dienā saņēma 698 personas 10 ārstniecības iestādēs.

Kopumā vakcinācijas devas pret Covid-19 saņēmis 16 541 ārsts un ārstniecības iestāžu darbinieks, no tiem abas potes jau saņēmuši 2139 cilvēki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati.

Kopējais veikto vakcināciju skaits ir 18 680 devu, no tām trešdien pirmo vakcinācijas devu bija saņēmuši 263, bet jau otro 13 cilvēki.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, pirmdien Latvijā otro poti pret Covid-19 saņēmušu 572 cilvēki, otrdien - 804, trešdien - 750, bet ceturtdien - 13. NVD skaidro, ka iepriekš publiskotais vakcinēto cilvēku skaits dažu dienu laikā var mainīties, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem dati par vakcinācijas faktu "E-veselības" sistēmā tiek ievadīti vienas līdz piecu darbdienu laikā pēc vakcinācijas fakta.

Vakcīnas otro devu saņēmuši kopumā divās ārstniecības iestādēs - Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā - otro vakcīnu saņēma viena personas, bet Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā - 12 cilvēki. Kopumā ceturtdien otro poti saņēma astoņas ārstniecības persona un pieci ārstniecības darbinieki.

Vakcīnas pirmo poti 173 personas saņēma Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā - 84, bet Jelgavas pilsētas slimnīcā seši cilvēki. Kopumā ceturtdien pirmo poti saņēma 168 ārstniecības personas un 95 ārstniecības iestādes darbinieki.

Līdz ceturtdienai vakcinācijas procesā izlietotas 17 528 "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnas un 1152 "Moderna" vakcīnas.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu